|
|
Anul pastoral 2024‑2025
|
|
|
Sinod 2021-2024
|
|
|
În Dieceza de Iași
|
|
|
Librărie on-line |
comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală |
|
|
|
|
|
Pelerinajul tinerilor în Țara Sfântă
Un grup de 58 de tineri din întreaga Dieceză de Iași a mers pe urmele lui Isus și ale Mariei în Țara Sfântă, în perioada 7-14 februarie 2020. "Învățătorule, unde locuiești? Veniți și vedeți!", a fost motoul drumului spiritual pe care tinerii l-au parcurs în credință, vizitând toate locurile semnificative din viața pământească a lui Isus. Ei au fost însoțiți de pr. Cristian Diac și pr. Cristian Vacaru, ghidul pelerinajului.
Un pelerinaj în Țara Sfântă oferă o experiență spirituală de o intensitate incomparabilă cu vreun alt loc de pe pământ. Tinerii participanți și-au dat șansa unor trăiri sufletești pe care nu și le imaginaseră acasă. Motoul desprins din Evanghelia după sfântul Ioan: "Învățătorule, unde locuiești? Veniți și vedeți!" (In 1,38-39) a fost călăuzitor în descoperirea multiformă a lui Isus, la el "acasă". Incursiunea imaginativă în trecut, rugăciunea pătrunsă de trăire lăuntrică, tăcerea meditativă, emoțiile interioare simțite pe diferite registre ale spiritului sunt părți dintr-un itinerar exterior și interior prin locurile sfinte care amintesc de Isus Cristos și te fac familiar cu el. Țara Sfântă poate fi totodată și locul purificării unor concepții sau păreri religioase personale prea mistificate sau suprarealiste. Împreună, tineri și preoți, ne-am lăsat pătrunși cât am putut de spiritul pelerinajului, în care Dumnezeu se face simțit altfel decât acasă și își vorbește cum nu erai obișnuit să-l asculți până atunci.
Zilele, cele șapte, au fost umplute cu explicații ale locurilor pe unde treceam, cu sfânta Liturghie (mereu în altă parte), cu rugăciunea de grup și personală, cântece, toate în simțirea cea mai frumoasă o comuniunii dintre noi, nu atât pe temeiul vârstei, cât mai ales pe cel al credinței comune. Isus se distribuia fiecărui suflet cum găsea potrivit și el era simțit de toți ca fiind Domnul și prietenul nostru.
Am vizitat Nazaretul, bucurându-ne de compania Fecioarei Maria; am fost la Cana, iar tinerii soți și-au reînnoit legămintele matrimoniale; am mers pe Lacul Genezaret, pe Muntele Aruncării, la Cafarnaum, Tabga. Am stat pe Muntele Fericirilor, am urcat în picioare pe Muntele Ispitirilor, am reînnoit promisiunile baptismale la Iordan; am mers pe străzile Betleemului, am ajuns și la Ein Karem, la locul nașterii lui Ioan Botezătorul. Am intrat în cetatea Ierusalimului, am străbătut în rugăciune Via Dolorosa, ne-am închinat la Sfântul Mormânt, după ce am trecut pe la Calvar. Am urcat și pe Muntele Măslinilor, trecând prin bazilica Agoniei sau a Națiunilor. Am celebrat nu departe de cenacol și ne-am spălat unii altora picioarele; am cântat "Tatăl nostru" în trei sau patru forme diferite. Și altele... Toate, cuprinse într-o săptămână intensă în prezenta lui Dumnezeu, a lui Isus și a Mariei, în bucuria comuniunii tinerești.
Mulțumiri pr. Cristian Vacaru pentru prezența de spirit, explicațiile și însoțirea plină de vitalitate pe parcursul pelerinajului în calitate de ghid.
Mulțumiri tuturor celor care s-au îngrijit de noi, punându-ne la dispoziția masa sau bisericile în care am celebrat.
Mulțumiri deosebite Mamei Maria pentru căldura prezenței de la Nazaret. Mulțumiri lui Isus pentru toată lucrarea din suflete și pentru tainica și incontestabila lui prezență între noi.
Pentru toate, un mare mulțumesc lui Dumnezeu!
Pr. Cristian Diac
Gândurile de mai jos sunt impresiile prețioase pe care câțiva tineri le-au așternut în scris. Ele pot fi inspirative pentru alți tineri care le citesc.
"Fiecare moment al pelerinajului a fost unic și trăit cu mare intensitate. Ritualul spălării picioarelor a lăsat o amprentă în sufletul meu, întrucât am auzit atunci glasul lui, care mă îndemna să fiu mai atentă la cel de lângă mine, să îl iubesc mai mult și să fac tot ce îmi stă în putere pentru binele lui.
Au fost zile pline de har, zile în care am lăsat deoparte cotidianul pentru a regăsi pacea sufletească și pentru a consolida relația cu Dumnezeu. Îi mulțumesc Domnului pentru această săptămână binecuvântată și pentru că mi-a îngăduit să îl simt atât de aproape" (Andreea Hortolomei)
"Veniți și vedeți! Și mi-am spus, voi merge, Doamne! Și nu doar că am mers și acum am revenit acasă, dar nu ai cum să mergi și doar să vezi, odată ajuns acolo, simți că ești parte integrantă din istoria mântuirii lui Isus. Simți, trăiești, și te transpui în acele timpuri și în acele locuri în care tânăra Maria, la Nazaret rostește da-ul iubirii și al credinței absolute, e da-ul mântuirii noastre. Apoi am însoțit-o la nunta din Cana Galileii, unde ne-a învățat să fim părtași la momentele de bucurie ale celorlalți, să fim atenți la nevoile lor, iar Isus ne-a învățat că obediența și cinstirea părinților se face la orice vârstă, nu doar când suntem mici.
Au fost foarte multe locuri pe care le-am vizitat, în care ne-am rugat, am cântat și ne-am manifestat fiecare credința, recunoștința și iubirea față de Isus, Maria și Iosif. Au fost momente de o reală comuniune între noi și între noi și Dumnezeu. E minunat să fii printre «ai tăi», și aici mă refer la preoții care ne-au însoțit și ne-au ghidat spațio-temporal, dar mai ales spiritual, și la tinerii din grup, pe care efectiv i-am simțit de-ai mei. Și totuși, nu erau de-ai mei, ci eram toți de-ai lui Isus. A fost o binecuvântare să poți spune hic, adică aici: Îngerul a vestit Mariei aici, Isus a fost răstignit aici, în acest loc, Isus s-a rugat... Dacă îl cauți cu adevărat, Dumnezeu se lasă găsit, pentru că înainte de a-l căuta noi, sunt sigură că el ne-o ia deja înainte.
De aceea, îndemn și încurajez pe oricine, indiferent de eforturile care vor trebui făcute: Mergeți și vedeți și vă veți umple de Dumnezeu! (Ana-Simona Iosub)
"Cine sunt eu acum? E greu să te regăsești în lumea de azi, e greu să fii tu însuți și să fie de ajuns pentru tine și ceilalți. În lumea aceasta tumultoasă care parcă vrea să mă înghită cu totul în mrejele ei, am căutat și am tot cerut răspunsuri de la Dumnezeu la toate problemele mele. Și se pare că am găsit o parte din răspunsuri în această săptămână binecuvântată, în care am vizitat Țara Sfântă.
Am fugit de toți și toate, am vrut să găsesc secretul de a-mi păstra credința vie mai departe pe drumul vieții. Și am vrut, ca de multe alte ori în viața mea, să mă ascund, să fiu protejată de tot ce e rău! Încă de la începutul pelerinajului am găsit un loc perfect, sus pe Muntele Carmel! Acolo am meditat în tăcere, am ascultat marea și m-am refugiat în peștera sfântului Ilie, aflată în biserica Stella Maris.
În timpul slujbei, Preasfânta Fecioara Maria, Floarea Carmelului, l-a inspirat pe părintele Cristian Diac să ne vorbească despre lupta vieții, despre momentele de încercare și îndoială, când simți că sunt prea multe voci puternice care îți distrag atenția de la vocea lui Dumnezeu.
Am simțit în acele momente că Dumnezeu știe ce mi se întâmplă, este alături de mine, pe valurile acestei mări agitate. Iar eu doar trebuie să stau în tăcere și să ascult, să deschid larg ochii și să las mâna lui să mă ridice, mână care e de fapt a fraților mei. Am văzut-o pe sfânta Tereza a Pruncului Isus care m-a încurajat cu zâmbetul ei frumos și mi-a zis: «Toți avem o misiune pe acest pământ, găsește-o pe a ta și du-o la bun sfârșit cu multă răbdare, indiferent de obstacole!»" (Iriciuc Laura Simona)
"Pelerinajul în Țara Sfântă poate doar să îți mărească credința. Dacă ar diminua-o, ar însemna că e doar o credință exterioară, care se lasă influențată de ceea ce întâlnești în jur. Altfel, Domnul îți vorbește mult în tăcerea inimii, daca îl rogi. La nunta din Cana m-a inspirat Domnul cu gândul că tot ceea ce trebuia să facă era să sporească vinul. Și știa bine, după obiceiul vremii, că a doua tură de vin care se oferea mesenilor era mai slabă calitativ. Însă Isus nu s-a mulțumit doar să facă vin, ci a făcut cel mai bun vin. Și că tot la fel face și în viața mea, când îl rog să mă ajute cu ceva, îmi oferă nu doar «ceva», ci cel mai bun «ceva». Apoi, că dacă o rog pe sfânta Fecioară sa mijlocească la Fiul ei, ea o va face, dar mie mi se va adresa cu: «Faceți tot ceea ce vă va spune el» și se va înfăptui dorința mea. Însă eu cât sunt de dispusă să fac tot ce îmi va cere Isus? Orice renunțare? Orice sacrificiu? Orice acceptare... Un alt gând a fost la mormânt, când așteptam la rând să intrăm: «Dacă tu, Doamne, ai reușit în viața asta, și eu voi reuși împreună cu tine! Tu erai om și Dumnezeu, iar eu sunt om împreună cu tine, cu Dumnezeu». Un altul, în timp ce străbăteam drumul spre Marea Moartă priveam cerul si păsările cum se lasă purtate de cursanții de aer, dând din aripi doar din când în când și mă gândeam: «Dacă aș avea cu adevărat credință, aș fi ca aceste păsări și l-aș lăsa pe Dumnezeu să mă poarte prin această viață, eu ar trebui să dau din aripi, făcându-mi partea, doar din când în când. Și nu ar mai fi atât de obositor sau puțin eficient. Iar un ultimul gând pe care îl împărtășesc este din cisternă, unde a fost coborât Isus, în noaptea dintre arestare și condamnare. Mă gândeam: Doamne, dacă aș putea să mă întorc în timp și să fiu cu tine aici, ce gânduri îți trec prin minte? Ce sentimente te încercau? Ce temeri? Eliberează-te tu și lasă-mă pe mine! Aș fi capabilă să îți spun asta? Te iubesc atât de mult încât să iau eu suferința ta asupra mea? Și dacă încă nu, măcar ai fi de acord să îți fiu alături în suferință? Doar de atât cred că sunt capabilă, în acest moment... Dacă aveți posibilitatea, mergeți în pelerinaj în Țara Sfântă. Echipa celor doi preoți care ne-au însoțit a fost potrivită! Chiar a fost «pr. Cristian» la puterea a doua!" (Ana Moraru)
"Țara Sfântă, locul unde cerul se unește cu pământul, unde Dumnezeu se unește cu omul, cu mine, cu tine... O binecuvântare, o chemare «acasă» la Isus care mi-a șoptit: «Vino și vezi!» Am mers și am văzut, simțit, auzit, trăit iubirea lui Dumnezeu, imensa lui iubire. Dumnezeu făcut om în pruncușorul Isus la Betleem, în Isus din Sfânta Familie de la Nazaret, în Isus care a pătimit, a murit și a înviat pentru mine și pentru tine la Ierusalim, în toate aceste locuri prin care am pășit, m-a copleșit iubirea lui. Pe urmele lui Isus și ale Mariei, nu poți simți decât o simfonie de sentimente care să te pătrundă până în adâncul sufletului. Un loc de o însemnătate aparte, pentru mine, rămâne Grădina Măslinilor, care mi-a dăruit liniște și încredere că Isus este și va rămâne mereu alături de mine. Am conștientizat mai mult prezența lui în aproapele, trebuie doar să deschidem ochii inimii. Îi mulțumesc Domnului pentru acest mare dar al pelerinajului!" (Cristina Crețu)
"Am început acest pelerinaj cu o dorință aprinsă de a dărui o săptămână Domnului, detașându-ne astfel de viața de zi cu zi și pentru a ne regăsi liniștea sufletească. Am pășit în această experiență cu multe idei preconcepute despre ce aveam să vizităm, dar realitatea s-a dovedit a fi complet diferită (impresionantă și uimitoare).
Întâlnirea cu Măicuța din Nazaret care tocmai aflase de minunata veste că va deveni Mama lui Isus, reînnoirea promisiunilor de la căsătorie chiar în locul minunii din Cana, zâmbetul Pruncușorului din ieslea de la Betleem, încrederea simțită la Grota Laptelui și pacea de la Mormânt au fost momentele cele mai emoționante pentru noi din acest pelerinaj, care ne fac să spunem încontinuu că: Pe urmele lui Isus ne-a fost atât de bine!
Ajungând să treci prin locurile unde a trecut sau locuit Familia Sfântă, ai sentimente și trăiri pe care nu le poți descrie în cuvinte, am conștientizat cât de norocoși putem fi că vedem acele locuri și că toate acele amintiri ne vor ajuta să trăim mai intens fiecare pasaj din Biblie, fiecare Cale a Sfintei Cruci sau fiecare sfântă Liturghie.
Am plecat de acasă cu kilograme de intenții de rugăciune ale noastre sau pentru cei dragi și ne-am întors cu multă încredere că cea mai potrivită rugăciune este «Facă-se voia Ta!»" (Monica și Marius Budău)
"Pelerinajul în Țara Sfântă mi-a «atins» sufletul, m-a făcut să conștientizez și să simt pe propria piele că Dumnezeu «lucrează» în viața mea. Nu pot exprima în cuvinte trăirile din aceste zile pentru că ele depășesc cu mult capacitatea cuvintelor de a transmite ceva. Vreau doar să spun ca am avut parte de momente de liniște și pace interioară, de rugăciune intensă, de adevărat și sincer dialog cu Dumnezeu, dar au fost și clipe de încercare în care am putut simți prezența, ajutorul și iubirea Celui de Sus. Mergând pe urmele lui Isus și ale Mariei, am trăit «Taborul» și «Ispitirea». M-am întors acasă altfel! Cu repere mai clare, cu orizontul mai larg, cu bucurie mai intensă, «transformat» de dragostea lui. Pentru toate acestea îi mulțumesc lui Dumnezeu, părintelui Cristian V. și Cristian D. și celorlalți pelerini. Am plecat de acasă un turist religios și m-am întors un pelerin purtător și mărturisitor al iubirii divine!" (Marius)
"De la început eram conștienți că nu mergem într-un City Break sau în concediu de odihnă, ci vom întâlni un grup de tineri dragi, dornici ca și noi, de o reculegere în Țara Sfântă, pe urmele lui Isus. Nu cred că există un alt mod de a realiza, de a simți că ești prezent cu adevărat în Țara Sfântă, decât acel moment când am început rugăciunea «Îngerul Domnului» în bazilica Bunei Vestiri din Nazaret, spunând: «Îngerul Domnului a vestit aici Mariei». Din acea clipă noțiunea de «acolo s-a întâmplat» pe care mereu ne-o imaginăm când ascultăm evanghelia la Liturghie, deodată a devenit «aici s-a întâmplat». Coborând la grotă, am simțit cum suntem învăluiți de un sentiment de bucurie, pace și liniște interioară, o liniște interioara pe care nu o găseam așa rapid atunci când mergeam pe Drumul Crucii în Ierusalim, rugându-ne Calea Crucii. Fiecare zi din cele șapte petrecute acolo a avut particularitatea ei prin trăiri absolut minunate, trăiri ce nu le poți exprima în cuvinte. O săptămâna în care am mers pe urmele lui Isus, transpunându-ne atât fizic cât și cu sufletește la ceea ce a trăit el în urmă cu 2000 de ani. Ce poate fi mai frumos pentru un creștin? Ne-am bucurat mult că am avut posibilitatea de a reînnoi, în biserica din Cana Galileei cu aceleași emoții precum și unii din martori, jurământul Căsătoriei, când în urmă cu an și jumătate am devenit o familie. Conștienți că fericirea trebuie trăită acum și nu în viitor, am cerut harul și binecuvântarea Fecioarei Maria la Grota Laptelui de a deveni părinți, urmând modelul Sfintei Familii din Nazaret. Călătorind șapte zile în Israel, conștientizezi cât de important este să te rogi împreună cu frații tăi pentru ca Biserica să devină una, așa cum Isus își dorește, cât și pentru pacea în Israel. Acum, întorși acasă, gândindu-ne la săptămâna ce s-a scurs, nu putem să spunem decât că acest pelerinaj ne-a ajutat într-adevăr să-l descoperim mai bine pe Dumnezeu, să ne apropiem mai mult de el, fiind ca și un model, un ghid, pe care ne dorim să-l urmăm mereu. De aceea, aceste trăiri își vor păstra amprenta pentru totdeauna în sufletul, inima și viețile noastre". (Alexandra și Gabriel Lucaci)
"Inițial, am mers pe principiul că scopul acestui pelerinaj a fost a-l cunoaște pe Isus cu adevărat, mergând pe urmele lui, dar a fost despre mult mai mult: despre a mă regăsi, despre a mă reconecta la el, cât și a crea conexiuni cu ceilalți tineri pelerini astfel încât, la final mă simțeam ca fiind acasă, nu-mi doream să se termine.
Mai presus decât atât, Dumnezeu mi-a dăruit și mai mult. Totul a început ca un joc în prima zi, când am ales la întâmplare o vedere pe spatele căreia era scris numele unui tânăr din cadrul grupului pe care urma să-l protejăm în acele zile, să-i fim îngeraș, să ne rugăm pentru el și să-i purtăm o grijă deosebită pe durata pelerinajului.
Acest joc s-a transformat în realitate, o realitate ce va dura o viată întreagă, întrucât mie mi-a fost încredințată misiunea de a fi înger păzitor pentru soțul meu și el a avut misiunea de a avea grijă de mine.
Emoțiile trăite încă din primele zile, când am și reînnoit jurămintele făcute la căsătorie, la Cana Galileei, bucuria manifestată până la lacrimi, coincidențele ce au avut loc în toate zilele, mă fac să mă simt atât de specială, cât și binecuvântată că Dumnezeu îmi arată cât de mult mă iubește prin intermediul soțului meu, cât și a tuturor celor ce îmi sunt alături mereu, și să aplic așa cum ne spunea și pr. Cristian Diac la predica de pe Muntele Fericirilor: «Să nu trăim fericirea la timpul viitor, ci aici și acum»". (Beatrice Baciu)
"Încă din copilărie mi-am dorit să ajung cândva în Țara Sfântă, și de aceea mă bucur enorm că în sfârșit am reușit acest lucru. Au fost zile pline de har, de rugăciune, de întrebări, de meditație, de comuniune, de sentimente diverse. Am fost surprinsă de multe aspecte, chiar și de faptul că unele locuri arată altfel față de cum mi le imaginam sau că realitatea de acolo nu e tocmai așa cum mă așteptam să fie. Analizând toate locurile vizitate, toate trăirile experimentate în aceste zile, cred că cel mai mult și-a pus amprenta asupra mea calea Sfintei Cruci. Am ales să port crucea alături de alte două persoane, de la stațiunea a 8-a până la a 9-a. Pot spune că a fost chiar o provocare. Mi s-a părut a fi cea mai lungă distanța între stațiuni. Forfotă, mulțimi de oameni, magazine cu suveniruri la orice pas, străzi întortocheate, scări de urcat - așa parcurgeam noi și ne rugam și inevitabil mi-a dat de gândit: suntem trei persoane, perfect sănătoase, cărând o cruce relativ mică și ușoară, pe distanța dintre două stațiuni. Atât. Și totuși nu puteam nega greutatea crucii. O resimțeam destul de mult. Inevitabil meditam la suferința lui Isus și am căzut pe gânduri. Cum puteam oare să mă plâng doar de atât când Isus a avut de purtat o cruce mult mai grea și mai mare, suferind din cauza loviturilor, a biciuirii, a căzăturilor, a singurătății? Era rănit, obosit și totuși a purtat crucea până la capăt pentru noi toți, pentru mine. Acum mi-e și mai clar că nu înțeleg pe deplin jertfa lui Isus, că nu o prețuiesc așa cum se cuvine și că trebuie să apreciez mult mai mult iubirea sa și ceea ce el a făcut pentru mine". (Andreea Iuliana Ghiuzan)
"Acest pelerinaj a fost pentru mine o cunoaștere reală, de aproape, pas cu pas, a celui care a schimbat omenirea cu venirea sa pe pământ: Isus. Pe tot parcursul săptămânii am putut simți și vedea minunile făcute în sufletele fiecăruia dintre noi. Duhul Sfânt a fost prezent, iar locul în care m-a atins profund a fost la biserica Dominus Flevit. Da, poate părea la prima vedere doar un loc de durere printre morminte având în față panorama cetății Ierusalimului, însă pentru mine simt că acolo Isus a plâns nu doar de tristețe, dar acum și de bucurie, știindu-mă mai aproape de el. Slavă Domnului pentru tot ce mi-a oferit!" (Simona Dămătărc)
"Omul sfințește locul, atât timp cât omul însuși caută sfințenia. În Israel însă, pe pământul sfințit deja de Atotcreator, am găsit noi, cei însetați de cunoașterea lui, urmele pașilor lui Dumnezeu-Fiul însuși, de la Betleem, ținutul Galileei și Nazaret, până la Ierusalim, dar si lăcașurile unde Mama cerească, apostolii și multe alte personaje biblice și-au îndeplinit misiunea pământească.
L-am găsit, de fapt, pe Dumnezeul viu, și nu doar prin pricina locului sfânt, ci prin aceea a mai-marelui suflet al celor de lângă mine, și odată cu asta, am gustat raiul pe pământ.
Ce nuntă se anunță acolo sus! Sper doar ca Isus să-și repete prima minune continuu acolo, ca vinul să fie cel mai ales - noi la Cana am ajuns la 2000 de ani după începerea petrecerii, iar vinul s-a îndulcit cam tare între timp. Slavă lui, slavă Creatorului!" (Ionuț Pușcașu)
"Acest pelerinaj a fost și este în continuare o experiență cu accent pe trăire semnificativă. Fiecare loc pe care l-am vizitat a lăsat o amintire, care cu siguranță va fi o vitamină de care voi avea nevoie în viața mea când mi se va cere să acționez în mod creștinește.
Rugăciunea, cântul, tăcerea și comuniunea de la sfânta Liturghie dar și în celelalte momente, au fost nelipsite și cu adevărat hrănitoare dar câteva momente au fost memorabile deoarece le-am simțit ca fiind mesaje personale pentru drumul meu.
Grota Laptelui din Betleem a fost un loc și un moment de reculegere în care am simțit mai profund rolul Sfintei Fecioare, care pentru mine a încununat toată imaginea despre atitudinea în fața maternității care poate împlini femeia. Am alintat și am legănat Pruncul Isus, trezind astfel cele mai dulci sentimente.
Pe drumul crucii, parcurs de Isus până pe Golgota am conștientizat faptul că poate cel mai mare păcat al zilelor noastre este superficialitatea cu care tratăm suferința din viața celorlalți, dar și rapiditatea cu care trecem peste momentele care vorbesc inimii, acordând mai multă importanță planurilor personale și realizărilor cerute de societate. Dintr-o viață cu idei complicate, această experiență mi-a simplificat-o.
Un alt gest care a creat o experiență puternică pentru mine a fost cel al spălării picioarelor de la ultima Liturghie de pe locurile sfinte. Am simțit cât de mult își dorește Isus să ne curețe de ceea ce este murdar în noi și cât de mult este nevoie de deschidere, umilință, simplitate și renunțare la toate măștile și orgoliile noastre pentru ca Isus să ajungă în aceste locuri. Mi-a fost greu să mă las spălată de cel de alături și a fost minunat să văd deschidere și să aud cât de important este să ne spălăm unii altora picioarele. Poate dacă am fi fost anunțați din timp de aceste lucru nu aș fi trăit momentul atât de apropiat de cel al apostolilor care se simțeau și ei nepregătiți. Dar ghizi noștri au știu ce avem noi nevoie.
Un alt lucru care a contat mult a fost îndemânarea și grija ghizilor care, atât din punct de vedere istoric cât spiritual au creat un cadru de comuniune în care am simțit însoțirea pentru a ajunge cu grijă la mesajul lui Cristos. Sfânta Liturghie va fi trăită cu o încărcătură spirituală nouă, îmbogățită și sper ca fiecare moment să fie trăit cu simplitatea și intensitatea trăite în aceste zile. Experiența grupului va rămâne punct de referință pentru bucuria adevărată". (Celina-Eugenia Dumitru)
"Un pelerinaj la care aș mai participa cu multă bucurie. Să merg în locul unde însuși Isus s-a născut, unde și-a desfășurat activitatea, a pătimit, a murit și a înviat, pentru mine a fost o adevărată binecuvântare, pentru care sunt foarte recunoscător. Ne-am rugat, i-am cântat și l-am preamărit pe Domnul în tot acest timp, devenind mai uniți cu el, mai plini de credință. Acest pelerinaj m-a ajutat să mă încarc spiritual și sunt hotărât să îl urmez mai mult pe Domnul în viața mea de zi cu zi". (Robert Doboș)
"Curiozitate, trăiri unice, intimitate cu Dumnezeu... de fapt un veridic carusel emoțional. Așa a reușit pelerinajul din Țara Sfântă să mă copleșească zilnic, timp de o săptămână. Nu mi-am creat nicio formă de așteptare înainte de plecare și pot să spun din inimă, că mai plăcut surprinsă de atât nici că puteam fi.
Din miile de trăiri punctez una sub formă de destăinuire. Sentimentul trăit nu se egalează nicicând cu cel imaginat din poveștile altora. Știam asta, însă nu mă gândisem că această idee ar fi aplicabilă și asupra cunoașterii biblice sau chiar credinței mele. Așa cum prietenii tăi nu ar putea împărtăși aceleași sentimente pe care le povestești din ultima vacanță din Italia sau, știu eu, Maldive, tot așa nici eu nu îmi imaginam că vizitarea locurilor sfinte, care mi-au răsunat în urechi toată copilăria și adolescența, pot lua o formă atât de reală și umană. Cu fiecare pas făcut și loc descoperit se contura tot mai mult umanitatea Dumnezeului meu. Dintr-o dată, Maria, Isus și ceilalți sfinți nu-mi mai erau povești, ci prieteni adevărați, alături de care am râs și plâns. Iar faptul că și ceilalți 57 de tineri umblau după același lucru a creat o prietenie frumoasă, care sper să țină cât mai mult.
Acum sunt convinsa că îmi vor răsuna diferit în urechi cuvintele și învățăturile biblice. Concluzionând, bucuria mea e mare cât un munte și un vârf, așa că îți zic, o dată în viață, mergi și vezi, ca să ne întâlnim în același carusel emoțional, care pentru mine, deși experiența a luat sfârșit, încă se mai plimbă de dor". (Valentina Pal)
"«Du-te acolo, încearcă și această activitate și mergi și dincolo!», îmi dicta conștiința înainte de a mă îndrepta spre Țara Sfântă. Însă nici una din aceste activități nu mă apropia de Dumnezeu, toate le făceam pentru a uita de mine și de luptele mele interioare. Gânduri mari nu am avut la plecare, sentimentele nu s-au schimbat nici după prima zi (probabil din cauza oboselii nu am putut trăi la intensitate maximă acea primă zi). Momentele care în primă fază, pentru mine, păreau a fi cele mai plictisitoare, au fost cele mai rodnice. Fugind foarte mult de mine până în acele clipe, meditațiile personale, au avut un rol foarte important atât în a mă redescoperi pe mine, dar și în a mă apropia mai mult de Dumnezeu.
Acolo am realizat că, adevărata fericire nu constă în cât de multe activități ai reușit într-o zi, ci cât de mult ai reușit să faci un pas către Dumnezeu în acea zi". (Maria Robu)
"Nu am avut nici o ezitare de a merge în acest pelerinaj și mă bucur că am putut ajunge. Cu gândul toții am fost în Israel, ne-am imaginat poveștile părinților noștri, ale rudelor sau ale prietenilor. Și eu fac parte dintr-o familie cu tatăl plecat la muncă în Țara Sfântă și mereu mi-am dorit să văd locurile povestite.
Din păcate, astăzi totul este comercial. Trebuie să-ți închizi ochii și să-ți amintești Evanghelia ca să trăiești spiritual. Eu am reușit: biserica Buna Vestire din Nazaret este locul cel mai liniștit, unde te simți ca acasă, casa familiei sfinte, o familie normală și umană exact ca și a noastră.
M-au emoționat multe momente din timpul pelerinajului: faptul că m-am reîntâlnit cu prieteni vechi, mi-am făcut prieteni noi, toți cu aceeași credință și cu aceeași inimă deschisă. Dar cel mai mult m-a atins un moment de bucurie nebănuită, atunci când ne-am întâlnit cu un grup de pelerini din Coreea în biserica Câmpul Păstorilor din Betleem și cu toții am cântat: «Gloria in excelsis Deo». Aceeași fericire, indiferent de națiune, limbă sau religie!
M-am întors încărcată emoțional și după ce am văzut Țara Sfânta, am înțeles și mă voi ruga și eu pentru unitatea creștinilor". (Alina Petrișor)
"Reîntors în România, momentele trăite atât de intens în pelerinajul din Țara Sfântă nu încetează să îmi răsune în minte. Faptul de a merge în locurile în care a fost Isus și de a încerca să retrăiesc ceea ce s-a întâmplat atunci m-a întărit în credință și în relația cu el. Au fost multe momente frumoase pline cu o încărcătură spirituală deosebită. Fiecare zi a avut momentele sale unice. Mi s-a părut extraordinar faptul că tot grupul de pelerini era format exclusiv din tineri. Să-i vezi și pe alții de vârstă ta cum se roagă și cum își trăiesc credința este o bucurie enormă. Totodată, pentru mine ca seminarist, acest pelerinaj a fost un moment de cercetare interioară cu privire la vocația mea și la viitorul meu: să devin preot. Sunt pe deplin recunoscător tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj și îi îndemn și pe alții să o facă". (Bogdan Enășoaie)
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7-14 februarie: Pelerinajul tinerilor în Țara Sfântă
* * *
Tineri din Dieceza de Iași în pelerinaj în Țara Sfântă
lecturi: 4839.
|
|
|
|
Caută pe site |
|
|
Biblia on-line |
|
|
Centrul Misionar Diecezan |
|
|
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" |
|
|
|
|
|