Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MOZAMBIC, MADAGASCAR ȘI MAURITIUS

(4-10 septembrie 2019)

Papa în Madagascar: Veghe cu tinerii
Campusul diecezan din Soamandrakiza, Antanarivo
(sâmbătă, 7 septembrie 2019)

Vă mulțumesc, Monseniore, pentru cuvintele dumneavoastră de bun-venit. Vă mulțumesc vouă, dragi tineri care ați venit din toate părțile acestei insule foarte frumoase, în pofida eforturilor și dificultăților pe care le comportă asta pentru mulți dintre voi. Totuși, sunteți aici! Îmi dă multă bucurie să pot trăi cu voi această veghe la care ne invită Domnul Isus. Mulțumesc pentru cântecele și pentru dansurile tradiționale pe care le-ați executat cu mare entuziasm - nu greșeau cei care mi-au spus că aveți o bucurie și un entuziasm extraordinare.

Mulțumesc, Rova Sitraka și Vavy Elyssa, pentru că ați împărtășit cu noi toți drumul vostru de căutare printre aspirații și provocări. Cât de frumos este a întâlni doi tineri cu o credință vie, în mișcare! Isus ne lasă inima mereu în căutare, ne pune la drum și în mișcare. Discipolul lui Isus, dacă vrea să crească în prietenia sa, nu trebuie să rămână imobil, să se plângă și să privească la el însuși. Trebuie să se miște, să acționeze, să se angajeze, fiind sigur că Domnul îl susține și îl însoțește.

Pentru aceasta îmi place să văd fiecare tânăr ca unul care caută. Vă amintiți prima întrebare pe care Isus o adresează discipolilor pe malul Iordanului? Prima întrebare era: "Ce căutați?" (In 1,38). Domnul știe că noi căutăm acea "fericire pentru care am fost creați" și "pe care lumea nu ne-o va putea lua" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 1; 177). Fiecare exprimă asta în moduri diferite, dar în fond sunteți mereu în căutarea acelei fericiri pe care nimeni nu ne-o va putea lua.

Așa cum ne-ai spus tu, Rova. În inima ta, aveai de mult timp dorința de a-i vizita pe cei închiși. Ai început să ajuți un preot în misiunea sa și, puțin câte puțin, te-ai angajat tot mai mult până când aceasta a devenit misiunea ta personală. Ai descoperit că viața ta era misionară. Această căutare de credință ajută să facem mai bună, mai evanghelică lumea în care trăim. Și ceea ce ai făcut pentru alții te-a transformat, a schimbat modul tău de a vedea și de a judeca persoanele. Te-a făcut mai drept și mai uman. Ai înțeles și ai descoperit cum Domnul s-a angajat cu tine, dăruindu-ți o fericire pe care lumea nu va putea să ți-o ia (cf. ibid., 177).

Rova, în misiunea ta, ai învățat să renunți la adjective și să numești persoanele cu numele lor, așa cum face Domnul cu noi. El nu ne numește cu păcatul nostru, cu erorile noastre, cu greșelile noastre, limitele noastre, ci o face cu numele nostru; fiecare dintre noi este prețios în ochii săi. În schimb, diavolul, deși cunoaște numele noastre, preferă să ne numească și să ne renumească încontinuu cu păcatele noastre și greșelile noastre; și în acest mod ne face să simțim că, orice lucru facem, nimic nu se poate schimba, totul va rămâne la fel. Domnul nu acționează așa. Domnul ne amintește mereu cât suntem de prețioși în ochii săi și ne încredințează o misiune.

Rova, tu ai învățat să cunoști nu numai calitățile, ci și istoriile care se ascund în spatele fiecărui chip. Ai pus deoparte critica rapidă și ușoară, care paralizează mereu, pentru a învăța un lucru pe care atâtea persoane pot să aibă nevoie de ani pentru a-l descoperi. ?i-ai dat seama că, în multe persoane care sunt în închisoare, nu era răul, ci alegeri rele. Au greșit drumul, și știu asta, dar acum vor să reînceapă.

Asta ne amintește de unul din darurile cele mai frumoase pe care ni-l poate oferi prietenia cu Isus. "El este în tine, El este cu tine și nu pleacă niciodată. Oricât te-ai putea îndepărta tu, alături de tine este Cel Înviat, care te cheamă și te așteaptă pentru a reîncepe" (Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 2) și pentru a-ți încredința o misiune. Este cadoul pe care El ne invită pe noi toți să-l descoperim și să-l celebrăm astăzi.

Știm toți, și din experiență personală, că ne putem rătăci și alerga după iluzii care ne fac promisiuni și ne vrăjesc cu o bucurie arătoasă, o bucurie rapidă, ușoară și imediată, dar care la sfârșit lasă inima, privirea și sufletul la jumătatea drumului. Fiți atenți la cei care vă promit căi ușoare și apoi vă lasă la jumătatea drumului! Acele iluzii care, atunci când suntem tineri, ne seduc cu promisiuni care ne anesteziază, ne iau vitalitatea, bucuria, ne fac dependenți și ne închid într-un cerc aparent fără ieșire și plin de amărăciune.

O amărăciune, nu știu dacă este adevărat... dar există pentru voi riscul de a gândi: "Așa este... nimic nu se poate schimba și nimeni nu poate face nimic". Mai ales atunci când nu se dispune de minimul necesar pentru a lupta zi de zi; când oportunitățile efective de a studia nu sunt suficiente; sau pentru cei care-și dau seama că viitorul lor este blocat din cauza lipsei locului de muncă, a precarității, a nedreptăților sociale..., și care sunt deci tentați să capituleze. Fiți atenți în fața acestei amărăciuni! Fiți atenți!

Domnul este primul care spune: nu, nu aceasta este calea. El este viu și vrea ca și tu să fi viu, împărtășind toate darurile și carismele tale, cercetările tale și competențele tale (cf. ibid., 1). Domnul ne cheamă pe nume și ne spune: "Urmează-mă!". Nu pentru a ne face să alergăm după iluzii, ci pentru a transforma pe fiecare dintre noi în discipoli-misionari aici și acum. Este primul care contestă toate glasurile care încearcă să vă adoarmă, să vă domesticească, să vă anestezieze sau să vă facă să tăceți pentru ca să nu căutați noi orizonturi. Cu Isus există mereu noi orizonturi. Vrea să ne transforme pe toți și să facă din viața noastră o misiune. Dar ne cere un lucru: ne cere să nu ne fie frică să ne murdărim mâinile, să nu ne fie frică să ne murdărim mâinile.

Prin voi, viitorul intră în Madagascar și în Biserică. Domnul este primul care are încredere în voi și vă invită și pe voi să aveți încredere în voi înșivă, să aveți încredere în competențele și capacitățile voastre, care sunt multe. Vă invită să aveți curaj, uniți cu El, pentru a scrie pagina cea mai frumoasă a vieții voastre, pentru a depăși apatia și a oferi, ca Rova, un răspuns creștin la multele probleme pe care trebuie să le înfruntați. Domnul este cel care vă invită să fiți constructori ai viitorului (cf. ibid., 174). Voi veți fi constructori ai viitorului! Vă invită să aduceți contribuția pe care numai voi o puteți da, cu bucuria și prospețimea credinței voastre. Pe fiecare dintre voi - pe tine, pe tine, pe tine,... - îl întreb și te invit să te întrebi: Domnul poate să se bazeze pe tine? Poporul malgaș poate să se bazeze pe tine? Patria ta, Madagascar, poate să se bazeze pe tine?

Dar Domnul nu vrea aventurieri solitari. Ne încredințează o misiune, e adevărat, dar nu ne trimite singuri în linia întâi.

Așa cum a spus bine Vavy Elyssa, este imposibil a fi un discipol misionar singur: avem nevoie de alții pentru a trăi și a împărtăși iubirea și încrederea pe care ne-o dă Domnul. Întâlnirea personală cu Isus este de neînlocuit, nu în manieră solitară ci în comunitate. Cu siguranță, fiecare dintre noi poate să facă lucruri mari, da; dar împreună putem visa și ne putem angaja pentru lucruri inimaginabile! Vavy a spus asta clar. Suntem invitați să descoperim fața lui Isus pe fețele celorlalți: celebrând credința în mod familial, creând legături de fraternitate, participând la viața unui grup sau a unei mișcări și încurajându-ne să trasăm un parcurs comun trăit în solidaritate. Astfel putem învăța să descoperim și să discernem căile pe care Domnul vă invită să le parcurgeți, orizonturile pe care El le pregătește pentru voi. Niciodată să nu vă izolați sau să vreți să faceți singuri! Este una din cele mai rele ispite pe care le putem avea.

În comunitate, adică împreună, putem învăța să recunoaștem micile minuni zilnice, precum și mărturiile a cât de frumos este a-l urma și a-l iubi pe Isus. Și asta adesea în manieră indirectă, ca în cazul părinților tăi, Vavy, care, deși aparținând la două triburi diferite, fiecare cu uzanțele sale și cu obiceiurile sale, grație iubirii lor reciproce au putut depăși toate încercările și diferențele și să vă indice o frumoasă cale pe care să mergeți. O cale care este confirmată ori de câte ori vă dăruiesc roadele pământului pentru ca să fie oferite la altar. Câtă nevoie este de aceste mărturii! Sau ca mătușa ta și catehetele și preoții care le-au însoțit și susținut în procesul credinței. Totul a contribuit la generarea și încurajarea "da"-ului vostru. Toți suntem importanți, toți, toți suntem necesari și nimeni nu poate spune: "n-am nevoie de tine". Nimeni nu poate spune: "Eu n-am nevoie de tine", sau "nu faci parte din acest proiect de iubire pe care Tatăl l-a visat creându-ne".

Acum vă lansez o provocare: aș vrea ca toți împreună să spunem: nimeni nu poate spune: "n-am nevoie de tine". De trei ori... [repetă de trei ori] Ați fost buni!

Suntem o mare familie - urmează să închei, fiți liniștiți, pentru că este frig... [râd] - și putem descoperi, dragi tineri, că avem o Mamă: ocrotitoarea Madagascarului, Fecioara Maria. Mereu am fost impresionat de forța "da"-ului Mariei ca tânără - era tânără ca voi. Forța acelui "fie mie după cuvântul tău" pe care ea îl spune îngerului. Nu era un "da" așa numai pentru a spune: "eh, să vedem un pic ce se întâmplă". Nu. Maria nu cunoștea expresia: "Să vedem ce se întâmplă". Ea a spus "da", fără ocolișuri. Este "da"-ul celor care vor să se angajeze și care sunt dispuși să riște, care vor să parieze tot, fără altă siguranță decât certitudinea de a ști că sunt purtători ai unei promisiuni. Acea tânără din Nazaret astăzi este Mama care veghează asupra fiilor săi care merg în viață adesea obosiți, nevoiași, dar care doresc ca lumina speranței să nu se stingă. Asta este ceea ce vrem pentru Madagascar, pentru fiecare dintre voi și pentru prietenii voștri: ca lumina speranței să nu se stingă. Mama noastră privește acest popor de tineri pe care ea îi iubește, care o caută chiar făcând tăcere în inimă deși există mult zgomot, conversații și distrageri de-a lungul drumului; și o imploră pentru ca speranța să nu se stingă (cf. Christus vivit, 44-48).

Ei vreau să încredințez viața tuturor și a fiecăruia dintre voi, a familiilor voastre și a prietenilor voștri, pentru ca să nu vă lipsească niciodată lumina speranței și Madagascarul să poată fi tot mai mult țara pe care Domnul a visat-o. Ea să vă însoțească și să vă ocrotească mereu.

Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 473.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat