Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Împărtășania spirituală

Situația actuală generată de noul coronavirus și de eforturile autorităților civile și bisericești de a reduce cât mai mult posibil răspândirea infecției îi împiedică pe mulți creștini să participe la celebrarea sfintei Liturghii și să se împărtășească cu sfânta Euharistie. Suntem, așadar, provocați să descoperim căile prin care Mântuitorul Isus Cristos continuă să vină spre noi, în viața noastră cotidiană.

Sfântul Părinte papa Francisc a subliniat la rugăciunea Angelus de pe 15 martie 2020 că una dintre cele mai rodnice căi prin care Isus vine la noi și în astfel de situații este împărtășania spirituală: "În această situație de pandemie, în care am ajuns să trăim mai mult sau mai puțin izolați, suntem invitați să redescoperim și să aprofundăm valoarea comuniunii care unește pe toți membrii Bisericii. Uniți cu Cristos nu suntem niciodată singuri, ci formăm un unic trup, al cărui cap este el. Este o unire care se alimentează cu rugăciunea, precum și cu împărtășirea spirituală cu Euharistia, o practică foarte recomandată când nu este posibil să se primească sacramentul".

Și episcopul nostru, Preasfințitul Iosif Păuleț, ne îndeamnă în aceste vremuri dificile să redescoperim importanța împărtășaniei spirituale și să o practicăm cu evlavie pentru a primi foloasele sale spirituale.

Ce înseamnă împărtășanie spirituală?

Împărtășania spirituală este dorința arzătoare de a-l primi pe Cristos, care este prezent în sfânta Împărtășanie. Este un act spiritual prin care cei care nu au posibilitatea de a se împărtăși se unesc cu Isus Cristos printr-o dorință ce izvorăște din credință și este hrănită de iubire. Reprezintă așadar o rugăciune prin care îi arătăm lui Dumnezeu aspirația noastră de a fi uniți cu el, oferindu-i chiar și durerea de a nu reuși să desăvârșim această unire prin primirea preasfântului sacrament.

De ce este importantă împărtășania spirituală?

Pentru că înrădăcinează și mai mult viața creștină în iubirea lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Paul al II-lea ne oferă tocmai această motivație atunci când afirma în ultima enciclică a pontificatului său: "E necesar să cultivăm în inimi dorința constantă după sacramentul Euharistiei. În felul acesta s-a născut practica «împărtășirii spirituale», în mod fericit prezentă în Biserică de multe secole și recomandată de sfinții învățători ai vieții spirituale. Sfânta Tereza a lui Isus (de Avila) scria: «Când nu primiți împărtășania la Liturghia pe care o ascultați, împărtășiți-vă în mod spiritual, căci este ceva foarte avantajos...; astfel, veți imprima în voi o iubire adâncă față de Domnul nostru»" (Ecclesia de Eucharistia nr. 35).

Care sunt efectele împărtășaniei spirituale?

Actul împărtășaniei spirituale reînnoiește în inima credincioșilor prezența spirituală a lui Cristos și le oferă roadele spirituale ale prezenței Mântuitorului. Aceste roade sunt în special hrănirea sufletească și creșterea în harul mântuitor. Prin împărtășania spirituală este retrezită credința și iubirea față de preasfântul sacrament și, în același timp, se intensifică dorința de a-l primi efectiv atunci când va fi posibil. Deja Conciliul Tridentin vorbea despre roadele spirituale pentru cei care doresc să primească sfânta Împărtășanie, dar sunt împiedicați din diferite motive: "Sunt unii credincioși care primesc acest sfânt sacrament în mod spiritual: e vorba despre cei care, hrănindu-se cu această pâine cerească doar printr-un act al dorinței, printr-o credință vie «care lucrează prin iubire» (Gal 5,6), obțin astfel roade folositoare".

Când și cum se face împărtășania spirituală?

Împărtășania spirituală se poate face oricând, ținând însă cont că pentru a primi roadele sale spirituale este nevoie de o anumită reculegere interioară și de a stabili o reală comuniune de gânduri și simțire cu Domnul Isus Cristos. Un moment privilegiat pentru împărtășania spirituală este cel al distribuirii efective a sfintei Împărtășanii din cadrul sfintei Liturghii, atunci când aceasta este urmărită prin diferitele mijloace de comunicare: televiziune, internet, radio. De asemenea împărtășania spirituală se recomandă atunci când credincioșii merg la biserică pentru un moment de rugăciune personală. Împărtășania spirituală poate fi realizată și în momentele în care întreaga familie se adună pentru rugăciune, devenind astfel un act familial de unire cu Domnul Isus Cristos. Această modalitate se recomandă mai ales în ziua Domnului, când rugăciunea împărtășirii spirituale poate fi făcută în comun după ce s-au ascultat și meditat lecturile biblice ale acelei duminici.

Rugăciunile împărtășaniei spirituale nu sunt prescrise cu strictețe de tradiția Bisericii, aceasta din urmă oferind doar modele de rugăciuni utile pentru un asemenea act. Iată un model de rugăciune, inspirată din practica devoțională a vizitării preasfântului sacrament în biserică:

Împărtășania spirituală:

O Isuse, te cred de față în preasfântul sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit și plin de căință. Știu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta față de suflete te va aduce și în inima mea, pentru ca să rămâi în mine și eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin!

(Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în așteptare).

Te îmbrățișez, iubitul meu Mântuitor, și mă dăruiesc cu totul ție. Dă-mi numai dragostea ta și fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voința ta.

Rugăciune:

Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, tu ai chemat pe oameni la tine pentru a-i mântui și pentru a le împărți binefacerile tale divine. Vin și eu, plin de păcate și de greșeli, pentru a mă învrednici de iertare și pentru a implora harul tău. Ajută-mă să fac bine și cu evlavie această împărtășanie spirituală, ca să mă învrednicesc de binecuvântarea și darurile tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Pr. Daniel Iacobuț
Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente

* * *

PS Iosif Păuleț: Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași

Pr. Federico Lombardi: Împărtășania spirituală


 

lecturi: 22404.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat