Traian: Întâlnire cu participanții la cursul pentru logodnici din anul 2019
Sâmbătă, 15 februarie 2020, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc întâlnirea cu o parte a participanților la cursul pentru logodnici din anul 2019.
Evenimentul a debutat cu salutul părintelui Felician, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași. Le-a avut alături și pe doamnele care compun echipa de formatori și care la rândul lor au intervenit în prezentare.
Încă îmi sună în urechi cuvintele părintelui: "Ce minune și familia asta! Dumnezeu dă din «prerogativele» sale celor doi, bărbatului și femeii și-i invită să coopereze cu el la continuarea creației. Nu doar că prin ei intră viața în lume, dar prin ei Dumnezeu continuă și creația atunci când ei își construiesc o casă, când plantează un pom, sapă o fântână etc. Nu vă închideți planului lui Dumnezeu cu voi. El se va realiza doar dacă vă veți iubi și vă veți iubi doar dacă veți conștientiza că Dumnezeu este iubire. Iubindu-vă faceți loc și celorlalte două virtuți teologale, credința și speranța".
Doamna Eugenia ne-a ajutat să înțelegem că micile momente de criză, micile certuri, nu trebuie să poarte neapărat la crize și mai mari, din contra, ele au rolul de a ne apropia și mai mult, de a ne măsura capacitatea de a ierta, virtute obligatorie între soți. O ceartă e un fel de moarte mai mică. Abia atunci îți dai seama ce ai pierdut. În consecință ierți și o iei de la capăt, continuând să construiești iubirea care te-a unit în sacramentul Căsătoriei.
Doamna Iuliana Petruț ne-a oferit un cub interesant și ne-a invitat să-l aruncăm în fiecare zi, fiind și atenți să împlinim ceea ce ne-a căzut. În același timp ne-a invitat să-l vedem pe Isus în celălalt, iar dacă celălalt nu corespunde exigențelor noastre, înseamnă că în el este Isus părăsit care are și mai mare nevoie de prezența și iubirea noastră.
Genoveva Burcă, specialist în psihologie familială, ne-a deschis ochii cu privire la "nevoile" celuilalt. Aveți grijă să nu fiți prea invazivi, spune dânsa, să nu-l obosiți pe celălalt cu atențiile voastre, cu declarațiile voastre, dar nici cu obsesiile voastre. Căsătoria trebuie să-i facă pe soți să se simtă liberi, o libertate care vine din încrederea reciprocă.
În sfârșit, doamna Maricica Mihăluțe ne-a dus cu gândul la vechile concepții despre căsătorie, la cum era o dată și cum este astăzi. Sinteza între cele două face bine și familiilor tinere de astăzi, care nu trebuie să repete ce nu le-a plăcut la familiile de altă dată, iar familiile în vârstă să învețe de la cele tinere că au nevoie de mai mult timp petrecut împreună și de mai mult dialog.
Prânzul a fost unul cu totul și cu totul deosebit, nu doar prin calitatea sau diversitatea mâncării, cât mai ales prin ornamentarea mesei, tematica fiind "floarea soarelui". De altfel și tema zilei s-a referit tot la floarea soarelui: "Voi, familiile, sunteți floarea soarelui a omenirii".
După ce i-am mulțumit împreună lui Dumnezeu participând la sfânta Liturghie și la filmul "Tigrul și zăpada", din care am continuat să învățăm ce înseamnă să te sacrifici unul pentru celălalt iubind cu umor.
Mulțumim Bisericii care se preocupă pentru binele familiei și mulțumim tuturor celor care au făcut ca această zi să fie una pentru care să se merite să fim la Traian.
Claudia și Eduard Mihoc
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
15 februarie: Traian: Întâlnire cu participanții la cursul pentru logodnici din anul 2019
lecturi: 1471.