Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: A VII-a Întâlnire Diecezană a Familiilor

Sâmbătă, 3 august 2019, în comunitatea din Faraoani (BC) a avut loc cea de-a șaptea Întâlnire Diecezană a Familiilor, cu tema: "Familia, cărare între generații". Tema a fost inspirată din mesajul apei Francisc de la Iași. Au fost prezente familii din întreaga dieceză. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Petru Gherghel, administrator apostolic al Diecezei de Iași, alături de preoții prezenți.

Încă de la prezentarea programului, doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei a spus: "Vom avea la dispoziție aproape o zi întreagă să înțelegem ce înseamnă că familia este o cărare între generații sau că trebuie să facă cărare între generații.

Și cum Preasfințitul Petru este astăzi cu noi, Excelența Sa, care de 41 de ani, mai întâi ca administrator apostolic și apoi ca episcop de Iași, ne-a însoțit în drumul nostru de credință, bătătorind cărarea Bisericii spre noi ca și credincioși și de la noi către Dumnezeu, ne va introduce în frumusețea și profunzimea acestei zile.

A urmat Preasfințitul Petru Gherghel care a făcut o radiografie a vizitei papei Francisc în România, la Iași și care, și-a exprimat bucuria văzând atâția tineri și atâtea familii înconjurându-l cu entuziasm. "Societatea și Biserica au nevoie de familie. Fără familie, spune episcopul, nu există cărare între Dumnezeu și om, între om și om. Ea, prin iubirea care îi unește pe soți, vorbește de iubirea lui Dumnezeu și tot ea transmite iubirea mai departe prin copii, de la o generație la alta".

Cateheza zilei a fost făcută de pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, care, în sinteză, a voit să transmită un singur lucru: "Prima cărare a făcut-o Dumnezeu atunci când l-a creat pe om, l-a pus să aibă grijă de creație, dar mai întâi, din cauza primului păcat, l-a învățat să aibă grijă de el, a pus bărbatului o femeie alături și unei femei un bărbat, tocmai pentru că prin familie, cei doi, trăind în iubire și fiind deschiși vieții, să lucreze la propria mântuire. Cărarea se face atunci când oamenii înțeleg să meargă unul în întâmpinarea celuilalt, în familie, aceasta numindu-se indisolubilitate, acel și la bine și la greu pe care și-l promit în ziua căsătoriei. Cărarea este iubire, iar iubirea este cărare. O generație trebuie să transmită alteia credința, speranța, iubirea, familia, munca etc., conștientă fiind că dincolo de toate acestea îl transmite chiar pe Dumnezeu".

A urmat apoi sfânta Liturghie celebrată de către PS Petru Gherghel, care a subliniat încă de la început că trebuie să ne rugăm pentru familii, pentru ca Dumnezeu să continue să le binecuvânteze cu iubirea sa, să învețe să fie constructoare de cărări.

În cadrul predicii, pr. Cristinel Fodor, profesor și duhovnic la Seminarul Mare din Iași, în cuvinte foarte simple, i-a ajutat pe cei prezenți să înțeleagă că fără iubire nu există familia. Propunându-le să înlocuiască cuvântul "iubire" din "Imnul în cinstea dragostei" cu numele propriu și apoi cu "Isus prin... numele propriu", a lansat astfel o adevărată provocare.

La finalul Liturghiei copiii parohiei i-au mulțumit Preasfințitului Petru prin cânt și poezie pentru slujirea făcută în favoarea Bisericii locale de Iași, mai ales a familiei, în toți cei 41 de ani de când se află la cârma diecezei.

O reprezentată a comunității a concis spunând: "În cei 41 de ani ca păstor al Diecezei, plus încă 13 ani ca preot, i-ați dedicat fără rezerve slujirii celulei de bază a societății, așa cum numea Sfântul papă Ioan Paul al II-lea familia. Ați înțeles că familia stă la baza Bisericii, ca și a societății, ați înțeles că în timp ce ea trebuie să devină destinatarul evangheliei, în egală măsură trebuie să devină și vestitoare a evangheliei. Așa ați promovat în Dieceză diferitele asociații unde copiii și tinerii au învățat de mici ce înseamnă credința, respectul și iubirea, așa încât ajunși la căsătorie, să le fie mai ușor să între în viața de familie. Tot la fel, plin de inspirație, ca un rod concret al Sinodului Diecezan din 2004, ați înființat Oficiul pentru Pastorația Familiei, care a făcut și face atât bine familiei. Nu ați uitat nici faptul că dacă Biserica are familii bune are și o viață consacrată înfloritoare, precum și multe vocații la Preoție. Pentru toate, familiile prezente astăzi aici la Faraoani, dar și familiile din întreaga Dieceză reprezentate aici, vă mulțumesc și vă asigurăm de rugăciunea și de sprijinul nostru și în continuare.

A urmat prânzul oferit cu multă generozitate de către credincioșii din Faraoani, după care, împărțiți pe ateliere de discuție, s-au dezbătut mai multe posibilități prin care credința poate fi transmisă de la o generație la alta, bătătorindu-se astfel cărarea dintre Dumnezeu și om, dintre om și om. Concluziile atelierelor au fost prezentate apoi în plen, conducând la hotărâri concrete și la o nouă abordare a tot ceea ce înseamnă familia, ca și rolul ei în societate și Biserică.

În sinteză, cea de-a șaptea Întâlnire Diecezană a Familiilor a fost o frumoasă reușită, încununare a efortului făcut deopotrivă de către pr. paroh Felix Măriuț, a părintelui vicar, Alexandru Roca, dar și întregii comunități din Faraoani, alături de Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Un sincer mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența, episcopului, preoților, familiilor oaspete, precum și tuturor celor care au contribuit la frumusețea acestei întâlniri.

În anul 2020, cea de-a opta Întâlnire Diecezană a Familiilor va avea lor la Adjudeni (NT).

Carmen și Viorel Farțadi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 august: A VII-a Întâlnire Diecezană a Familiilor
 


lecturi: 1934.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat