Întâlnire Trump-Kim. Monseniorul Kim Hee-joong (președintele episcopilor coreeni): "Să fie o trambulină de lansare pentru a restabili pacea"
De M. Chiara Biagioni
"M-am emoționat mult, pentru că în pofida a toate încă putem nutri speranța de a realiza o reconciliere între Statele Unite și Coreea de Nord, între Coreea de Sud și Coreea de Nord, deci de a restabili pacea în peninsula coreeană". Acestea sunt primele cuvinte pe care din Coreea de Sud, arhiepiscopul de Gwangju și președinte al Conferinței Episcopale Coreene, monseniorul Igino Kim Hee-joong le rostește la agenția SIR în privința întâlnirii dintre președintele Statelor Unite, Donald Trump, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, la Panmunjeom. Mai întâi strângerea de mână, apoi pasul istoric în așa-numitat Joint Security Zone (JSA) și în sfârșit un colocviu de 50 de minute. "Urarea mea - adaugă arhiepiscopul - este ca această întâlnire între lideri să poată fi o trambulină de lansare, pentru a trece de la divizare de 70 de ani la unitatea poporului nostru. Noi toți fiii Coreii dorim să ne străduim pentru a restabili pacea între cele două Corei precum și în lumea întreagă". La 25 iunie, cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a războiului din Coreea, Biserica catolică a celebrat, cu tema "Fericiți făcătorii de pace", "Ziua de rugăciune pentru reconcilierea și unitatea poporului coreean". "Liturghia pentru pace" s-a desfășurat la Imjingak, un sat care se află în așa-numita Zonă Demilitarizată (DMZ), la granița cu Coreea de Nord. Într-un mesaj adresat națiunii difuzat în ziua de după summit-ul de la Panmunjeon, președintele episcopilor lansează o urare: "Fie ca anul 2020, care marchează a 70-a aniversare a izbucnirii războiului din Coreea, să devină începutul unei ere noi de pace și unitate". Și adaugă: "În pofida tuturor dificultăților pe care le-a întâlnit călătoria păcii în peninsula coreeană, ziua reconcilierii și a unității va veni în curând".
Monseniore Kim Hee-joong, ceea ce se încearcă să se ducă înainte în Coreea este un dialog dificil printre momente de crize și de reveniri. Vreți să lansați un apel celor doi lideri? Cât a fost de important rolul președintelui sud-coreean?
Cred că toți liderii din lume trebuie să se asigure de interesele față de țările pe care le reprezintă; asta face parte din misiunea lor. Totuși, consider că aceste interese (economice/comerciale), nu trebuie să fie rezultatul speculațiilor financiare și a jertfelor nedrepte în dauna altor națiuni. Pacea, contrar la ceea ce ne arată adesea lumea de astăzi, ar trebui să fie construită pe dreptatea și pe fraternitatea dintre popoare; de aceea, rolul mediatorului este foarte important și eficace în dialog cu scopul de a realiza pacea și a echilibra și avantajele dorite de cei interesați. Mi se pare că rolul președintelui Coreii de Sud, dl. Jae-in Moon Timotei, este de importanță extremă pentru pacea din peninsula coreeană, luând în considerare și relațiile istorice cu China continentală și Rusia.
Papa Francisc urmărește situația din peninsula coreeană. Duminică, după rugăciunea Angelus, a vorbit despre summit-ul de la Panmunjon definindu-l "un bun exemplu de cultură a întâlnirii" și a exprimat speranța ca acest gest să poată constitui "un alt pas pe drumul păcii, nu numai în acea peninsulă ci în favoarea lumii întregi". Ce linie vă dă? Ce se află mai mult la inima Bisericii catolice?
Aș vrea să-i mulțumesc Sfântului Părinte Francisc pentru rugăciunea sa continuă și pentru apelul său la pace în peninsula coreeană. Sfântul Părinte nu încetează să invoce darul păcii pentru întreaga lume. Sunt numeroși catolicii coreeni care invocă o vizită a papei Francisc la Pyongyang în Coreea de Nord, pentru a întări întâlnirea de ieri dintre președinții Trump, Kim și Moon, și a începe un nou drum în dialogul constructiv dintre aceste trei țări. Aproape toți cetățenii catolici coreeni precum și cei care aparțin altor denominațiuni nutresc încredere puternică în misiunea Sfântului Părinte Francis și în intervenția sa pentru această cauză.
Dumneavoastră ați fost în Coreea de Nord. Ce situația ați găsit? Ce speranțe nutriți pentru această populație?
Am vizitat de patru ori Coreea și pot afirma că de fiecare dată am observat îmbunătățiri și dezvoltări în țară. Cred că președintele Kim, prețuind formarea sa academică din Elveția, are dorința de a dezvolta economic țara sa după modelul țărilor occidentale. Sunt încrezător că vom putea realiza visul nostru, dacă aceia care cooperează în această importantă misiune pun pe primul loc nu interesele naționale ci in primis binele locuitorilor din acea țară.
(După agenția SIR, 6 iulie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 512.