Caritatea într-un zâmbet
Colocviu cu președintele internațional al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul"
de Giordano Contu
Săraci, ambient și proiecte sociale, dar și tineri, organizare și o prezență reînnoită: sunt câteva din temele discutate cu ocazia vizitei italiene a președintelui internațional al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul", Renato Lima de Oliveira, în timpul direcțiunii naționale ținute în zilele trecute la Roma, unde s-au adunat zeci de reprezentanți ai conferințelor regionale. Într-un colocviu cu "L'Osservatore Romano", Lima de Oliveira, în funcție din 2016, trasează un bilanț al președinției sale generale și vorbește despre planurile pentru următorii trei ani. "Mulțumesc președintelui național Antonio Gianfico și grupului de lucru pentru că au schițat parcursuri în linie cu obiectivele societății internaționale, de la atenția față de dezvoltarea unei conștiințe de asociaționism laic la efortul în adecvarea statutului la noile legi italiene", a spus el printre altele, subliniind opera Federației naționale italiene a Sfântului Vincențiu dezvoltată prin campanii, proiecte și publicații.
- Cât contează cuvântul colaborare pentru Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" prezentă în diferite părți ale lumii?
Nu se poate face abstracție de el. Toți suntem voluntari și lucrăm fără a primi salariu sau plată. Pentru aceasta considerăm că a lucra uniți pentru săraci este cea mai mare forță a grupurilor noastre și a fiecărui ramuri vincențiene. Colaborarea se află în sângele nostru, în ADN-ul nostru. Un vincențian care nu colaborează cu Biserica, politicienii, presa și cu tot ceea ce poate ajuta, n-ar putea să facă multe lucruri. Singuri nu putem face nimic. Trebuie să căutăm alte grupuri, alte persoane și alte organizații pentru a putea îmbunătăți viața oamenilor, pentru că mizeria este într-adevăr foarte mare. Și nu vorbesc numai de sărăcie materială, ci și de cea spirituală.
- Care este urarea pentru anul 2020?
Anul acesta vom lucra asupra sănătății mentale. De fapt, în fiecare an studiem operele unui dintre cei șapte fondatori ai noștri și în 2020 vom aprofunda viața lui Félix Clavé, care a îndurat depresia, bullying-ul și drama unei iubiri la care nu s-a răspuns. El era ca noi: a fost un fondator, un sfânt, dar pentru asta nu era imbatabil sau inabordabil. Vincențienii se vor concentra anul acesta în această direcție pentru a înfrunta problemele depresiei, drogurilor, sinuciderii și melancoliei. Acestea sunt noile forme de sărăcie. Sunt mizerii spirituale care distrug familia și tinerii. Persoanele nu mai au speranță, nu mai doresc nimic, familiile nu mai vor să aibă copii. Așa este în toată lumea, dar dacă se continuă în acest mod lumea se va sfârși. Vincențienii trebuie să răscumpere în cadrul familiilor, în special în cele mai sărace, această demnitate a spiritului.
- Care este amintirea cea mai frumoasă din acești ani în Societatea vincențiană pe care o aveți?
Zâmbetul vincențianului. Cred că un vincențian trist nu este un vincențian. Când ajungem acasă la o persoană săracă, primul lucru pe care îl dăruim este zâmbetul nostru. Consider că asta este caritate. Caritatea nu înseamnă numai a oferi un pachet de alimente, de îmbrăcăminte sau de încălțăminte. Pentru mine totul este caritate, în special un zâmbet. Dacă lumea ar zâmbi mai mult, fără îndoială astăzi ar fi mai bună.
- Există o întâlnire care v-a schimbat viața?
Când în Brazilia am mers pentru prima dată în casa unei familii sărace pentru mine a fost iubire la prima vedere. Aveam 15 ani. În acel moment mi-am spus că asta era ceea ce voiam pentru toată viața mea: să-l slujesc pe Cristos și să slujesc Biserica în acest mod. Biserica oferă multe opțiuni: pastorațiile, mișcările, serviciile. Însă pentru caritate, rugăciune, prietenie, fraternitate și creșterea spirituală am urmat numai Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul": cred că la noi aceste elemente sunt unite toate împreună. Pentru aceasta fac parte din ea. Acea familie săracă a marcat viața mea pentru că mi-am spus: "Acesta este locul meu, aici este viața mea, vreau să stau aici până la moarte".
- Să vorbim despre noile proiecte care urmează să înceapă.
Avem multe. Este în program expansiunea Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" în cel puțin cincisprezece țări. Avem numeroase inițiative care se referă la tineri, pentru că în multe națiuni organismul nostru are puțini colaboratori, confrați și surori. Noile generații ar putea reînnoi Societatea noastră. Vom publica manuale și, împreună cu preoții, vom lucra cu adolescenții care urmează să primească sacramentul Mirului, făcând în așa fel încât să se unească la grupurile vincențiene. La solicitarea consilierului spiritual național, părintele Francesco Gonella, avem intenția să pregătim o întâlnire internațională pentru a discuta despre modul de a întări formarea lor.
(După L'Osservatore Romano, 3-4 februarie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 507.