Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fanatik.ro: Lecție de toleranță din partea unui preot misionar detașat în Coasta de Fildeș: "Preoții trebuie să fie instrumente de reconciliere, în spiritul iubirii".

Un tânăr preot romano-catolic misionar aflat în Coasta de Fildeș le oferă românilor o lecție emoționantă de toleranță și de iubire față de oamenii din comunitatea în care trăiește, indiferent de culoarea pielii lor. Alex Percu a vorbit pentru FANATIK.ro despre cele mai importante lecții de viață pe care le-a învățat în Africa, despre frumusețea oamenilor de acolo.

Un preot devotat să își ajute semenii, indiferent de situație

Alex a ajuns pentru prima dată în Africa pe când era student și s-a îndrăgostit pe loc de poporul african. După un an de preoție la Iași, în 2016 a plecat misionar în Coasta de Fildeș, unde, pe lângă atribuțiile preoțești, ajută localnicii din mica localitate Djébonoua să construiască o școală și un spital.

"Sunt preot catolic de aproape cinci ani. În primul an am slujit ca preot vicar într-o parohie din Dieceza de Iași, iar următorii patru ani, ca preot misionar în Coasta de Fildeș. De mic copil mi-am dorit să fiu un preot precum cei pe care i-am întâlnit în copilăria mea - iubitor, tolerant și în slujba oamenilor. Același model de preot l-am urmat și eu, un preot devotat misiunii sale, un preot îndrăgostit de chemarea sa, de preoția sa", ne mărturisește preotul în vârstă de 31 de ani.

Și cum prima dragoste nu se uită niciodată, mai ales atunci când vine vorba de o cultură nouă și fascinantă, în 2015, trei ani mai târziu după experiența din studenție, Alex s-a întors în Africa pentru că, spune el, odată ce i-ai cunoscut pe oameni, o parte din inimă îți rămâne acolo.

"Am ajuns în Africa pentru prima dată în 2012, ca student, pentru șase luni de experiență misionară. Apoi m-am întors în țară, mi-am continuat studiile și am fost sfințit preot în 2015.

După întoarcerea mea din Africa, o parte din mine a rămas acolo, simțeam că Dumnezeu mă trimite din nou pe acel tărâm pentru a vesti Evanghelia. Ocazia de a mă reîntoarce s-a ivit în 2016, când se căuta un preot misionar pentru Coasta de Fildeș. Bineînțeles, primul care s-a oferit am fost eu", povestește Alex cu zâmbetul pe buze.

Atunci când culoarea pielii nu mai contează

Alex susține că oamenii din Djébonoua l-au primit de la început cu multă căldură, iar problemele de tip rasist nu au existat niciodată: "Poporul african este foarte primitor. Localnicii m-au primit ca pe un prieten de-ai lor, au apreciat efortul meu de a veni de departe pentru a fi cu ei, pentru a merge împreună pe calea credinței.

Am rămas plăcut surprins să întâlnesc un tânăr din parohie care asculta la telefonul său o melodie românească (nr. - Am prieteni, prieteni pe viață, prieteni ca familia mea). Și cânta și el aceste versuri. Melodia o avea de la alți studenți români care au mai fost pe acolo.

De patru ani de când sunt aici, nu am avut niciodată probleme cu localnicii cu privire la rasism. De multe ori au loc campanii de sensibilizare împotriva rasismului pentru a educa generația tânără pentru o acceptare reciprocă", mai spune tânărul preot.

Pe lângă activitățile preoțești, Alex Percu s-a implicat foarte mult și în alte activități menite să îi ajute pe oamenii de acolo. Coasta de Fildeș este una dintre cele mai nevoiașe țări africane. Lumea trăiește în sărăcie, nu sunt școli și nici spitale.

"Activitatea mea ca preot misionar ține mai ales de vestirea Evangheliei. Dar pe lângă activitatea pastorală ne ocupăm și cu câteva proiecte sociale. Împreună cu Centrul Misionar Diecezan Iași, susținem construirea unui spital catolic pe teritoriul parohiei noastre, spital care va oferi servicii medicale tuturor oamenilor, indiferent de religie.

Un al doilea proiect social este susținerea cantinei de la școala primară catolică. Susținem 130 de elevi. Un alt proiect este susținerea financiară a unui grup de elevi, prin proiectul numit «Adopții la distanță»", ne-a mai declarat Alex.

Schimb de obiceiuri, tradiții și muzică

Deși sunt singurii albi (nr. - Alex și colegul său, Cosmin Cimpoeșu, și un student pe nume Robu Alexandru) din acea zonă a Coastei de Fildeș, Alex spune că nu s-a simțit niciodată diferit printre africani. Ba mai mult, cei mai mulți dintre locuitorii din Djébonoua au învățat și multe tradiții românești.

"Preoții români sunt în această zonă din anul 2002, deci populația locală, mai ales cea de religie catolică, s-a obișnuit cu noi.

Între noi există un spirit de respect și de prietenie, ei se bucură când ne întâlnesc pe stradă, ne salută, iar noi îi salutăm la rândul nostru. Uneori organizăm întâlniri pentru a petrece împreună, ascultăm muzică românească și chiar dansăm împreună o horă, o sârbă, pinguinul sau brașoveanca. Este o relație armonioasă între noi", povestește preotul misionar.

Dacă îi întrebi despre România, africanii nu știu foarte multe amănunte, dar acest lucru nu îi oprește să fie toleranți cu alte culturi: "Foarte puțini știu câte ceva despre România, unii își mai amintesc de marele jucător de fotbal Gică Hagi, alții de Nicolae Ceaușescu, am întâlnit pe cineva care a vizitat cândva România", mărturisește Alex.

Câteva cuvinte despre scandalul rasist de la Ditrău

Întrebat de FANATIK ce părere are despre scandalul rasist din Ditrău, unul dintre cele mai discutate subiecte de presă din ultimele săptămâni, Alex a mărturisit cu dezamăgire că atitudinea ostilă a locuitorilor vine din frica de a cunoaște ceva nou și din lipsa principiilor creștinești.

Reamintim că, din dorința de a "ajuta" oamenii din Ditrău, preotul din localitate a condus "cruciada" împotriva celor doi brutari din Sri Lanka, chiar dacă prin aceste acțiuni a încălcat practic cele mai importante reguli ale acestei religii.

"Ceea ce s-a întâmplat la Ditrău demonstrează o atitudine de teamă față de cel care este diferit de noi în ceea ce privește naționalitatea sau religia. Această atitudine maschează un egoism adânc, o lipsă de caritate creștinească, o lipsă de umanitate.

Noi, oamenii, ar trebui să căutăm ceea ce ne unește mai mult,nu ceea ce ne separă. Nu vreau să mă clasez de o parte sau de alta, adaug doar că greșește cel mai mult cel care îl disprețuiește pe seamănul său, această greșeală va cântări mult în ziua judecății", mai spune Alex.

Unde a greșit preotul din Ditrău

Întrebat care a fost cea mai mare greșeală a preotului din Ditrău, Alex Percu a declarat că este de acord cu punctul de vedere al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, dar, în același timp, susține că rolul preotului nu era să se implice într-un scandal rasist.

"Răspunsul la această întrebare îl iau din comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, de care aparține parohia Ditrău. Preotul capelan al parohiei din Ditrău s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele și poziția lui nu coincide cu punctul de vedere al Bisericii.

În calitate de slujitori ai poporului lui Dumnezeu, preoții trebuie să fie instrumente de reconciliere între oameni, în spiritul iubirii, nu al urii, iar acolo unde chiar nu se poate, preoții să se roage mai mult pentru pace și bună înțelegere între credincioși".

Cum ne învață africanii ce e toleranța

Potrivit spuselor lui Alex, africanii sunt cel mai bun exemplu de toleranță. Aceștia acceptă pe toată lumea, indiferent de cultura, culoarea pielii sau religia pe care o practică, spre deosebire de români, care mai au mult de învățat la acest capitol atât de sensibil și de înrădăcinat în toată Europa.

"Cred că trebuie să învățăm să acordăm valoare fiecărui om, să căutăm ceea ce ne unește mai mult, decât ceea ce ne separă, să ne bucurăm de prezența celuilalt. Africanul se bucură când cineva îl vizitează, fie el chiar și un străin. Africanul știe să-l asculte pe celălalt. Africanul este un om religios și raportează totul la divinitate. Celălalt este un dar al Creatorului, de aceea îi acordă toată demnitatea", a încheiat Alexandru Percu.

Povestea cu iz nazist de la Ditrău

Autoritățile române investighează un caz de discriminare provocat de 350 de săteni din Ditrău, județul Harghita, care au protestat față de angajarea a doi brutari din Sri Lanka la o brutărie locală. Oamenii se tem că asiaticii îi vor umple de boli necunoscute, le vor viola copiii și îi vor fura, așa că refuză ca pâinea lor să fie făcută de două perechi de "mâini negre".

Revolta a fost condusă la început de preotul din sat, care le-a susținut ideile, deși, conform dogmelor bisericești, acesta ar fi trebuit să fie neutru. Întrebat de ce a făcut asta, preotul a recunoscut că a greșit față de superiorii săi, își asumă, dar nu îi pare rău pentru ce a făcut, pentru că, în opinia lui, una dintre îndatoririle sale este să îi susțină necondiționat pe cei care îi păstorește.

05/02/2020

Theo Șutiu

Preluare de pe www.fanatik.ro


 

lecturi: 1696.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat