Bacău: Invitație la consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor la biserica "Sfântul Nicolae"
Consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor la biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău vor avea loc odată cu hramul, în ziua de vineri, 6 decembrie 2019, în cadrul sfintei Liturghii solemne de la ora 11.00, care va fi prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.
Vă așteptăm cu mare bucurie!
Pr. Isidor Dâscă,
paroh și decan de Bacău
* * *
Biserica romano-catolică "Sfântul Nicolae" din Bacău - scurt istoric
Biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău a fost sfințită la 6 decembrie 1846. Consacrarea ei a fost celebrată de ep. Paul Sardi.
În anul 1902, zidurile bisericii au crăpat din cauza presiunilor laterale ale bolților de cărămidă. În anul 1903 au început ample lucrări de restaurare la biserica "Sfântul Nicolae". Cu acest prilej au fost demolate bolțile din cărămidă precum și turnul aflat deasupra tribunei corului. Astfel, turnul a fost refăcut din fundații, în afara zidurilor fațadei principale, iar bolțile au fost reconstruite din lemn și trestie. La începutul secolului al XX-lea, biserica devenise neîncăpătoare; era frecventată și de credincioși din satele învecinate.
Până la cutremurul din 1977, timp de un secol, biserica a suferit mai multe modificări. Cutremurul din 1977 a produs mari daune bisericii.
După câteva memorii depuse de pr. Petru Andrei la Departamentul Cultelor de la București, pentru lărgirea cu 10 metri în ambele părți a bisericii, răspunsul a venit negativ. Noul paroh, pr. Ștefan Erdeș, a reluat această problemă începând cu anul 1979. Din nou răspunsul Consiliului Popular Județean Bacău, transmis Parohiei Bacău a fost negativ. În anul 1981, pr. Ștefan Erdeș a început lucrările de reparații și consolidare a bisericii interior și exterior.
Între anii 2006-2008, pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, ajutat de credincioșii darnici și iubitori ai Bisericii, cât și ajutat de Primărie, a efectuat următoarele lucrări de reparații: între anii 2006-2008 s-a zidit ușa laterală din dreapta, s-a înlocuit altarul de jertfă din lemn cu altarul sculptat din bloc de marmură, s-a pus pardoseala de marmură, s-a schimbat instalația electrică din aluminiu cu una de cupru, s-a pus un candelabru frumos în centru. Între anii 2011-2013 s-a schimbat total acoperișul bisericii și turnului și s-a acoperit cu tablă din cupru rezistentă. S-au turnat grinzi de rezistență la temelie și deasupra pereților și s-a îmbrăcat turnul de cărămidă cu profile unitare. Exteriorul a fost tencuit și zugrăvit, s-a placat temelia cu piatră de munte, s-a refăcut iluminatul exterior arhitectural, s-au pus pavele în jurul și în fața bisericii și s-a instalat sistemul de încălzire. În anul 2014 s-au făcut ultimele reparații ale zugrăvelilor interioare. Biserica, Mireasa lui Cristos, îmbrăcată în haine noi, l-a primit pe Cristos Euharisticul la data de 2 noiembrie 2014, spre prezența și adorația perpetuă, spre bucuria și binecuvântarea tuturor celor care o vizitează și-l adoră pe Capul ei, Isus Domnul. În ultimul timp, au fost aduse multe alte modificări făcute de părintele decan, Isidor Dâscă.
lecturi: 1914.