Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Explicația ritualului hirotonirii episcopale

În sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, marți, 6 august 2019, Biserica noastră locală de Iași va avea harul de a primi un nou episcop, pe Mons. Iosif Păuleț. Consacrarea sa ca episcop de Iași va avea loc prin ritualul hirotonirii episcopale, prin care va primi plinătatea sacramentului Preoției. Cuvântul hirotonire provine din limba greacă și indică gestul impunerii mâinilor prin care este conferit sacramentul Preoției în cele trei trepte ale sale: diaconat, prezbiterat și episcopat. Mons. Iosif Păuleț, după ce a fost hirotonit diacon și apoi preot (prezbiter), va primi prin impunerea mâinilor plinătatea Preoției și va deveni episcop al Diecezei de Iași.

Ritualul hirotonirii episcopale ne ajută să pătrundem mai bine taina slujirii Marii Preoții și să prețuim darul care va fi astfel oferit de Dumnezeu întregii Biserici locale. Înainte de toate, titlul acestui ritual - hirotonire - ne spune că protagonistul principal al celebrării va fi Duhul Sfânt, întrucât deja de la începuturile Bisericii gestul impunerii mâinilor indică revărsarea Duhului Sfințitor. Mântuitorul Isus își impunea deseori mâinile asupra acelor care se apropiau de el (copii, bolnavi, păcătoși) pentru a-i umple de harul lui Dumnezeu, de puterea Duhului Sfânt. Sfinții apostoli au preluat acest gest și l-au folosit pentru a transmite puterea și harul Duhului Sfânt bărbaților aleși să conducă comunitatea creștină. Pentru ca hirotonirea episcopală să fie valabilă este nevoie de cel puțin trei episcopi, care să își impună mâinile asupra celui ales. În cazul nostru, PS Petru Gherghel, episcopul principal al hirotonirii, îi va avea alături în implorarea Duhului Sfânt pe IPS Ioan Robu și pe PS Aurel Percă. Toți ceilalți episcopi prezenți se vor ruga și ei pentru coborârea Duhului Sfânt, impunând mâinile și rostind rugăciunea de invocare a Duhului de viață dătător. Taina slujirii episcopale este lucrarea Duhului Sfânt, sufletul Bisericii, care îl transformă pe cel hirotonit într-un urmaș al apostolilor, într-un slujitor al comuniunii Bisericii.

Ritualul se desfășoară în cadrul sfintei Liturghii și începe imediat după proclamarea evangheliei prin cântarea Veni Creator Spiritus, care deschide inimile tuturor la prezența și acțiunea Duhului Creator. Apoi un preot care reprezintă întreaga Dieceză de Iași va cere episcopului Petru Gherghel să îl hirotonească pe Mons. Iosif Păuleț drept episcop de Iași. Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesară alegerea și numirea din partea Sfântului Părinte papa Francisc. De aceea ritualul prevede ca scrisoarea apostolică a papei Francisc să fie arătată întregului popor și să fie citită în mod solemn (foto 1), lucru care va fi împlinit de către reprezentantul Sfântului Părinte în România, nunțiul apostolic Miguel Maury Buendía.

Hirotonirea continuă cu omilia (sau predica) și cu promisiunile episcopului ales, prin care își arată înaintea Bisericii și a lui Dumnezeu hotărârea de a împlini până la moarte slujirea episcopală, de a predica evanghelia și a păstra credința apostolică, de a fi mereu în comuniune cu succesorul sfântului Petru și cu toți episcopii, de a sluji plin de iubire poporul încredințat grijii sale pastorale, mai ales pe cei săraci, pe cei îndepărtați de Biserică și pe toți cei în nevoie și de a fi un om al rugăciunii neîncetate. Pentru a putea îndeplini toate aceste promisiuni noul ales are nevoie să se abandoneze cu totul în mâinile lui Dumnezeu prin gestul prosternării la pământ și, în același timp, are nevoie de ajutorul și mijlocirea tuturor sfinților, mai ales a sfinților apostoli, care vor fi invocați prin Litania tuturor sfinților. (foto 2)

Pătrundem astfel în inima celebrării: impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire. (foto 3) Prin semnul impunerii mâinilor din partea celor trei episcopi consacratori și apoi a tuturor celorlalți episcopi, Duhul Sfânt este revărsat asupra celui ales, pentru ca Tatăl ceresc să îi poată conforma inima și întreaga ființă după chipul și asemănarea lui Isus Cristos, unicul și marele preot. Rugăciunea de hirotonire va fi rostită în limba latină pentru a arăta comuniunea cu întreaga Biserică Universală și va avea în centrul ei invocarea Duhului Sfânt care conduce Biserica prin istorie spre împărăția veșnică a lui Dumnezeu.

Un semn deosebit de important este așezarea Evangheliarului deschis (foto 4) asupra capului noului episcop în timpul rugăciunii. Acest rit vrea să arate că puterea Duhului Sfânt pătrunde în ființa noului episcop prin primirea evangheliei Fiului lui Dumnezeu, Isus Cristos și, totodată, că autoritatea primită de noul episcop va trebui să fie trăită și exercitată mereu sub primatul cuvântului lui Dumnezeu.

Harul pe care l-a primit noul episcop prin impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire va fi explicat prin câteva rituri cu o profundă semnificație simbolică. Înaintea de toate, capul său va fi uns cu sfânta crismă, (foto 5) indicând faptul că episcopul este făcut părtaș de ungerea tainică a lui Cristos, marele preot și capul Bisericii. Apoi va avea loc încredințarea Evangheliarului care a stat deschis deasupra sa în timpul rugăciunii, pentru a manifesta că predicarea evangheliei este misiunea principală a noului episcop, de care va depinde rodnicia și eficiența slujirii sale episcopale.

Un simbol profund al legăturii episcopului cu Cristos, mirele Bisericii, și cu Biserica, mireasa sa, este și încredințarea inelului. Întrucât episcopul este semnul vizibil al lui Cristos - mirele, el primește inelul drept semn al fidelității sale față de Biserică, mireasa lui Dumnezeu încredințată ocrotirii sale. Inelul, care în antichitatea era folosit pentru a sigila documentele, iar mai apoi conținea și o relicvă care era onorată prin sărutare, reprezintă astăzi legământul nupțial dintre episcop și Biserica sa locală și indică iubirea profundă și concretă pe care acesta i-o datorează.

Gestul încredințării mitrei este o adevărată fereastră deschisă spre taina sfințeniei la care este chemat episcopul. Acest element vestimentar așezat pe capul episcopului și purtat în cadrul acțiunilor liturgice trimite la coroana nepieritoare a gloriei pe care Cristos o va așeza la sfârșitul vieții pe capul celor care au permis harului lui Dumnezeu să strălucească în viața lor printr-o viață de sfințenie.

Gestul specific care indică misiunea episcopului de a păstori Biserica este încredințarea cârjei pastorale. (foto 6) Aceasta trimite la bastonul folosit de păstori pentru a-și conduce turma, dar, mai ales, la semnul slujirii lui Cristos, marele preot: lemnul crucii. Semnul slujirii pastorale a noului episcop evocă modelul suprem de exercitare a autorității: Cristos, păstorul care și-a dat viața pentru oile sale.

Un moment foarte important al riturilor care explică harul slujirii episcopale este "înscăunarea" sa pe catedră, adică pe scaunul de la care își ia și numele biserica în care are loc hirotonirea (catedrală). Episcopul Iosif Păuleț va fi invitat de către episcopul Petru Gherghel să se așeze pe catedră, locul de unde va conduce celebrările liturgice, de unde va propovădui învățătura apostolilor și își va exercita slujirea sa de păstor și învățător. Suindu-se la catedră, episcopul va ocupa acel loc înălțat de unde, asemenea viticultorului care își supraveghează via, noul episcop va veghea asupra poporului care i-a fost încredințat. Din acel moment noul episcop își va începe în mod oficial slujirea de păstor al Diecezei de Iași. Apoi toți episcopii se vor apropia de noul episcop pentru sărutul păcii, simbolizând astfel primirea sa în colegiul episcopilor, în comuniunea tuturor episcopilor uniți cu Sfântul Părinte papa.

Odată încheiată conferirea sacramentului marii preoții, noul episcop invită întreaga adunare să își mărturisească credința primită de la apostoli și prezidează liturgia euharistică, prima sa sfântă Liturghie ca episcop. Un alt moment specific al acestei celebrări va avea loc la finalul sfintei Liturghii, când, înainte de a împărți binecuvântarea finală, episcopul Iosif Păuleț va merge prin adunarea liturgică pentru a-și saluta poporul și pentru a-l binecuvânta. Atunci toți cei prezenți îl vor lăuda pe Dumnezeu pentru harul primit prin imnul de preamărire Dumnezeule Preasfânt.

Întreaga celebrare a hirotonirii episcopale ne invită, așadar, să descoperim în slujirea episcopului un semn al iubirii lui Dumnezeu față de poporul său, un dar menit să zidească în toți credința și să ne unească cu Biserica dintotdeauna și de pretutindeni. Prin semnele și cuvintele riturilor suntem conduși la harul revărsat cu îmbelșugare asupra noului episcop și asupra întregului popor al Diecezei de Iași.

Pr. Daniel Iacobuț
 


lecturi: 3384.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat