Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A te ruga înseamnă a fi cu Dumnezeu, întru iubire. Ziua "Pro Orantibus"

A fost papa Pius al XII-lea cel care, în anul 1953, a instituit Ziua Mondială de Rugăciune pentru Persoanele de Viață Contemplativă și a dorit să fie celebrată la data de 21 noiembrie, zi în care Biserica sărbătorește Prezentarea la templu a Sfintei Fecioare Maria. Preasfânta Fecioară Maria este modelul cel mai frumos de dăruire de sine lui Dumnezeu și imagine sugestivă a idealului de viață al surorilor contemplative, al chemării lor de a mărturisi centralitatea lui Dumnezeu și a Cuvântului său, încredințarea totală și generoasă în mâinile lui. Maria este cea care ilustrează cel mai bine ceea ce spunea sfânta Tereza din Avila: "Doar Domnul este de ajuns" și sfântul Benedict "Nimic să nu preferi iubirii lui Cristos".

Suntem invitați să ne rugăm astăzi în mod special pentru persoanele de viață contemplativă și să ne exprimăm în acest mod mulțumirea și recunoștința pentru darul pe care ele le reprezintă în viața Bisericii și a noastră. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, meditând la cuvintele sfântului Paul conform cărora Biserica este un unic trup compus din mai multe mădulare, atribuia contemplativilor rolul pe care îl are inima în trup, acela de a fi centru vital, generator de viață. Contemplația stă de fapt la baza oricărei acțiuni și misiuni.

Persoanele de viață contemplativă sunt chemate să fie un semn profetic, se oferă pe sine în rugăciune pentru necesitățile Bisericii și ale lumii, dar au și ele nevoie la rândul lor să fie susținute de rugăciunea credincioșilor. Scopul principal al acestei zile este susținerea lor la nivel spiritual mai ales dar și prin apropierea noastră concretă, materială, căci cum am putea prețui ceva sau pe cineva și mulțumi dacă nu cunoaștem acea realitate? Dintre toate vocațiile, cea la viață contemplativă este poate cea mai puțin înțeleasă pentru că este cea mai ascunsă și în aparență cea mai puțin utilă, însă tocmai prin prezența ei discretă, dar intensă vrea să dea mărturie despre acele valori ce caracterizează viața oricărui botezat și pe care călugării și călugărițele vor să le evidențieze mai mult prin viața lor: gratuitatea în a răspunde chemării lui Cristos, căutarea constantă a chipului său, accentul pus pe viața interioară și pe a fi nu doar pe a apărea și a face, importanța rugăciunii văzută ca trăire constantă în prezența lui Dumnezeu...

Viața surorilor contemplative este în aparență "marginală" și "nesemnificativă", deoarece apostolatul lor nu este vizibil, nu este în prima linie. Trăiesc separarea de lume într-o viață de rugăciune, de reculegere și de muncă, iar viața lor pulsează împreună cu cea a Bisericii și a omenirii întregi. Asemenea Mariei, sora de viață contemplativă își oferă întreaga viață și se pune la dispoziția Domnului în simplitate și gratuitate. Maria, ca nimeni alta, a făcut voința lui Dumnezeu în viața ei și i-a devenit mamă lui Isus într-un mod eminent și incomparabil.

Aelredo di Rievaulx, cunoscut călugăr și abate cistercian (1110-1167), sintetizează foarte bine sensul și rolul existenței contemplativilor în cadrul Bisericii, în slujba tuturor, în aceste rânduri ale sale pe care le adresează fiecăruia dintre noi:

"Adună întreaga lume în profunzimea iubirii tale și fixează privirea ta asupra celor care suferă, a celor care sunt năpăstuiți, încercați, și ia parte și tu la durerea lor; acolo să-i întâlnești pe cei săraci, suspinele celor orfani, singurătatea văduvelor, necesitățile celor care călătoresc, preocupările preoților, rănile celor ce sunt în război! Tuturor arată-le o inimă iubitoare, plângi pentru ei și oferă rugăciunile tale!"

Maria, cea prezentată în templul din Ierusalim, să ne ajute să dobândim o tot mai mare familiaritate cu Isus pentru a-l putea face cunoscut și iubit și să-i putem fi și noi frate, soră și mamă.

Surorile Benedictine "Maica Unității" - Viișoara


 

lecturi: 1137.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat