Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Clelia Manfellotti și papa Francisc

Două cateheze pentru papa Francisc în aula "Paul al VI-lea". Și a doua - complet improvizată și imprevizibilă - a fost de o eficacitate foarte puternică prin concretețea sa și printr-o protagonistă foarte frumoasă. O cateheză "practică" originală pe care Francisc a propus-o privind-o pe Clelia Manfellotti, o fată autistă de 10 ani, venită din Napoli pentru a-l întâlni împreună cu mama și cu unchii.

În timp ce papa ținea cateheza "oficială", Clelia n-a stat pe loc o clipă: așezată în sectorul rezervat persoanelor bolnave și cu dezabilități - în primul rând - a urcat rapid scările din aula "Paul al VI-lea" și a fost tot timpul aproape de Francisc, făcând și câteva curse. O prezență foarte duioasă care a îmbogățit mesajul papei, creând în aulă și mai mult un climat de familie, cu o atenție la fragilitate și, mai precis, la problema autismului în toate problematicile sale. "Dumnezeu vorbește prin copii" a spus Francisc colaboratorilor, invitând să n-o oprească sau s-o îndepărteze pe Clelia și s-o lase liberă să se miște.

Tocmai privind-o pe Clelia, în "slăbiciunea" sa, papa a produs rapid o reflecție sinceră, relansând conținuturile pe care a voit să le sugereze, în iunie 2016, cu ocazia Jubileului pentru persoanele cu dezabilități, insistând cu hotărâre asupra incluziunii, respectului, demnității precum și atenției față de familii: "Eu întreb un lucru, dar fiecare să răspundă în inima sa: m-am rugat pentru ea, văzând-o, m-am rugat pentru ca Domnul s-o vindece, s-o păzească? M-am rugat pentru părinții săi și pentru familia sa? Mereu când vedem vreo persoană suferindă trebuie să ne rugăm. Fie ca această situație să ne ajute mereu să ne punem această întrebare: m-am rugat pentru această persoană pe care am văzut-o, care se vede că suferă?".

Francisc n-a uitat s-o binecuvânteze pe Clelia, strângând-o în brațe și s-o încurajeze pe mama, cuprinsă de miile de probleme pe care o familie cu un copil cu dezabilități grave trebuie să le înfrunte zilnic. Cu adevărat o cateheză "practică", așadar, pe care frumusețea vieții Cleliei a făcut-o de mare eficacitate.

În această perspectivă, a fost semnificativă și îmbrățișarea papei dată mișcării Credință și Lumină din Parohia Folgosa și San Pietro Finis, din Dieceza portugheză de Oporto. "Urmând mărturia lui Jean Vanier - afirmă coordonatorul Sérgio Pinto și asistentul spiritual părintele Joaquim Domingos de Cunha Areais - din septembrie suntem alături de zece tineri cu dezabilitate mentală care, zi de zi, se integrează tot mai bine și trăiesc bucuria vieții lor de credință cu familiile și tinerii care-i susțin".

Printre cei prezenți, părintele Giuseppe Pisanelli, 93 de ani, un frate minor conventual din Provincia de Benevento care a voit să sărbătorească împreună cu papa cei șaptezeci de ani de preoție. Și Francisc i-a rezervat o primire cu totul deosebită.

În afară de asta pontiful l-a salutat pe Michał Kurtyka, secretar de stat din ministerul mediului din Polonia și președinte al Conferinței despre climă (Cop24), organizată de Națiunile Unite la Katowice în decembrie. Îl însoțea ambasadorul polonez pe lângă Sfântul Scaun, Janusz Kotański. Cu acea ocazie a fost adoptat Katowice Rulebook care, în aplicări la Acordurile de la Paris din 2015, introduce linii conducătoare în fața schimbărilor climatice. Cu o atenție deosebită la enciclica Laudato si', pentru o abordare socială și solidară în cadrul ecologic, încercând să dea răspuns la "strigătul săracilor".

Înainte de audiența generală, în sala mică, papa Francisc i-a întâlnit pe participanții la a opta întâlnire a Grupului de lucru între Sfântul Scaun și Republica Socialistă din Vietnam care se ține în Vatican la 21 și 22 august. Pontiful i-a salutat personal pe componenții delegației vietnameze conduse de vice-ministrul afacerilor externe, To Anh Dung, și însoțite de Monseniorul Antonio Camilleri, subsecretar pentru Raporturile cu Statele.

(După L'Osservatore Romano, 22 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1173.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat