Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Apelurile pentru Vincent Lambert și "bioetica globală"

De M. Michela Nicolais

"Să ne rugăm pentru bolnavii care sunt abandonați și lăsați să moară. O societate este umană dacă tutelează viața, fiecare viață, de la început și până la sfârșitul său natural, fără a alege cine este sau nu este demn să trăiască. Medicii să slujească viața, nu s-o ia". Este tweet-ul lansat astăzi de papa, care amintește - chiar fără să-l citeze direct - și cazul lui Vincent Lambert, cetățeanul francez tetraplegic de 42 de ani, care de la 2 iulie a fost privat de alimentare și hidratare, după o sentință a Casației care a anulat decizia Curții de Apel de a continua tratamentul, așteptând părerea Comitetului ONU pentru Drepturile persoanelor cu dezabilități care ceruse Franței un timp de șase luni pentru a examina cazul. În aceeași zi în care la spitalul din Reims a fost demarată procedura pentru a întrerupe alimentarea și hidratarea, papa a lansat imediat un apel, tot prin account-ul său Twitter: "Să ne rugăm pentru cei care trăiesc în stare de infirmitate gravă. Să păzim mereu viața, dar al lui Dumnezeu, de la început și până la sfârșitul natural. Să nu cedăm în fața culturii rebutului".

Obligația de a păzi viața. În 2018, Sfântul Părinte deja difuzase două apeluri publice pentru Vincent Lambert, alăturându-l de cazul micului Alfie Evans. La 15 aprilie, cu ocazia lui Regina caeli, a spus: "Încredințez rugăciunii voastre persoanele, precum Vincent Lambert, din Franța, micul Alfie Evans, din Anglia, și altele din diferite țări, care trăiesc, uneori de mult timp, în stare de infirmitate gravă, asistate medical pentru nevoile primare. Sunt situații delicate, foarte dureroase și complexe. Să ne rugăm pentru ca fiecare bolnav să fie mereu respectat în demnitatea sa și îngrijit în mod potrivit condiției sale, cu aportul comun al rudelor, medicilor și al celorlalți lucrători sanitari, cu marele respect față de viață". După trei zile, la sfârșitul audienței generale din 18 aprilie, a afirmat: "Atrag din nou atenția cu privire la Vincent Lambert și asupra micuțului Alfie Evans și aș vrea să reafirm și să confirm cu putere că singurul stăpân al vieții, de la început până la sfârșitul natural, este Dumnezeu! Și datoria noastră, datoria noastră este să facem totul pentru a păzi viața".

Nici eutanasia, nici îndârjirea terapeutică. Pentru Biserică, viața trebuie apărată de la zămislire până la sfârșitul său natural, așa cum nu încetează să repete papa Francisc, urmându-i pe predecesorii săi, chiar dacă foarte des intervențiile sale în acest sens nu sunt înregistrate de circuitul mediatic. Nici eutanasia, nici îndârjirea terapeutică, poziția clasică a doctrinei sociale a Bisericii, relansată și de Catehismul Bisericii Catolice. "Inspirația de conduite coerente cu demnitatea persoanei umane se referă la teoria și practica științei și tehnicii în abordarea lor în ansamblu în raport cu viața, cu sensul său și cu valoarea sa", a spus de exemplu Bergoglio primind în audiență, la 5 octombrie 2017, pe membrii Academiei Pontificale pentru Viață, îndemnați să îndeplinească "cuvinte" și "gesturi" de iubire "față de fiecare viață și față de toată viața". "Pasiunea față de însoțirea și îngrijirea vieții, de-a lungul întregului arc al istoriei sale individuale și sociale, cere reabilitarea unui ethos al compasiunii sau al duioșiei pentru generarea și regenerarea umanului în diferența sa", invitația papei. În discursul analog din 25 iunie 2018, mergând pe linia din Laudato si', Francisc a pus accentul pe "ecologia umană", chemată "să ia în considerare calitatea etică și spirituală a vieții în toate fazele sale". Bioetica, într-o perspectivă creștină, trebuie să pornească "de la convingerea profundă a demnității irevocabile a persoanei umane, așa cum o iubește Dumnezeu, demnitate a fiecărei persoane, în orice fază și condiție a existenței sale, în căutarea formelor de iubire și de îngrijire care trebuie să fie îndreptate spre vulnerabilitatea sa și spre fragilitatea sa". "Bioetica globală - a explicat papa - ne solicită așadar la înțelepciunea unui discernământ profund și obiectiv al valorii vieții personale și comunitare, care trebuie să fie păzită și promovată și în condițiile mai dificile. De altfel trebuie să afirmăm cu putere că, fără sprijinirea adecvată a unei proximități umane responsabile, nicio reglementare pur juridică și niciun ajutor tehnic nu vor putea, singure, să garanteze condiții și contexte relaționale corespunzătoare demnității persoanei".

La ultima adunare a APV, papa a avertizat în cele din urmă cu privire la o "vrajă periculoasă", tipică a societății tehnocratice: "în loc de a încredința vieții umane instrumentele care îi îmbunătățesc îngrijirea, se riscă să se încredințeze viața logicii dispozitivelor care îi decid valoarea". De aici "riscul real ca omul să fie tehnologizat, în loc să fie umanizată tehnica".

(După agenția SIR, 10 iulie 2019)

* * *

Declarație a directorului "ad interim" al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti (11 iulie 2019)

"Am primit cu durere știrea despre moartea lui Vincent Lambert. Ne rugăm ca Domnul să-l primească în casa sa și exprimăm apropiere de cei dragi ai săi și de cei care, până în ultima clipă, s-au angajat să-l asiste cu iubire și dăruire.

Amintim și reafirmăm ceea ce a spus Sfântul Părinte, intervenind asupra acestui caz dureros: Dumnezeu este unicul stăpân al vieții de la început și până la sfârșitul său natural și este datoria noastră s-o păzim mereu și să nu cedăm în fața culturii rebutului".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1711.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat