Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut "Buletin istoric", nr. 19

Cel mai recent număr al anuarului "Buletin istoric" - numărul 19/2018 - conține rezultatele unor demersuri științifice întreprinse în ultimii ani de membrii și colaboratorii Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Redăm în continuare prefața semnată de PS Iosif Păuleț și cuvântul introductiv semnat de pr. Fabian Doboș, coordonatorul publicației.

Historia est magistra vitae

Salutăm cu bucurie apariția unui nou număr al revistei anuale Buletin istoric, editată de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici". Este un nou prilej de a da prinosul Nostru de respect trecutului Bisericii noastre locale, făuritorilor istoriei acesteia, celor care ne-au lăsat drept moștenire un patrimoniu bogat pe care Noi, la rândul nostru, avem datoria să-l facem cunoscut și să-l transmitem generațiilor viitoare.

Adresăm felicitări celor care se îngrijesc de publicarea acestei prestigioase publicații bisericești, unde cititorii descoperă pagini din memorialul creștin al comunităților catolice din Dieceza de Iași, dar și medalioane ale marilor personalități care au scris istoria Bisericii Catolice locale și universale. Este necesar să amintim aici rolul important pe care l-au avut redactorii și colaboratorii revistei în descoperirea personalității și activității primului episcop de Iași, Mons. Nicolae Iosif Camilli. De asemenea, colegiul de redacție și-a focalizat atenția asupra tuturor păstorilor Diecezei de Iași, care i-au succedat la cârma diecezei episcopului Camilli: ep. Dominic Jaquet, Mons. Ulderic Cipolloni, ep. Alexandru Theodor Cisar, ep. Mihai Robu, ep. Marcu Glaser, Fericitul Anton Durcovici, pr. Gheorghe Petz, Pr. Wilhelm Clofanda, ep. Petru Pleșca, pr. Andrei Gherguț, ep. emerit Petru Gherghel și ep. auxiliar Aurel Percă.

Ne bucură faptul că sub egida Departamentului Nostru de Cercetare Istorică se dezvoltă un frumos proiect privind întocmirea de monografii dedicate comunităților catolice din Moldova. La acest proiect colaborează cercetători din cele mai cunoscute institute din Iași, Bacău și București.

La începutul activității Noastre episcopale, ne exprimăm intenția de a continua să parcurgem împreună drumul descoperirilor istorice, care să devină pentru toți catolicii diecezei Noastre un imbold pentru a cunoaște mai bine trecutul strămoșilor noștri.

Iași, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, 2019

Cu binecuvântarea Noastră,

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

*

Cuvânt înainte

Revista "Buletin istoric", publicația anuală a Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, continuă să prezinte principalele rezultate științifice realizate de membrii și colaboratorii departamentului.

Prezentul volum este structurat în trei secțiuni: Din istoria Bisericii locale; Comemorarea fericitului Anton Durcovici, la 130 de ani de la naștere; Repere culturale.

Prima secțiune se deschide cu articolul părintelui Petru Ciobanu: Incursiune în istoria începuturilor creștinismului la Est de Carpați (sec. I-XIII); tot aici se găsește un alt articol semnat de același autor: Învățământul și instituțiile de caritate catolice din Basarabia în perioada interbelică. Pr. Fabian Doboș prezintă viața și mărturia de credință a unui preot iezuit în articolul Părintele Otto Canisius Farrenkopf, SJ - mărturisitor și evanghelizator în pușcăriile comuniste. Din această primă rubrică mai face parte și articolul Comunitatea catolică din Iugani, semnat de pr. Ieronim Budulai. Secțiunea despre trecutul Bisericii locale se închide cu un studiu inedit, semnat de dr. Dănuț Doboș, despre un mare binefăcător al catedralei din Iași: Johann Kapuczinski - binefăcător al catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

A doua secțiune a prezentului volum este focalizată asupra fericitului Anton Durcovici, de la a cărui naștere sărbătorim anul acesta 130 de ani, și conține discursurile PS Petru Gherghel și câteva articole pe care iubitorii martiriului marelui episcop le-au expus cu ocazia simpozioanelor din 17 mai 2018, respectiv 10 decembrie 2018, evenimente găzduite de Episcopia de Iași (Aula "Fericitul Anton Durcovici" din catedrală): dr. Dănuț Doboș, Prezentarea cărții Fericitul Anton Durcovici - mărturisitor al credinței și prizonier al iubirii, scrisă de PS Petru Gherghel, pr. dr. Isidor Iacovici, Fericitul Anton Durcovici, fiul Mariei și pr. drd. Alois Moraru, Două mari centenare: 600 de ani de la înființarea Episcopiei Catolice de Baia și 200 de ani de la înființarea Vicariatului Apostolic de Iași.

Ultima secțiune a volumului cuprinde articolele semnate de dr. Anton Coșa - Catolicii din Moldova în presa maghiară, Daniela Butnaru - Toponimie oficială în comuna Săbăoani, respectiv dr. Cătălin-George Fedor - Despre identitatea etnică văzută prin prisma diferitelor tipuri de capital.

Se cuvine să mulțumim tuturor autorilor studiilor și articolelor din acest număr al revistei "Buletin istoric", colegiului de redacție, dar și echipei de la Editura "Presa Bună", care s-a îngrijit îndeaproape de apariția acestui volum.

Un gând de mulțumire, de asemenea, adresăm și episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, pentru susținerea intelectuală, spirituală și materială, pe care au arătat-o de-a lungul anilor față de cercetarea trecutului catolicilor din Moldova.

Pr. dr. Fabian Doboș, director-coordonator
al Departamentului de Cercetare Istorică
"Fericitul Anton Durcovici"

* * *

Buletin istoric, nr. 19/2018
Departamentul de Cercetare Istorică, Ed. "Presa Bună", 2020, ISSN 1582-103X, 17x24 cm, 182 p., 23 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1778.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat