Iași: Impresii de la școala de vară "TEOSPOR"
În perioada 7-21 iulie 2019, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași s-a desfășurat școala de vară "TEOSPOR - experiență universitară timpurie pentru elevi: program-punte în domeniile Teologie Romano-Catolică și Educație Fizică și Sport". Prin acest proiect derulat prin programul ROSE s-a vizat atragerea elevilor de liceu către învățământul universitar.
Beneficiarii proiectului au fost 50 de elevi de la licee din regiunea Moldovei, cu precădere cei dezavantajați social. Timp de două săptămâni, elevii au intrat în atmosfera studenției: au participat la cursuri și ateliere de lucru, au servit masa la cantina studențească și au luat contact cu condițiile de cazare din căminele Universității. Pe durata școlii de vară, liceenii au luat parte la diferite activități de învățare, precum și la diverse activități culturale și recreative.
În prima parte a zilei elevii erau prezenți la activități academice: cursuri și ateliere atât din domeniul Teologiei, cât și al Educației Fizice; consiliere și orientare în carieră etc. După-amiaza se desfășurau activități cultural-recreative: vizite la Muzeul Palatul Culturii, Muzeul Universității, Grădina Botanică, Aula Mihai Eminescu, Sala pașilor pierduți; vizite de studiu la Episcopia Romano-Catolică, Centrul Oxygen; turul cultural al Iașului; participare la spectacole și vizionarea unor filme.
Pentru a urmări principiul "Anima sana in corpore sano" (un suflet sănătos într-un corp sănătos), din program nu au lipsit nici diverse competiții sportive coordonate de Facultatea de Educație Fizică și Sport.
Au fost două săptămâni pline de activități intense îmbinând latura teologico-spirituală cu partea fizică. Elevii au fost entuziasmați să pășească în universul studenției și să descopere mediul academic al Universității "Alexandru Ioan Cuza". Dincolo de toate acestea au legat prietenii, au construit amintiri de neuitat și s-au lăsat învăluiți de spiritul "Teospor"
Maria Cosmina Barticel
*
"În cadrul Școlii de vară TEOSPOR, timp de două săptămâni, am avut ocazia să simt cum e viața de student, iar această experiență a fost decisivă pentru alegerea facultății pe care o voi urma în viitor. Dacă înainte șovăiam când mi se puneau întrebări în privința facultății pe care doresc să o urmez, acum sunt convinsă: chiar mi-aș dori să studiez la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Programul acestei școli a fost foarte bine structurat. Am putut învăța câte ceva nou în fiecare dimineață, la cursuri, iar după-amiezile le petreceam descoperind câte puțin din noi înșine, dar și din orașul în care ne-am aflat, vizitând, jucându-ne, râzând împreuna, discutând, dansând pe străzi și stând mereu aproape de ceilalți. Iașul e un oraș foarte frumos, te duce cu gândul într-un timp vechi, dar totuși foarte familiar. Mie mi-a transmis o liniște sufletească de nedescris și a făcut cumva să îmi armonizeze sufletul cu trupul. De aici si acel dicton latinesc, «Mens sana in corpore sano», care simt că se potrivește atât de mult cu tema școlii. Aici am legat o grămadă de prietenii. Cred că poți fi și cel mai timid copil din lume, familia TEOSPOR te va lua și pe tine sub aripa ei. Am descoperit în oamenii de aici niște suflete pline de entuziasm, gata să te ajute oricând vei avea nevoie, de la care în fiecare zi primeam si dăruiam zâmbete, dacă nu, chiar și îmbrățișări. Ne-am acomodat foarte bine unii cu alții, iar la final ne-a fost greu să ne despărțim. Nu știu ceilalți, dar eu cu siguranță mă voi întoarce și anul viitor" (Robu Andreea Mihaela, Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri", Săbăoani).
Articolul a fost preluat de pe site-ul www.ftrc.uaic.ro, al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
lecturi: 1478.