Papa Francisc: Salut adresat participanților la vizita de studiu a unor tineri preoți și călugări din Bisericile ortodoxe orientale (21 februarie 2020)
Iubiți frați,
"Har vouă și pace de la Dumnezeu Tatăl nostru și de la Domnul Isus Cristos" (2Cor 1,2). Cu aceste cuvinte ale apostolului Paul doresc să vă adresez căldurosul meu bun-venit și să vă manifest bucuria pe care mi-o dă vizita voastră. Salut cordial pe arhiepiscopul Barsamian și pe episcopul El-Soryani, care vă însoțesc. Prin intermediul vostru aș vrea să îndrept un salut deosebit venerabililor și iubiților mei frați, conducători ai Bisericilor ortodoxe orientale.
O vizită este mereu un schimb de daruri. Când Născătoarea de Dumnezeu a vizitat-o pe Elisabeta, a împărtășit cu ea bucuria pentru darul lui Dumnezeu pe care l-a primit. Și Elisabeta, primind salutul Mariei care a făcut ca să tresalte pruncul în sânul ei, a fost umplută de darul Duhului Sfânt și a dăruit verișoarei sale binecuvântarea sa (cf. Lc 1,39-42). Ca Maria și Elisabeta, Bisericile poartă în ele diferite daruri ale Duhului, de împărtășit pentru bucuria și binele primite. Astfel, atunci când noi creștinii din diferite Biserici ne vizităm, întâlnindu-ne în iubirea Domnului, avem harul să schimbăm aceste daruri. Putem primi ceea ce Duhul a semănat în celălalt ca un dar pentru noi. În acest sens, vizita voastră nu este numai o ocazie pentru a aprofunda cunoașterea Bisericii catolice, ci este și pentru noi catolicii o oportunitate pentru a primi darul Duhului care este în voi. Prezența voastră ne permite acest schimb de daruri și este motiv de bucurie.
Mai spune apostolul Paul: "Îi mulțumesc Dumnezeului meu întotdeauna cu privire la voi, pentru harul lui Dumnezeu care v-a fost dat" (1Cor 1,4). Și eu astăzi mulțumesc pentru același motiv, pentru harul lui Dumnezeu care v-a fost dat. Totul pornește de aici, de la a vedea harul, de la a recunoaște lucrarea gratuită a lui Dumnezeu, de la a crede că El este protagonistul binelui care este în noi. Aceasta este frumusețea privirii creștine asupra vieții. Și este și perspectiva în care să-l primim pe fratele, așa cum învață apostolul. Așadar vă sunt recunoscător, pentru harul pe care l-ați primit în viața și în tradițiile voastre, pentru da-urile preoției voastre și ale vieții voastre monastice, pentru mărturia dată de Bisericile voastre ortodoxe orientale, Biserici care au pecetluit în sânge credința în Cristos și care continuă să fie semințe de credință și de speranță în regiuni marcate adesea, din păcate, de violență și de război.
Sper că fiecare dintre voi a putut să aibă o experiență pozitivă despre Biserica Catolică și despre orașul Roma și că aici v-ați simțit nu oaspeți, ci frați. Domnul este bucuros pentru asta, pentru fraternitatea dintre noi. Fie ca această vizită a voastră, și cele care vor putea urma cu ajutorul lui Dumnezeu, să dea plăcere și glorie Domnului! Fie ca prezența voastră să devină o mică sămânță rodnică pentru a face să răsară comuniunea vizibilă între noi, acea unitate deplină pe care Isus o dorește cu ardoare (cf. In 17,21).
Iubiți frați, în timp ce reînnoiesc mulțumirea cordială pentru vizita voastră, vă asigur de amintirea în rugăciune și am încredere și în amintirea voastră pentru mine și pentru slujirea mea. Domnul să vă binecuvânteze și Născătoarea de Dumnezeu să vă ocrotească. Și, dacă vă este pe plac, fiecare în propria limbă, putem să ne rugăm împreună Tatăl Nostru.
[Tatăl Nostru]
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 632.