Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj pentru al XL-lea Meeting pentru prietenia dintre popoare (Rimini, 18-20 august 2019)

Cu ocazia celei de-a 40-a ediții Meeting pentru prietenia dintre popoare, care se deschide sâmbătă la Rimini cu tema "S-a născut numele tău din ceea ce priveai", Sfântul Părinte Francisc a trimis episcopului de Rimini, ES Mons. Francesco Lambiasi, prin intermediul cardinalului secretar de stat Pietro Parolin, mesajul pe care-l prezentăm în continuare:

Vatican, 16 august 2019

Excelenței Sale Reverendisime
Mons. Francesco Lambiasi
Episcop de Rimini

Excelența Reverendisima,

Cu ocazia celei de-a 40-a Meeting pentru prietenia dintre popoare, sunt bucuros să transmit dumneavoastră, organizatorilor, voluntarilor și celor care vor lua parte la ea salutul și cele mai bune urări ale Sfântului Părinte.

Tema aleasă anul acesta este luată dintr-o poezie a sfântului Ioan Paul al II-lea, referită la Veronica, femeia care își face loc prin mulțime pentru a șterge fața lui Isus pe calea crucii: "S-a născut numele tău din ceea ce priveai" (K. Wojtyła, «III. Il nome», în Id., Tutte le opere letterarie, Milano 2001, 155). Slujitorul lui Dumnezeu părintele Luigi Giussani comenta astfel acest vers poetic: "Să ne imaginăm mulțimea, pe Cristos care trece cu crucea și ea care îl privește pe Cristos și se deschide o breșă în mulțime privindu-l. Toți o privesc. Ea care nu avea față, era o femeie ca altele, a dobândit nume, adică față, personalitate în istorie, motiv pentru care încă o amintim, pentru ceea ce privea. [...] A iubi înseamnă a-l afirma pe celălalt" (La convenienza umana della fede, Milano 2018, 159-160).

"A fost privit și atunci a văzut; [...] dacă n-ar fi fost privit, n-ar fi văzut" (Sf. Augustin, Discursuri, 174, 4.4), spune sfântul Augustin cu privire la Zaheu. Acesta este adevărul pe care Biserica îl vestește omului de două mii de ani. Cristos ne-a iubit, și-a dat viața pentru noi, pentru fiecare dintre noi, pentru a afirma fața noastră unică și irepetabilă. Dar pentru ce este așa de important ca astăzi să răsune din nou această veste? Pentru că mulți contemporani ai noștri cad sub loviturile încercărilor vieții și ajung singuri și abandonați. Și adesea sunt tratați ca numere dintr-o statistică. Să ne gândim la miile de indivizi care în fiecare zi fug de războaie și sărăcie: mai înainte de a fi numere, sunt fețe, persoane, nume și istorii. Niciodată nu trebuie să uităm asta, în special când cultura rebutului marginalizează, discriminează și exploatează, amenințând demnitatea persoanei.

Câți uitați au nevoie urgentă de a vedea fața Domnului pentru a se putea regăsi pe ei înșiși! Omul de astăzi trăiește adesea în nesiguranță, mergând pe bâjbâite, străin de el însuși; pare să nu mai aibă consistență, și atunci cu ușurință se lasă cuprins de frică. Dar atunci, ce speranță poate să existe în această lume? Cum poate omul să se regăsească pe sine însuși și speranța? Nu poate face asta numai printr-un raționament sau o strategie. Iată așadar secretul vieții, ceea ce ne face să ieșim din anonimat: să ne îndreptăm privirea spre fața lui Isus și să dobândim familiaritate cu El. A-l privi pe Isus purifică vederea și ne pregătește să privim totul cu ochi noi. Întâlnindu-l pe Isus, privindu-l pe Fiul Omului, săracii și cei simpli se regăseau pe ei înșiși, se simțeau iubiți în profunzime de o Iubire fără măsură. Să ne gândim la momentul în care Nenumitul din Logodnicii se află în fața cardinalului Federigo care-l îmbrățișează: "Nenumitul, desfăcându-se din acea îmbrățișare, și-a acoperit din nou ochii cu o mână și, ridicând împreună fața, a exclamat: «Dumnezeule cu adevărat mare! Dumnezeule cu adevărat bun! Eu acum mă cunosc»" (A. Manzoni, I promessi sposi, Milano 2012, 481). Și noi am fost priviți, aleși, îmbrățișați, așa cum ne amintește profetul Ezechiel în minunata alegorie a istoriei de iubire cu poporul său: "Erai fiică a străinilor, ai fost pusă deoparte; dar am trecut și te-am curățat și te-am luat cu mine" (cf. Ez 16). Și noi eram "străini" și Domnul a venit, ne-a dat o identitate și un nume.

Într-o epocă în care persoanele sunt adesea fără chip, figuri anonime pentru că n-au pe nimeni spre care să-și îndrepte ochii, poezia sfântului Ioan Paul al II-lea ne amintește că noi existăm deoarece suntem în relație. Papei Francisc îi place să sublinieze asta referindu-se la Evanghelia chemării lui Matei: "Într-o zi ca oricare alta, în timp ce era așezat la biroul său de impozite, Isus a trecut și l-a văzut, s-a apropiat și i-a spus: «Urmează-mă». Și el s-a ridicat, l-a urmat. Isus l-a privit. Ce forță de iubire a avut privirea lui Isus pentru a-l mișca pe Matei cum a făcut! Ce forță trebuie să fi avut acei ochi pentru a-l face să se ridice! [...] Și Isus s-a oprit, n-a trecut mai departe grăbit, l-a privit fără grabă, l-a privit în pace. L-a privit cu ochi de milostivire; l-a privit așa cum nu l-a privit nimeni vreodată înainte. Și acea privire a deschis inima sa, l-a făcut liber, l-a vindecat, i-a dat o speranță, o nouă viață" (Omilia, Plaza de la Revolución, Holguín [Cuba], 21 septembrie 2015).

Asta îl face pe creștin o prezență în lume diferită de toate celelalte, pentru că duce vestea de care - fără să știe - le este mai mare sete bărbaților și femeilor din timpul nostru: este între noi Cel care este speranța vieții. Vom fi "originali" dacă fața noastră va fi oglinda feței lui Cristos înviat. Și acest lucru va fi posibil dacă noi creștem în conștiința la care îi invita Isus pe discipolii săi, ca atunci când după ce i-a trimis în misiune: "Cei șaptezeci și doi s-au întors cu bucurie" pentru minunile făcute; însă Isus le spune: "Ci bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (cf. Lc 10,20-21). Aceasta este minunea minunilor. Aceasta este originea bucuriei profunde pe care nimic și nimeni nu ne-o poate lua: numele nostru este scris în ceruri și nu pentru meritele noastre, ci printr-un dar pe care fiecare dintre noi l-a primit cu Botezul. Un dar pe care suntem chemați să-l împărtășim cu toți, fără excepție. Asta înseamnă a fi discipoli misionari.

Sfântul Părinte Francisc dorește ca Meeting-ul să fie mereu un loc ospitalier, în care persoanele să poată "privi fețele", trăind experiența propriei identități inconfundabile. Este modul cel mai frumos pentru a sărbători această aniversare, privind înainte fără nostalgii sau frici, susținuți mereu de prezența lui Isus, cufundați în trupul său care este Biserica. Amintirea recunoscătoare a acestor patru decenii de angajare inimoasă și de operă apostolică creativă să poată trezi noi energii, pentru mărturia credinței deschise la orizonturile vaste ale urgențelor contemporane.

Sanctitatea Sa invocă ocrotirea maternă a Fecioarei Maria și din inimă trimite Binecuvântarea Apostolică Excelenței Voastre și întregii comunități de la Meeting.

Adaug urarea mea personală și profit de împrejurare pentru a mă confirma cu sentimente de respect deosebit.

al Excelenței Voastre Reverendisime
foarte sincer
Cardinal Pietro Parolin
Secretar de stat

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 459.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat