Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: File de istorie și spiritualitate, sub mantia protectoare a Madonei de Lourdes

Duminică, 8 septembrie 2019, în sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, la ora 19.00, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni a fost celebrată o Liturghie pontificală prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la aducerea la Răchiteni a statuii Sfintei Fecioare de la Lourdes. Liturghia a fost prezidată de Excelența Sa Petru Gherghel, episcop emerit, cu participarea preoților originari din Răchiteni și a numeroși preoți și măicuțe din Decanatul de Siret.

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, credincioșii din Răchiteni îmbrăcați în costume naționale, au trăit momente emoționante la Liturghia celebrată la grota din curtea bisericii și la procesiunea solemnă cu statuia Sfintei Fecioare Maria pe străzile satului. Toată valea Siretului a răsunat în cântări mariane, acompaniate de fanfara de la Hălăucești. Statueta Sfintei Fecioare Maria a fost însoțită pe tot parcursul ceremoniilor de zece copii cu torțe aprinse în mâini, iar tinerii din Acțiunea Catolică s-au implicat în momentele importante ale sărbătorii. A fost un eveniment care va rămâne în memoria tuturor răchitenenilor.

Predicator a fost pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași și director al Editurii "Sapientia", care a evidențiat semnificația statuii Madonei de Lourdes din localitatea Răchiteni și rolul ei în viața credincioșilor de pe aceste locuri.

În cadrul sfintei Liturghii, pr. prof. dr. Fabian Doboș a prezentat lucrarea Povestea unei statui, apărută la Editura "Sapientia", sub coordonarea prof. dr. Dănuț Doboș, având alături mai mulți colaboratori. După ce a trecut succint peste cuprinsul acestei cărți, părintele a încheiat cu întrebarea retorică, care este și titlul unui articol din lucrare: "Oare localnicii conștientizează ce comoară prețioasă au în biserica lor?"

Excelența Sa Petru Gherghel a înmânat diplome de merit preotului paroh Inocențiu Arcana, profesorului dr. Dănuț Doboș, primarului Petre Doboș, preotului prof. dr. Ștefan Lupu și profesoarei Cristina Ghercă. Ele au fost oferite pentru organizarea manifestărilor prilejuite de 130 de ani de la instalarea statuii Sfintei Fecioare Maria de la Lurdes în biserica romano-catolică "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni, cu binecuvântarea sa arhierească, a episcopului de Iași, Iosif Păuleț, și a episcopului auxiliar, Aurel Percă.

În anul 1889, străbunii noștri s-au bucurat de prezența în comunitatea lor a statuetei Madonei de Lourdes, iar în septembrie, acum 130 de ani, s-a organizat o procesiune la care a participat întreaga comunitate. În tot acest timp, răchitenenii au îngenunchiat în fața statuetei și i-au încredințat Măicuței grijile și suferințele, iar ea l-a luat pe fiecare sub mantia ei protectoare. Pentru grija ei maternă îi mulțumim și o rugăm să primească în dar străduința noastră de a ne apropia tot mai mult de inima ei de mamă.

Îi mulțumim părintelui paroh, care a organizat acest eveniment atât de înălțător, dar și pentru tot ceea ce face pentru ca Biserica noastră din Răchiteni să fie vie și strălucitoare.

Îi mulțumim domnului prof. dr. Dănuț Doboș, fiul satului, pentru disponibilitatea și dăruirea sa, pentru străduința de a scoate din negura timpului frânturi importante din istoria satului nostru. Astfel ne putem cunoaște mai bine identitatea, atât noi cât și urmașii noștri, pentru că lucrarea Povestea unei statui va rămâne un prețios testament pentru generațiile viitoare.

Le mulțumim tuturor colaboratorilor, istorici și mărturisitori ai credinței creștine, persoanelor care și-au deschis ușa sufletului și au răspuns pozitiv la provocarea de a scrie, dar și tuturor celor prezenți la această sărbătoare mariană, preoți și credincioși, un semn al evlaviei față de Mama lui Isus și Mama noastră cerească.

Alese mulțumiri îi aducem Excelenței sale Petru Gherghel, episcop emerit, pentru activitatea sa îndelungată de păstor al Diecezei noastre de Iași, pentru tot ceea ce a făcut pentru comunitatea noastră, pentru faptul că ne-a onorat cu prezența sa binefăcătoare la atâtea sărbători și evenimente, împărțindu-ne haruri spirituale atât de folositoare. Îi dorim multă sănătate, putere și har în continuare și o rugăm pe Mama Cerească să îl aibă în paza sa.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să trăim aceste clipe minunate!

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Răchiteni: File de istorie și spiritualitate, sub mantia protectoare a Madonei de Lourdes


 

lecturi: 2668.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat