Un stagiu de formare diferit. Exerciții spirituale la Pașcani pentru cercetașii din Pildești, Sagna și Prăjești
Fiecare dintre noi caută fericirea. Unii o recunosc deschis, alții par a ascunde acest lucru. Dar este sigur că toți aspirăm în inima noastră la o stare de bine, de împlinire, de pace și bucurie. Lumea din jurul nostru pare plină de fericire: prieteni mulți, activități interesante, filme, cărți... Și oare de ce uneori nu ne simțim fericiți? Pentru a afla acest răspuns și cu dorința de a ne regăsi pe noi înșine, regăsindu-l pe Dumnezeu, noi, cercetașii centrelor locale: "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, "Înălțarea Domnului" Sagna și Prăjești am participat la exerciții spirituale, în perioada 25-28 aprilie 2019.
Cu rucsacul în spate, voia bună și zâmbetele pe chipuri, bucuria și speranța în inimi, am ajuns, joi, 25 aprilie, la mănăstirea Cavanis din Pașcani. Aici am încercat să trăim un timp de har, în care să ne deschidem inimile și să medităm la diferite aspecte ale vieții noastre. Bineînțeles, am avut nevoie și de o persoană care să ne călăuzească momentele spirituale prin îndemnuri, sfaturi, teme de gândit, întrebări pe care să le primim la fiecare meditație. Tocmai de aceea, îndrumătorul nostru spiritual a fost pr. Petru Sebastian Tamaș, care a reușit prin cuvintele sale să așeze în sufletul nostru acele ancore de care avem nevoie pentru a ne regăsi, pentru a prinde curaj, pentru a ne opri în călătoria noastră mereu la Dumnezeu.
Meditațiile noastre au avut ca punct de plecare fericirea noastră care de cele mai multe ori pare a fi confundată cu veselia noastră, fericirea în comparație cu veselia fiind aceea care ne umple inima. Înțelegând că atunci când Dumnezeu l-a creat pe om a sădit în el setea de a fi fericit și că fericirea este relativă deoarece noi suntem cei care decidem standardele, am ajuns la concluzia că avem dreptul să vorbim despre fericire doar raportată la scop. De asemenea, am clarificat că fericirea nu vine din a avea, ci mai degrabă din a fi și că lucrurile esențiale ale vieții sunt gratuite, precum relația noastră cu Dumnezeu care naște adevărata fericire.
Pornind de la fericirile evanghelice, ne-am dat seama că în sfânta Euharistie se află toată iubirea lui Dumnezeu și că a fi drept este echivalent cu a face voința lui Dumnezeu. Totodată, am realizat că fericirea înseamnă sfințenie, un exemplu în acest sens fiind însuși Isus Cristos care nu și-a plâns propria suferință, ci suferința celorlalți și totuși a fost fericit. Asemeni lui, doar un om cu adevărat fericit poate să îi facă pe ceilalți fericiți. Din celelalte fericiri am constatat că pacea în lume pornește din inima noastră și că este un rod al iubirii: pacea adevărată provine din faptul că suntem capabili să-l vedem pe celălalt cu ochii lui Dumnezeu, iar locul de unde pornește pacea este cel mai tainic loc al unei persoane, unde se fac marile alegeri și totodată izvorul sentimentelor. Într-o inimă curată nu se amestecă bunătatea cu răutatea. A avea o inimă curată înseamnă puterea de a vedea binele pe care alții îl fac, de a vedea totul prin oglinda lui Dumnezeu, capacitatea de a risca totul, fără nici un fel de limită și de a rămâne neclintit în fața brutalității.
Cursul meditațiilor noastre ne-a condus apoi către iubire, la care este chemat fiecare om, în trăirea vieții sale. Astfel, am descoperit că iubirea vine din interiorul nostru și ea nu se termină niciodată acolo, ci la roadele pe care le dăruiește și la care putem contribui prin participarea activă la iubirea lui Dumnezeu. După aceea, am ajuns la regăsirea noastră proprie, care de multe ori pare imposibilă. Astfel, toate meditațiile la care am participat au avut scopul de a ne conduce către noi înșine, către examinarea propriei noastre vieți și conștiințe, către redescoperirea curajului de a porni în lume cu visurile și speranțele noastre.
Pentru a înțelege mai bine mesajul, după fiecare meditație, am petrecut un timp personal, pentru a regăsi, în tăcere, răspunsurile pe care le căutăm. Apoi, a avut loc discuțiile în grupuri mici, unde fiecare a împărtășit cu cei de lângă el propriile idei, experiențe și momente trăite, ca în final, adunându-ne în grupul mare, să punem în comun concluziile la care am ajuns. În fiecare zi am simțit prezența lui Isus, ascuns în preasfântul sacrament, participând la sfintele Liturghii, animate de cântecele și bucuria noastră.
Din programul nostru nu au lipsit nici drumețiile, fiecare patrulă primind provocări în oraș, rolul acestora fiind acela de a interacționa cu un număr cât mai mare de oameni și a trage o concluzie cu privire la fericirea acestora din viața de zi cu zi. De asemenea, datorită vremii frumoase am reușit să ne desfășurăm o parte din activități în natură, fiind în contact cu armonia de culori și sunete a creației lui Dumnezeu. Un alt moment special a fost vineri seara, în ajunul Duminicii Luminate, când, având câte o lumânare în mână, am parcurs Calea Luminii, descoperindu-l pe Isus cel Înviat. Duminică seara a avut loc o adorație pentru pace la care fiecare participant s-a implicat activ, închinând câte o rugăciune pentru pacea în lume. În cadrul acesteia, fiecare dintre noi ne-am interiorizat mult mai mult, găsindu-ne liniștea interioară. Între momentele centrale, și-au făcut loc și momentele de animație, pe care le-am petrecut prin jocuri, care ne-au unit și ne-au apropiat, fiind și o provocare la care am răspuns cu multă creativitate și bucurie. Astfel, am reușit să petrecem un timp frumos împreună, să ne cunoaștem unii pe alții, să formăm un grup unit și să dezvoltăm relațiile dintre noi. De asemenea dorim să mulțumim gazdei noastre, pr. Antonio Elcio, superiorul mănăstirii Cavanis, și doamnei bucătărese, care ne-au asigurat condițiile necesare pentru desfășurarea acestui timp de har. Cu siguranță toate obiectivele au fost atinse, dovadă fiind o mărturie a unei cercetașe prezente:
"M-am simțit foarte bine zilele acestea; m-am liniștit, am cunoscut oameni noi, am întărit prietenii, am reușit să încep să mă cunosc mai bine. Meditațiile au fost rodnice, cel puțin pentru mine, mi-au plăcut foarte mult și sper să nu uit de ele pentru a mă ajuta și pe viitor. Am venit pentru prima dată aici și m-am bucurat foarte mult, chiar vreau să mai vin! Mulțumesc pentru efortul depus și pentru fericirea împărtășită!" - Silvia Comorașu (C.L. Prăjești)
Diana Mîrț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25-28 aprilie: Un stagiu de formare diferit. Exerciții spirituale la Pașcani pentru cercetașii din Pildești, Sagna și Prăjești
lecturi: 785.