Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O propunere concretă pentru a fi "Biserică familială"

de cardinal Kevin Farrell
prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

"Prezența Domnului locuiește în familia reală și concretă, cu toate suferințele, luptele, bucuriile sale și propunerile sale zilnice" (Amoris laetitia, 315).

În Biserică avem o comoară ascunsă: familia. Domnul a însoțit mereu fiecare criză a poporului său cu mesaje extraordinare și pare să facă asta și în fața acestei pandemii, care ne constrânge pe noi toți la o retragere forțată în casele noastre. Celebrările sunt suspendate, multe biserici sunt închise și este riscant a ajunge la ele. Ne simțim singuri, izolați și tocmai în această izolare Duhul ne sugerează să redescoperim sacramentul căsătoriei, în virtutea căruia casele noastre, prin prezența constantă a lui Cristos în relația consacrată a soților, sunt o mică Biserică familială.

De fapt, în case, soții garantează prezența lui Isus douăzeci și patru de ore pe zi. Un adevăr pe care papa Francisc îl subliniază în Amoris laetitia la nr. 67: "Cristos Domnul «vine în întâmpinarea soților creștini în sacramentul căsătoriei» și rămâne cu ei". Isus nu pleacă, ci rămâne cu soții și este prezent în casa lor nu numai când sunt reuniți și se roagă, ci în fiecare clipă.

În virtutea acestei realități, putem fructifica acest timp deosebit ca timpul în care fiecare familie creștină poate redescoperi ceea ce este: manifestare genuină a misterului, care este Biserica drept trup al lui Cristos. De fapt, soții "edifică Trupul lui Cristos și constituie o Biserică familială" (Amoris laetitia, 67). Fiecare familie este o parte esențială a acestui trup, care se construiește pornind de la micile gesturi zilnice, unde Isus este prezent în mod stabil.

Este un timp de antrenament, cel pe care ni-l oferă Domnul, în așteptarea înfrângerii acestui rău. Un timp în care, trăind uniți în casele noastre, suntem chemați să facem exerciții de caritate continue. De câte ori pe zi în aceste ore Domnul ne dă oportunitatea de a-i privi cu duioșie pe copiii noștri, cu răbdare iubitoare pe soțul nostru; de a modera tonul vocii chiar dacă în jurul nostru domnește o dezordine neașteptată, de a educa pe copiii noștri la folosirea bună a acestui timp îndelungat în casă, care pare să nu treacă niciodată; de a-i educa la un dialog făcut din ascultare dăruită celuilalt, din calm interior, din respect, chiar dacă celălalt este diferit de modul în care aș vrea să fie? Este un timp de creștere, acesta, pentru fiecare dintre noi, în care trebuie să învățăm să marcăm ritmul zilelor, care nu mai sunt controlate de munca frenetică și de o gestionare familială dominată de "a face". Ore oferite capacității noastre de a lăsa spațiu celuilalt între zidurile restrânse ale caselor noastre. Cât este de important, în această nouă dimensiune în care suntem aruncați, ca soțul și soția să știe să se privească în ochi și să-și vorbească, planificând împreună orele zilei, conștienți că între zidurile familiale există o prezență frumoasă care provine din relația lor: Isus. Pentru că acesta nu este numai un timp de antrenament uman, ci și spiritual. Este un timp de pre-evanghelizare, în case și prin intermediul caselor, ca în epoca primelor comunități creștine, în timpul căruia Domnul ne invită să ne reunim ca familii, să ne rugăm împreună, în jurul unei lumânări aprinse, pentru a ne aminti că este Cineva care ne ține uniți și care, în această perioadă de tulburare, ne iubește. Un timp care ne va permite după aceea să celebrăm din nou în biserici, mai conștienți și întăriți de prezența lui Isus în viețile noastre zilnice.

Așadar, să ne străduim să percepem invitația pe care ne-o adresează Domnul în casele noastre: să ne reunim, ca familie, duminica, pentru a celebra în mod mai solemn acea liturgie familială care în mod obișnuit, în virtutea prezenței lui Isus, se împlinește prin gesturile dintre soți (gesturile de iubire trăite în istoria unui cuplu de soți, devin o "continuitate neîntreruptă a limbajului liturgic" și "viața conjugală devine, într-un anumit sens, liturgie" [Amoris laetitia, 215]).

Cum se face asta este simplu: putem să ne întâlnim toți împreună într-o cameră, să recităm un Psalm de laudă, să ne cerem iertare reciproc cu un cuvânt sau un gest între soți și între părinți și copii, să citim Evanghelia duminicii, să exprimăm un gând despre ceea ce trezește Cuvântul în fiecare, să formulăm o rugăciune pentru necesitățile familiei, ale celor pe care-i iubim, ale Bisericii și ale lumii. Și în sfârșit, să încredințăm grijii Mariei familia noastră și fiecare familie pe care o cunoaștem.

Toate familiile pot face asta, pentru că Isus a spus: "unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,20). Și de ce să nu încercăm să facem comunitate, rugându-ne duminica împreună cu mai multe familii, via skype, sau cu alte sisteme de audio sau video conferință, folosindu-ne de avantajele tehnologiei moderne? Pe rând putem să-i punem pe copiii noștri să citească, sau să alternăm glasurile cuplurilor și familiilor conectate.

Să ne amintim că soții sunt semnul misterului pascal care se celebrează în fiecare Euharistie ("De aceea soții sunt referința permanentă pentru Biserică a ceea ce s-a întâmplat pe Cruce", Amoris laetitia, 72); ei sunt profeție, vestire întrupată într-o cotidianitate formată din mici gesturi, care exprimă dăruirea de sine, așa cum a făcut Isus. Să profităm de acest timp un pic straniu pentru a-l primi și a-l trăi pe Duhul Sfânt în casele noastre și a redescoperi bogăția și darul Bisericilor noastre familiale împreună cu Isus, care locuiește cu noi.

(După L'Osservatore Romano, 22 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1400.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat