Ciugheș: Hramul, prilej de întâlnire a fiilor satului
Sâmbătă, 3 august 2018, Parohia "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș și-a sărbătorit hramul printr-o sfântă Liturghie la care au luat parte, în spirit de comuniune, numeroși credincioși veniți în satul lor alături de rude, precum și credincioși din parohiile învecinate, fiind celebrată de preotul Aurel Iștoc împreună cu alți zece preoți care au dat curs invitației parohului Anton Egner de a participa la această mare sărbătoare a comunității Ciugheș.
Încă de dimineață se simțea optimismul enoriașilor că va fi o zi cu adevărat specială și că sfânta Maria a Zăpezii va mijloci câteva raze de soare care să încălzească atmosfera. Pe ulițele satului cu o oră înainte de sfânta Liturghie credincioșii mergeau la biserică fără să țină cont de ploaia mocănească ce nu mai contenea. Mergeau de zor cu veșmintele umede, cu umbrele sau fără umbrele.
Optimismul a devenit realitate, iar credincioșii însetați de cuvântul lui Dumnezeu s-au adunat cu jumătate de oră înainte de celebrare pentru a o cinsti pe Sfânta Fecioară Maria recitând rozariul. La semnalul tradițional al clopotelor bisericii a început Liturghia, dar nu cum se obișnuia în alți ani cu procesiunea preoților pornind din fața Grotei Sfintei Maria a Zăpezii. Ploaia continua să cadă neîntrerupt. Credincioșii cu entuziasmul lor în suflet au intonat cântecul de la intrarea preoților la sfântul altar, cinstind patroana Bisericii. Era într-adevăr o atmosferă de sărbătoare și cu toții sperau să trăiască momente deosebite, uitând pentru o oră de grijile și problemele sezonului ploios.
Ne-am bucurat de prezența părintelui predicator Marius Ilieș, care a subliniat în predica sa un scurt istoric și împrejurările sacre despre sfânta Maria a Zăpezii și biserica din Roma - "Sancta Maria Magiore". Comunitatea Ciugheș fiind dispusă în mijlocul munților Ciuc unde iarna sosește mai repede și primăvara sosește mai târziu, cel care a ales din calendar această zi de hramul comunității sigur s-a gândit și la acest aspect. Ca de fiecare dată, hramul bisericii din sat este prilej de întâlnire a fiilor satului, cei rămași în localitate cu cei plecați departe de casă, atât în țară, cât și în străinătate. O întâlnire care stă sub semnul revederii cu locurile copilăriei, a întâlnirii cu tradițiile locale și, mai ales, sub semnul bucuriei și al credinței.
A urmat momentul ofertoriului. Un grup de copii, purtând costume albe simbolul purității și al nevinovăției, a oferit Sfintei Maria a Zăpezii pâinea, vinul, lumina prin simbolul ei lumânarea, statueta Sfintei Maria a Zăpezii, Biblia și Sfântul rozariu.
La sfârșitul slujbei, părintele paroh Anton Egner coborând de la pupitrul corului a ridicat un gând de mulțumire Celui de Sus pentru harurile care au coborât asupra credincioșilor adunați în jurul altarului, precum și preoților care au onorat cu prezența lor făcând ca această celebrare să fie cu adevărat o sărbătoare. Nu au putut lipsi din rândul mulțumirilor toți cei care au demonstrat și de data aceasta că prin multă muncă și voință se pot realiza lucruri mărețe: corul, credincioșii și cei care au aranjat biserica și au pregătit-o de sărbătoare.
A doua zi duminica în biserica în care cu o zi înainte am sărbătorit-o pe Fecioara Maria a Zăpezii a avut loc botezul unei fetițe: Elisabeta Melissa. Frumoasă... ca un îngeraș. După botez toată comunitatea a cântat la unison micuței Melissa Mulți ani trăiască!, terminând cu un ropot de aplauze. Asemenea momente în comunitatea satului Ciugheș se petrec tot mai rar. Se întemeiază tot mai rar familii. O familie cu copii mulți este o familie unită, cu griji mai puține pentru părinți la bătrânețe. O țară cu populație mare este o țară bogată cu economie dezvoltată și un popor educat. Un sat cu populație numeroasă este un sat frumos cu case noi, frumos îngrijite pentru că are cine le îngriji. Un sat fără copii este un sat trist, tăcut, cu bătrânii veșnic îngândurați. De aceea credincioșii din Ciugheș se bucură nespus când în mijlocul lor vine o nouă familie sau un nou născut.
E frumos când în sat se reîntorc cei plecați chiar pentru o zi.
*
Întoarcerea țăranului
de Adrian Păunescu
Apleacă-ți fruntea de stăpân
spre brazda noastră milenară,
reînviat țăran român
și făcătorule de țară...
Într-un pridvor cu busuioc
ascute briciul pus la grindă,
peste-un lighean muiat la foc
tu bărbierește-te-n oglindă.
Ai colindat ce-ai colindat
prin lumea veșnic friguroasă,
acum bine-ai venit în sat
mai cald e totuși pe acasă.
Te-așteaptă brazda s-o-nflorești
și grajdul să-l îndeși cu vite
și vechi colinde românești
te mustră, parcă părăsite...
Țăran român, Măria Ta,
să nu lași câmpul tău să moară,
ți-au dat strămoșii ce lucra,
cu mâinile-au făcut o țară.
Dă iute briciul pe curea
și bărbierește-te de-a rândul,
și vezi că azi e ziua ta,
care durează cât pământul.
La cimitir, pe la cei duși,
coboară-n zori și te închină,
să ungi țâțânile la uși,
deschide geamul spre lumină.
Repară gardul putrezit,
dă coama calului prin mână,
și ca să simți că ai venit
sleiește apa din fântână.
Și nu uita, din când în când,
să mai și mori cum se cuvine,
în toți urmașii renăscând,
cum toți strămoșii sunt în tine
Țăran român, Măria Ta,
îndreaptă căi ce se strâmbară,
prin tine țara va dura,
că tu ai palma cât o țară.
*
Vă salut, dragii mei ciugheșeni, oriunde v-ați afla!
Nicu Baltă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3 august: Ciugheș: Hramul, prilej de întâlnire a fiilor satului
lecturi: 1111.