Botoșani: O zi cu multe semnificații
Miercuri, 16 octombrie 2019, începând cu ora 18.00, întreaga comunitate a Parohiei "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani s-a adunat în bucurie alături de surorile Institutului "Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii" la celebrarea unei Liturghii de mulțumire într-o zi cu multe semnificații și cel puțin la fel de multe ocazii de sărbătoare a sufletului: 150 de ani de la deschiderea Casei Clericilor pentru tinerii lipsiți de resurse economice și orientați spre preoție, 70 de ani de la declararea ca sfântă a fondatoarei, Maria Giuseppa Rossello, 15 ani de activitate a Grădiniței "Girotondo" și, totodată, 60 și 50 de ani de viață consacrată, ai sorei Maria Bianca, respectiv ai sorei Maria Lucia. De asemenea, în mijlocul nostru am avut-o prezentă pe Madre Angela Maria, sora superioară generală a Institutului "Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii", împreună cu voluntarii din Bolzano.
Primele case ale congregației s-au dezvoltat în Italia. La moartea fondatoarei, congregația avea 65 de case active. Astăzi surorile activează în peste 21 de țări; congregația este prezentă în Europa, Asia, America Latină și Africa. Familia Rosselliană cuprinde, pe lângă surori, mai multe ramuri: Preoții Milostivirii, Asociatele Laice în Apostolatul Milostivirii, Colaboratorii Laici, Agenți ai Milostivirii. În Dieceza de Iași, surorile sunt prezente la Botoșani, punând în practică dorința arzătoare a sfintei Maria Giuseppa Rossello: "Dacă aș putea avea brațele atât de lungi încât să îmbrățișez toată lumea și să fac bine tuturor!"
În cadrul sărbătorii comunității botoșănene, Mons. Grigore Duma a subliniat, prin prețioase vorbe de duh, necesitatea prezenței iubirii în cadrul slujirii lui Dumnezeu: "Sfânta Maria Giuseppa Rossello a îmbrățișat această idee de a iubi și mai ales de a iubi din toată inima, întotdeauna. Ne-a învățat pe noi acest lucru, și continuă să ne învețe! În descrierea vieții ei, fiecare clipă este o revărsare de iubire mai ales față de cei marginalizați, de cei săraci."
Momentul cel mai emoționant al serii l-a constituit, desigur, reînnoirea voturilor sorei Maria Bianca și ale sorei Maria Lucia, în fața superioarei generale, Madre Angela Maria. De asemenea, în cadrul aceleiași celebrări și-au reînnoit promisiunile și doamnele din Familia Rosselliană.
Așadar, în tonuri de bucurie, surorile și totodată membrele Familiei Rosselliene au amintit că, dacă vrem să vedem, sunt chiar și printre noi exemple frumoase ale trăirii credinței, modele de urmat în ținerea luminii spirituale veșnic aprinse.
*
Sfânta Maria Giuseppa Rossello s-a născut la 27 mai 1811, la Albissola Marina, în apropiere de Savona (Italia), fiind cel de-al patrulea dintre cei zece copii ai părinților Bartolomeo Rossello și Maria Dedone.
Nerenunțând la gândul de a se dedica vieții consacrate, în anul 1837, la solicitarea episcopului de Savona, PS Agostino de Mari, care căuta persoane disponibile să se dedice slujirii copiilor săraci, aceasta răspunde afirmativ. Episcopul îi găsește o casă care va deveni prima școală pentru copiii defavorizați. Acestei opere i se alătură imediat alte trei tinere. Data fondării acestei mici comunități a fost 10 august 1837. La 22 octombrie 1837 au avut loc primele depuneri de voturi. Comunitatea a fost numită Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii. Prin exemplul deosebit și deviza "Inima la Dumnezeu, mâinile pentru muncă", a transmis tuturor surorilor ei un profund spirit caritativ.
A fost beatificată la 6 noiembrie 1938, după ce două surori din congregație au fost vindecate în mod miraculos prin mijlocirea Mariei Giuseppa. Canonizarea a fost celebrată la 12 iunie 1949, de către papa Pius al XII-lea.
Maria Alexia Roșu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
16 octombrie: Botoșani: O zi cu multe semnificații
* * *
Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei prin sistemul video din biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani:
lecturi: 1568.