Traian: Cursuri de formare pentru preoți - Seria a 4-a
Pentru că din ce în ce mai mult preotul este pus în situația de a se confrunta nu numai cu de problemele teologice și spirituale, ci și cu cele canonice și juridice, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian s-au desfășurat cursuri de formare pentru preoții înscriși în seria a 4-a: 22-25 octombrie 2019. La acest curs au participat un număr de 45 de preoți din Dieceza de Iași.
Zilele de formare desfășurate la Traian și-au urmat cursul firesc al programului stabilit deja și în celelalte serii precedente.
Prima zi a fost deschisă de cuvântul Preasfințitului Iosif Păuleț, după care au fost scoase în evidență aspectele canonice cu privire la administrarea bunurilor bisericești. Amintindu-ne de importanța ordinii și a clarității în partea de documente și registre, cel care ne-a vorbit despre aceste aspecte și multe altele legate de canoanele Bisericii a fost părintele Mihai Patrașcu, profesor de drept canonic. A urmat părintele Lucian Farcaș, profesor de teologie morală, care trecând prin istorie a încercat să explice importanța formări unei conștiințe moral-sociale. A mai subliniat faptul că abia atunci când fiecare va deveni conștient de responsabilitatea de a administra corect bunurile, abia atunci lucrurile vor funcționa normal. În a doua parte a zilei, părintele Cristinel Fodor a vorbit despre un păcat ce întunecă rațiunea și perturbă activitatea administrativă a oricărui om, acest păcat este "Avariția". S-a vorbit despre raportul pe care omul trebuie să-l aibă cu bunurile trecătoare, despre sobrietatea și simplitatea preotului.
A doua zi a adus în discuție teme cu caracter canonic-pastoral ce privesc sacramentul căsătoriei și protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile. În această parte a zilei Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului din Iași și profesor de drept canonic, a vorbit despre proprietățile căsătoriei, condițiile cerute, impedimente, dispense și forme de celebrare. În ambele conferințe făcând referință la responsabilitate, la atenție și discernământ în toate acțiunile întreprinse pentru a trăi viața preoțească la înălțimea și demnitatea ei. În după amiază aceleași zile, domnul Mugurel Greculeac a făcut precizări cu privire la normele SSM și ISU. S-au adus lămuriri cu privire la sistemele de securitate, mijloacele de prevenire a incendiilor, precum și necesitatea siguranței în muncă.
Ultima zi de formare a fost rezervată discuțiilor cu privire la problemele juridice și financiare, de gestiune și contabilitate a parohiei. Doamna avocat Mihaela Ciobanu a vorbit participanților despre aspectele juridice ce trebuie luate în considerare în administrarea parohiei, valoarea actelor emise și importanța informării juridice. Doamna contabil Giovana Amartinesei a prezentat aspecte privitoare la contabilitatea parohiei, cunoașterea și respectarea legislației specifice, transparența și claritatea financiară a parohiei.
Pe tot parcursul zilelor, întrebările preoților și discuțiile de după momentele de conferință i-au făcut pe mulți din participanți să-și lămurească neclaritățile și să se întoarcă în parohiile lor cu un bagaj mult mai larg de cunoștințe. În toate zilele, atmosfera plăcută și destinsă a favorizat buna desfășurare a momentelor și interesul tuturor participanților.
Pr. Florin Petru Sescu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22-25 octombrie: Traian: Cursuri de formare pentru preoți - Seria a 4-a
lecturi: 909.