Iași: Academia Mariană
Studenții anului III ai Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au organizat duminică, 8 decembrie 2019, la ora 11.30, în Aula Magna a institutului, tradiționala Academie Mariană, prin care au adus un prinos de venerație, atât spiritual, cât și academic, Reginei cerului și a pământului. La acest eveniment au participat PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Anton Săboanu, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău, atât seminariștii Institutului, cât și seminariștii liceeni de la Bacău, împreună cu părinții formatori și profesori.
Evenimentul a fost deschis de rugăciunea episcopului Iosif Păuleț.
Ca în fiecare an Academia Mariană marchează debutul anului III în anii studiilor teologice, ca de altfel și faptul că nu de mult au intrat oficial în rândul candidaților la ordinele sacre. Prin intermediul acesteia îi aduc venerație în modul specific lor, cel academic, Maicii Domnului, care trebuie să le fie un exemplu tuturor celor cărora Dumnezeu la cere un "Da!" al colaborării la planul divin.
Tema pe care au prezentat-o prin intermediul câtorva conferințe și momente teatrale a fost regalitatea Mariei. Această temă s-a regăsit pe linia împlinirii a 65 de ani de la promulgarea enciclicei Ad caeli Reginam a papei Pius al XII-lea, în data de 11 octombrie 1954. Astfel, în prima parte, a fost surprinsă modalitatea prezenței imaginii Mariei ca Regină în ochii credincioșilor de ieri și de astăzi, începând cu Sfinții Părinți, continuând cu tradiția liturgică și iconografică, și ajungând la vremurile actuale. În a doua parte au fost expuse motivele pentru care Maria este recunoscută drept Regină a cerului și a pământului. Aceste imagini au fost conturate atât prin cuvântările seminaristului Ionel Gabriel Cojocar, dar și prin imaginile vii și pline de haz ale momentelor de teatru pregătite de colegii săi.
Momentul a fost încheiat de episcopul Iosif Păuleț care a ținut să-și exprime bucuria de a participa la un acest eveniment, dar și de a vedea participând la un astfel de moment seminariștii atât ai Seminarului Mare din Iași, cât și ai Seminarului Mic de la Bacău. Astfel Maria a fost oferită ca exemplu de vocație, consolidând lucrarea pe care a vizat-o întâlnirea dintre cele două seminarii: aceea a întăririi și încurajării reciproce pe calea spre sfânta Preoție.
Ciprian Fechetă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
8 decembrie: Iași: Academia Mariană
lecturi: 699.