Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MOZAMBIC, MADAGASCAR ȘI MAURITIUS

(4-10 septembrie 2019)

Întâlnire interreligioasă cu tinerii
Stadionul Maxaquene, Maputo (Mozambic)
(joi, 5 septembrie 2019)

Multe mulțumiri pentru cuvintele voastre de bun-venit! Și mulțumesc și pentru toate și pentru fiecare în parte din reprezentațiile artistice pe care le-ați realizat. Multe mulțumiri, mulțumesc! Așezați-vă, stați comozi.

Mi-ați mulțumit pentru că am rezervat timp pentru a fi cu voi. Ce poate fi mai important pentru un păstor decât să fie cu oamenii săi? Ce este mai important pentru un păstor decât să-i întâlnească pe tinerii săi? Voi sunteți importanți! Aveți nevoie să știți asta, aveți nevoie să ne credeți: voi sunteți importanți! Însă cu umilință. Pentru că nu sunteți numai viitorul Mozambicului, sau al Bisericii și al omenirii; voi sunteți prezentul, sunteți prezentul Mozambicului, cu tot ceea ce sunteți și faceți, deja contribuiți la prezent cu tot ceea ce puteți da astăzi mai bun. Fără entuziasmul vostru, fără cântecele voastre, fără bucuria voastră de a trăi, ce ar această țară? Fără tineri, ce ar fi această țară? Văzându-vă cântând, zâmbind, dansând, în mijlocul tuturor dificultăților prin care treceți - așa cum pe bună dreptate ne relatai tu - este cel mai bun semn al faptului că voi tinerii sunteți bucuria acestei țări, bucuria de astăzi, de astăzi. Speranța zilei de mâine.

Bucuria de a trăi este una din principalele voastre caracteristici, caracteristica tinerilor, bucuria de a trăi, așa cum se poate simți aici! Bucurie împărtășită și celebrată, care reconciliază, și devine cel mai bun antidot pentru a dezminți pe toți cei care văr să vă dezbine - atenție: care vor să vă dezbine! -, care vor să vă fragmenteze, care vor să vă contrapună. Cum se simte, în unele regiuni ale lumii, lipsa bucuriei voastre de a trăi! Cum se simte, în unele regiuni ale lumii, bucuria de a fi uniți, de a trăi împreună, diferite confesiuni religioase, dar fii ai aceluiași ținut, uniți.

Mulțumesc diferitelor confesiuni religioase că sunt aici. Mulțumesc pentru că vă încurajați să trăiți provocarea păcii și s-o celebrați astăzi împreună ca familie, inclusiv cu aceia care, deși nu aparțin vreunei tradiții religioase, au venit pentru a participa... Astfel experimentați că toți suntem necesari: cu diferențele noastre, dar necesari. Diferențele noastre sunt necesare. Împreună, așa cum sunteți acum, voi sunteți palpitația acestui popor, unde fiecare desfășoară un rol fundamental, într-un unic proiect creativ, pentru a scrie o nouă pagină de istorie, o pagină plină de speranță, plină de pace, plină de reconciliere. Vă întreb: vreți să scrieți această pagină? [răspund: da!]. Când am intrat, ați cântat "reconciliere". Vreți să repetați? [toți: Reconciliere! Reconciliere! Reconciliere!]. Mulțumesc!

Mi-ați pus două întrebări, dar cred că sunt legate. Una era: ce trebuie făcut pentru ca visele tinerilor să devină realitate? Și cealaltă: ce trebuie făcut pentru ca tinerii să se implice în problemele care chinuiesc țara? Voi, astăzi, ne-ați indicat drumul și ne-ați învățat cum să răspundem la aceste întrebări.

Ați spus asta cu arta, cu muzica, bogăția culturală despre care ați vorbit cu atâta orgoliu..., ați exprimat o parte din visele voastre și din realitățile voastre; în fiecare din acele exprimări, se prezintă moduri diferite de a vă arăta lumii și de a privi orizontul: mereu cu ochi plini de speranță, plini de viitor și plini de dorințe. Voi, tinerilor, mergeți cu două picioare ca adulții, în același mod; însă, spre deosebire de adulții care le țin paralele, voi aveți mereu unul în fața altuia, gata să porniți, să țâșniți. Aveți atâta forță, sunteți capabili să priviți cu atâta speranță! Sunteți o promisiune de viață, care poartă în sine o tenacitate (cf. Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 139), pe care nu trebuie s-o pierdeți și nici să nu lăsați să vă fie furată.

Cum se realizează visele, cum se contribuie la rezolvarea problemelor țării? Mi-ar place să vă spun: nu lăsați ca să vi se fure bucuria! Nu încetați să cântați și să vă exprimați după tot binele pe care l-ați învățat de la tradițiile voastre. Să nu vi se fure bucuria! Așa cum v-am spus, există multe moduri de a privi orizontul, lumea, de a privi prezentul și viitorul, există multe moduri. Dar trebuie să fim atenți la două atitudini care ucid visele și speranța. Care sunt? Resemnarea și neliniștea. Două atitudini care ucid visele și speranța. Sunt mari dușmane ale vieții, pentru că de obicei ne determină pe un parcurs ușor dar de înfrângere; și taxa de trecere pe care o cer este foarte scumpă! Este foarte scumpă. Se plătește cu propria fericire și chiar cu propria viață. Resemnare și neliniște: două atitudini care fură speranța. Câte promisiuni goale de fericire, care ajung să mutileze vieți! Cu siguranță știți despre prieteni, cunoscuți - sau vi s-ar fi putut întâmpla vouă - ca, în momente dificile, dureroase, când totul pare să se prăbușească peste tine, să fii strivit de resemnare. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că această atitudine "te face s-o iei pe drumul greșit. Când totul pare oprit și stătut, când problemele personale ne neliniștesc, greutățile sociale nu găsesc răspunsurile corespunzătoare, nu este bine să ne lăsăm învinși" (ibid., 141). Nu este bine să ne lăsăm învinși! Repetați: nu este bine să ne lăsăm învinși. [toți: nu este bine să ne lăsăm învinși!].

Știu că multora dintre voi vă place fotbalul. Este adevărat? Îmi amintesc de un mare jucător din aceste ținuturi care a învățat să nu se resemneze: Eusebio da Silva, "pantera neagră". A început viața sa sportivă în echipa din acest oraș. Dificultățile economice grave ale familiei sale și moartea prematură a tatălui său nu au împiedicat visele sale; pasiunea sa pentru fotbal l-a făcut să persevereze, să viseze și să meargă înainte... ajungând să marcheze 77 de goluri pentru acest club Maxaquene! Nu lipseau motivele pentru a se resemna... și el nu s-a resemnat.

Visul său și voința sa de a juca l-au împins înainte, dar a fost la fel de important să găsească persoane cu care să joace. Știți bine că, într-o echipă, nu sunt toți egali, nu fac toți aceleași lucruri nici nu gândesc toți în același mod. Nu. Fiecare jucător are caracteristicile sale, așa cum putem descoperi și ne putem bucura la această întâlnire: venim din tradiții diferite și putem chiar să vorbim limbi diferite, dar asta nu ne-a împiedicat să ne întâlnim. Deja mult s-a suferit și continuă să se sufere, pentru că unii cred că au dreptul să decidă cine poate "juca" - nu! - și în schimb cine trebuie să rămână "pe tușă" - este un drept nedrept! -, unii care își trăiesc viața pentru a crea dezbinare și contrapoziție și să facă război. Astăzi voi, dragi prieteni, sunteți un exemplu, sunteți o mărturie a modului în care trebuie să acționăm. Martori ai unității, ai reconcilierii, ai speranței. Ca o echipă de fotbal. Cum trebuie să vă angajați pentru țară? Exact cum faceți acum, rămânând uniți, dincolo de orice lucru care vă poate diferenția, căutând mereu oportunitatea pentru a realiza visele unei țări mai bune, dar... împreună. Împreună. Cât de important este a nu uita că dușmănia socială distruge. Împreună! [toți: dușmănia socială distruge!]. Și o familie se distruge datorită dușmăniei. O țară se distruge datorită dușmăniei. Împreună! [toți: dușmănia socială distruge!]. Lumea se distruge datorită dușmăniei. Și dușmănia cea mai mare este războiul. Pentru că sunt incapabili să se așeze și să vorbească. Fiți capabili să creați prietenia socială.

Îmi amintesc de proverbul care spune: "Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur; dacă vrei să ajungi departe, mergi în companie". Să repetăm. [toți: Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur; dacă vrei să ajungi departe, mergi în companie]. Este vorba mereu de a visa împreună, așa cum faceți astăzi. Visați cu alții, niciodată împotriva altora; visați așa cum ați visat și ați pregătit această întâlnire: toți uniți și fără bariere. Asta face parte din "noua pagină a istoriei" Mozambicului.

A juca împreună ne învață că nu numai resemnarea este dușmană a viselor, ci și neliniștea. Resemnare și neliniște. Neliniștea: aceasta "poate să devină o mare vrăjmașă atunci când ne face să capitulăm pentru că descoperim că rezultatele nu sunt imediate. Visele cele mai frumoase se cuceresc cu speranță, răbdare și angajare, renunțând la grabă. În același timp, nu trebuie să ne blocăm datorită nesiguranței, nu trebuie să ne fie frică să riscăm și să comitem greșeli" (ibid., 142), este normal. Lucrurile cele mai frumoase se formează cu timpul și, dacă ceva nu ți-a mers bine prima dată, nu-ți fie frică să reîncerci iar și iar și iar. Nu-ți fie frică să greșești! Putem greși de o mie de ori, dar să nu cădem în greșeala de a ne opri pentru că n-a mers bine ceva prima dată. Greșeala cea mai mare ar fi aceea de a abandona, din cauza neliniștii, a abandona visele și voința unei țări mai bune.

De exemplu, aveți în fața ochilor mărturia frumoasă oferită de Maria Mutola, care a învățat să persevereze, să continue să încerce, în pofida faptul că rămânea neîmplinită dorința sa de a obține medalia de aur la primele trei Jocuri Olimpice la care a participat; după aceea, la a patra tentativă, această atletă de la 800 de metri a obținut medalia sa de aur la Olimpiada de la Sydney. A încerca, a încerca. Neliniștea n-a făcut-o să se închidă în ea înseși; cele nouă titluri mondiale ale ei n-au făcut-o să uite de poporul său, de rădăcinile sale, ci a continuat să aibă grijă de copiii nevoiași din Mozambic. Cum ne învață sportul să perseverăm în visele noastre!

Aș vrea să adaug un alt element important. Nu neliniștii, nu resemnării, și acum un alt element important: nu-i excludeți pe bătrânii voștri.

Și bătrânii voștri pot ajuta pentru ca visele voastre și aspirațiile voastre să nu se usuce, să nu fie luate de primul vânt de dificultate sau de neputință. Bătrânii sunt rădăcinile noastre. Spunem asta? [toți: Bătrânii sunt rădăcinile noastre. Bătrânii sunt rădăcinile noastre]. Generațiile precedente au multe să vă spună, să vă propună. Este adevărat că uneori noi, bătrânii, facem asta în mod autoritar, ca avertizare, inspirând frică. Este adevărat, uneori inspirăm frică sau avem pretenția ca voi să faceți, să vorbiți și să trăiți exact ca noi. Este greșit. Voi în schimb va trebui să faceți sinteza voastră, dar ascultând, valorizând pe cei care v-au precedat. N-ați făcut așa cu muzica voastră? Cu ritmul tradițional din Mozambic, "marrabenta", ați amestecat altele moderne și astfel s-a născut "pandza". Ceea ce ați ascultat, ceea ce ați văzut cântându-se și dansându-se de părinții voștri și de bunicii voștri, ați asumat ca propriu. Acesta este drumul pe care vi-l propun: un "drum făcut din libertate, din entuziasm, din creativitate, din orizonturi noi, ci cultivând în același timp rădăcinile care alimentează și susțin" (ibid., 184). Bătrânii sunt rădăcinile noastre. [toți: bătrânii sunt rădăcinile noastre].

Toate acestea sunt elemente mici care vă pot da sprijinul de care aveți nevoie pentru a nu vă închide în momentele de dificultate, ci să vă deschideți o breșă de speranță; o breșă care vă va ajuta să oferiți creativitatea voastră și să găsiți noi drumuri și noi spații pentru a răspunde la probleme cu gustul solidarității.

Mulți dintre voi s-au născut sub semnul păcii, o pace zbuciumată care a trecut prin momente dificile: unele mai senine și altele de încercare. Pacea este un proces pe care și voi sunteți chemați să-l duceți înainte, întinzând mereu mâinile voastre mai ales spre cei care trec prin momente dificile. Mare este puterea mâinii întinse și a prieteniei traduse în gesturi concrete! Mă gândesc la suferința acelor tineri încărcați de vise care au venit să caute loc de muncă în oraș, și astăzi sunt fără casă, fără familie și fără o mână prietenă. Cât de important este a învăța să fim o mână prietenă și întinsă! Acest gest, gestul mâinii întinse. Toți împreună! Gestul mâinii întinse. [Toți: gestul mâinii întinse]. Mulțumesc. Încercați să creșteți în prietenie și cu aceia care gândesc în mod diferit, în așa fel încât solidaritatea să crească între voi și să devină arma cea mai bună pentru a transforma istoria. Solidaritatea este cea mai bună armă pentru a transforma istoria.

O mână întinsă, care ne amintește și necesitatea de a ne angaja în îngrijirea casei noastre comune. Fără îndoială ați fost binecuvântați cu minunate frumuseți naturale: păduri și fluvii, văi și munți și atâtea plaje frumoase.

Din păcate, acum câteva luni ați îndurat furia a două cicloane, ați văzut consecințele dezastrului ecologic în care trăim. Mulți, inclusiv atâția tineri, au îmbrățișat deja provocarea de neamânat de a proteja casa noastră. Avem o provocare: a proteja casa noastră comună.

Permiteți-mi să vă las un ultim gând: Dumnezeu vă iubește; și cu privire la această afirmație suntem de acord toate tradițiile religioase. "Pentru El tu ești realmente prețios, nu ești nesemnificativ, ești important pentru El, pentru că ești lucrare a mâinilor sale. Pentru că te iubește. Încearcă să rămâi un moment în tăcere lăsându-te iubit de El. Încearcă să reduci la tăcere toate glasurile și strigătele interioare și rămâi un moment în îmbrățișarea sa de iubire" (Christus vivit, 115). Să facem asta acum împreună [rămân un moment în tăcere].

Este iubirea Domnului, "care știe mai mult de urcușuri decât de căderi, de reconciliere decât de interdicție, de a da nouă oportunitate decât de a condamna, de viitor decât de trecut" (ibid., 116).

Știu că voi credeți în această iubire care face posibilă reconcilierea.

Mulțumesc! Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 495.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat