Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 23 iunie 2019, printr-o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", urmată de o procesiune euharistică solemnă pe străzile Iașiului.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Sfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de Joia Verde. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în sfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare.

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 17.00, prin celebrarea euharistică solemnă prezidată de păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, fiind însoțit la altar și de PS Aurel Percă. Alături, s-au aflat la altar 21 de preoți (de la episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic) și cei 7 diaconi, de la Seminarul Mare. Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși. A fost prezent și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

PS Petru Gherghel, la începutul sfintei Liturghii, întâmpinându-i pe cei prezenți, a spus că prin participarea la celebrare "facem o adevărată sărbătoare lui Isus. Îl primim în inima noastră, dar vrem să-l purtăm și pe străzile orașului nostru, într-un chip deosebit în marea procesiune pe care an de an o trăim".

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Viorel Ababei, poenitentiarius magnus sau confesor extraordinar în Dieceza de Iași, care a vorbit în prima parte a predicii despre legătura solemnității "Trupul și Sângele Domnului" cu Joia Mare, ziua în care a fost instituită taina sfintei Împărtășanii. A amintit despre prefigurările sfintei Euharistii din Vechiul Testament, dar și din Noul Testament, iar apoi a vorbit despre instituirea acestui sacrament în Joia Mare de către Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, în cadrul cinei pascale. "Și de atunci mâncăm trupul lui Isus și bem sângele său, dar, de fapt, Cristos ne mănâncă pe noi din iubire, căci, atunci când ne împărtășim, nu carnea lui se asimilează, se transformă în carnea noastră, ci invers, carnea noastră, trupul nostru se transformă în Cristos și primim garanția că și noi vom deveni nemuritori, ca Isus, asupra căruia moartea nu a avut nicio putere, niciun efect", a spus părintele predicator.

Spre finalul cuvântului de învățătură, părintele Viorel a vorbit despre importanța sfintei Împărtășanii în viața unui creștin, iar "primindu-l cu vrednicie în inima noastră și însoțindu-l pe străzile orașului nostru să-i aducem mulțumiri pentru că ni sa lăsat pe sine în sfânta Euharistie. Să-i fim recunoscători pentru că ne călăuzește pe cărările vieții, că ne hrănește și își întărește bolnavii și bătrânii. Aici, în fața tabernacolului, să ne găsim refugiul, mângâierea și încurajarea în necazurile și greutățile zilnice, pentru că Isus ne invită și pe noi: "Veniți la mine, toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă. Pentru că cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi".

După ce toți credincioșii au mărturisit Crezul și au formulat intențiile la rugăciunea credincioșilor, a început liturgia euharistică. A urmat ofertoriul, când la altar au fost aduse pâinea și vinul pentru a fi transformate în trupul și sângele Domnului nostru Isus Cristos, prefacerea, rugăciunea euharistică și ritualul Împărtășaniei, moment liturgic în cadrul căruia mulți credincioși s-au hrănit cu trupul și sângele lui Cristos.

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Procesiunea din această zi este menționată pentru prima dată între anii 1274-1279 în Germania (Köln). Din secolul al XIV-lea, tradiția de a purta pe străzi ostia sfântă într-un ostensor s-a răspândit în majoritatea țărilor.

Începând cu ora 18.10, Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului Iași, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei, care intonau cântecele Azi îi cântă întreg poporul, Noi vrem pe Domnul, Pe Isus Mântuitorul. Conform unei tradiții, băieții și fetițele care au făcut de curând prima sfântă Împărtășanie au aruncat frunze și petale înaintea procesiunii cu sfânta taină. Traseul pe care s-a desfășurat procesiunea a fost următorul: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa la ora 19.00. Oameni de diferite confesiuni, care participau la Festivalul Iei în centrul orașului, s-au oprit și admirau procesiunea, unii făceau fotografii, alții făceau semnul sfintei cruci.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, patru drapele, icoane, persoane consacrate, ministranți, copii îmbrăcați în alb, diaconii, preoții de la episcopie și de la catedrală, preoții de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și părinții profesori de la Institutul Teologic, baldachinul, oficialitățile, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel.

Procesiunea s-a încheiat în catedrală prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți, cărora le-a mulțumit la final pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi. Într-un mod special, PS Petru Gherghel i-a mulțumit public domnului primar pentru implicarea în organizarea sărbătorii întâlnirii cu papa Francisc la Iași, în ziua de 1 iunie.

Procesiunea euharistică pe străzile orașului s-a dorit a fi un act de iubire și de credință în prezența reală a lui Cristos în sacramentul Euharistiei. Purtat pe străzile orașului, Cristos euharisticul a fost aclamat cu multă venerație de toți credincioșii prezenți, făcându-se rugăciune pentru oraș și pentru țară.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 23 iunie: Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

- 23 iunie: Iași: Procesiunea euharistică de "Corpus Domini". Foto: Adrian Cuba

* * *

ERC Media: Liturghia și procesiunea prin oraș de "Corpus Domini" (23 iunie 2019):

*

Reportaj video "Bună Ziua Iași":

*

Reportaj video "Ziarul de Iași":


 

lecturi: 1125.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat