Papa Francisc: Mesaj adresat episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor participanți la Întâlnirea internațională cu ocazia centenarului nașterii slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich (10 februarie 2020)
Iubiți frați!
Mă bucur mult pentru celebrarea Întâlnirii internaționale care vă are adunați, mai întâi la Treinto și apoi la Loppiano, cu ocazia centenarului nașterii slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich, cu obiectivul de a aprofunda semnificația și contribuția carismei unității în slujba misiunii Bisericii astăzi drept comuniune evanghelizatoare.
Carismele sunt "cadouri ale Duhului integrate în corpul eclezial, atrași spre centrul care este Cristos, de unde se canalizează într-un stimulent evanghelizator (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 130). Așadar este bine, și pentru episcopi, să intre din nou la școala Duhului Sfânt, care ne face să ieșim din Cenacol - unde Domnul Isus i-a reunit în unitate cu Petru și cu Maria, Mama lui Dumnezeu și Mama Bisericii - pentru a merge în focul Rusaliilor cu tot poporul lui Dumnezeu de-a lungul străzilor misiunii. Lumina sa și forța sa conduc la întâlnirea cu milostivirea și duioșia celui care trăiește și suferă în periferiile existențiale și sociale, vestind și mărturisind cu bucurie Evanghelia lui Isus, fără frică, bogați numai în credință, în speranță, în iubire.
Darurile carismatice sunt co-esențiale, împreună cu darurile ierarhice, în misiunea Bisericii1, iar păstorii sunt învestiți cu darul specific de a recunoaște și a promova acțiunea Duhului Sfânt care seamănă în sânul poporului lui Dumnezeu, în rândul credincioșilor din orice vocație, "haruri speciale, prin care îi face capabili și dispuși să primească diferite activități și servicii folositoare pentru reînnoirea și creșterea Bisericii" (Lumen gentium, 12). Carisma unității este unul din aceste haruri pentru timpul nostru, care experimentează o schimbare de însemnătate epocală și invocă o reformă spirituală și pastorală simplă și radicală, care să ducă din nou Biserica la izvorul mereu nou și actual al Evangheliei lui Isus.
Prin carisma unității, sintonizată pe deplin cu magisteriul Conciliului al II-lea din Vatican, Duhul Sfânt învață în concret să trăiască harul unității conform rugăciunii adresate de Isus Tatălui în iminența Paștelui său de moarte și înviere (cf. In 17,21). Duhul invită la alegerea ca unic întreg al urmării noastre și ca unică busolă a slujirii noastre pe Isus răstignit - Chiara Lubich ar adăuga "abandonat" (cf. Mc 15,34; Mt 27,46) - făcându-se una cu toți, pornind de la cei din urmă, de la cei excluși, de la cei rebutați, pentru a le duce lumina, bucuria, pacea. Duhul deschide la dialogul carității și adevărului cu fiecare bărbat și fiecare femeie, pentru a edifica în întâlnire civilizația nouă a iubirii. Duhul pune la școala Mariei, unde se învață că ceea ce are valoare și rămâne este iubirea. Ca Maria și cu ea suntem chemați să facem prezentă și aproape tangibilă împreună, pentru omenirea de astăzi, pe Isus, pe Fiul lui Dumnezeu care în sânul ei s-a făcut primul născut între mulți frați și surori (cf. Rom 8,29) și care trăiește Înviat în mijlocul celor care sunt una în Numele său (cf. Mt18,20).
Așadar, cu voi, iubiți frați episcopi, exprim recunoștință lui Dumnezeu pentru darul carismei unității prin mărturia și învățătura slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich și, cu reînnoită comuniune și sub privirea maternă a Mariei, "îl invoc [...] pe Duhul Sfânt, îl rog să vină ca să reînnoiască, să zdruncine, să dea impuls Bisericii într-o îndrăzneață ieșire din sine pentru a evangheliza toate popoarele" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 261).
Binecuvântez pe fiecare dintre voi și comunitățile încredințate vouă și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.
Roma, de la "Sfântul Ioan din Lateran", 29 ianuarie 2020
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
Notă
Cf. Congregația pentru Doctrina Credinței, Scrisoarea Iuvenescit Ecclesia despre relația dintre darurile ierarhice și carismatice pentru viața și misiunea Bisericii, 15 mai 2016.
* * *
Între ierarhii participanți se află și PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de alți patru episcopi români: IPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS József-Csaba Pál, episcop de Timișoara, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, conform informației publicate pe site-ul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla (www.eparhiaclujgherla.ro, de unde a fost luată și fotografia acestui articol).
lecturi: 1162.