Papa pe jos pe Via del Corso: merge să se roage în fața răstignitului care a salvat Roma de "Marea ciumă"
De Dominico Agasso jr
În timp ce pandemia paralizează, îngrijorează și închide în casă Italia și multe țări de pe planetă, papa Francisc merge "în pelerinaj" într-o capitală pustie, în fața răstignitului care a salvat-o de ciumă. După ce a rămas în rugăciune în fața Sfintei Fecioare Maria în bazilica "Santa Maria Maggiore", a mers pe jos pe via del Corso pentru a ajunge la biserica "San Marcello al Corso", unde se află răstignitul "miraculos" care în anul 1552 a fost dus în procesiune prin cartierele din "Cetatea eternă" pentru ca să se termine marea epidemie.
Iată cum a decurs surpriza pontifului, relatată de directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni. "În această după-amiază, puțin după ora 16.00, papa Francisc a părăsit Vaticanul în formă privată și a mers să viziteze bazilica «Santa Maria Maggiore», pentru a adresa o rugăciune către Sfânta Fecioară, Salus Populi Romani, a cărei icoană este păstrată și venerată acolo". După aceea, "mergând pe Via del Corso pe jos, ca într-un pelerinaj, Sfântul Părinte a ajuns la biserica «San Marcello al Corso» unde se află Răstignitul miraculos care în 1552 a fost dus în procesiune prin cartierele din oraș pentru ca să se termine «Marea Ciumă» de la Roma". Cu rugăciunea sa, "Sfântul Părinte a invocat sfârșitul pandemiei care lovește Italia și lumea, a implorat vindecarea pentru mulții bolnavi, amintindu-și de multele victime din aceste zile și a cerut ca rudele și prietenii lor să aibă mângâiere și întărire". Intenția episcopului de Roma "s-a îndreptat și spre lucrătorii sanitari, spre medici, spre infirmieri și spre cei care în aceste zile, cu munca lor, garantează funcționarea societății".
A durat circa o oră și jumătate ieșirea, cu care papa a voit să dea mărturie iarăși apropierea sa profundă față de acela care suferă, față de acela care se îngrijește, lucrează și îi este frică.
Și rugăciunea în fața răstignitului din lemn care a ocrotit Roma de ciuma din secolul al XVI-lea a fost intensă. Ca și implorarea unei ocrotiri speciale a Fecioare care se venerează în icoana păstrată în bazilica "Santa Maria Maggiore".
Evlavia specială a papei Francisc față de Salus populi Romani este foarte cunoscută: este valabilă nu numai cu ocazia marilor sărbători mariane, ci și înainte de pleca în călătoriile internaționale și se întoarce imediat după ce a aterizat pentru a mulțumi. În 593 "papa Grigore I a dus în procesiune pentru a face să înceteze ciuma", amintește Vatican News, iar în 1837, Grigore al XVI-lea "a invocat-o pentru a face să se termine o epidemie de holeră".
În timp ce în biserica "San Marcello al Corso" se păstrează "un răstignit antic și venerat din lemn din secolul al XVI-lea, considerat de studioși drept cel mai realistic din Roma, care a supraviețuit după un incendiu, a salvat orașul de ciumă". Acel răstignit, îmbrățișat de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, "a marcat culmea Zilei Iertării în timpul Marelui Jubileu al Anului 2000".
Când Roma a fost biciuită de Marea Ciumă, "poporul duce răstignitul în procesiune, reușind să învingă chiar și interdicțiile autorităților, preocupate în bună măsură datorită răspândirii infectării". Răstignitul a fost dus pe străzile Urbei spre bazilica "Sfântul Petru". Procesiunea durează "16 zile: de la 4 la 20 august 1522. Treptat ce se înaintează, ciuma dă semne de regresare, așadar fiecare cartier încearcă să țină răstignitul cât mai mult posibil". La sfârșit, în momentul întoarcerii în biserică, "ciuma a încetat complet. Începând din 1600, "procesiunea de la biserica «San Marcello» la bazilica «Sfântul Petru» a devenit o tradiție în timpul desfășurării Anului Sfânt".
(După Vatican Insider, 15 martie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 4986.