Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Meditații zilnice și Scandalul scandalurilor. Istoria secretă a creștinismului

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Meditații zilnice, scrisă de pr. Paul Cristian Niculăeși. Cartea apare în colecția "Omiletică", în formatul 17x24, are 636 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 50 lei.

Cartea Meditații zilnice s-a născut din dorința de a medita zilnic asupra cuvântului divin prezent în Sfânta Scriptură și propus de liturgia Bisericii. De aceea, în acest volum am inclus reflecții pentru fiecare zi din anul liturgic, așa cum este structurat el în ritul latin: Advent, Crăciun, Postul Mare, Timpul Pascal, Timpul de peste an, precum și pentru comemorările sfinților.

Citind mai întâi textele biblice, am încercat să văd mai clar ce vor să-mi transmită ele, am subliniat câteva cuvinte-cheie și câteva idei care m-au condus apoi spre o pildă sau un exemplu din viață. Și Isus s-a folosit de parabole, asemănări și comparații, cu scopul de a-i ajuta pe cei care-l ascultau să înțeleagă mult mai ușor vestea cea bună a mântuirii.

Sursa pildelor sau exemplelor din viață prezente în aceste meditații este Internetul. Alegerea pildelor pentru fiecare zi nu este întâmplătoare, ci este făcută în legătură cu învățătura textelor biblice prezentate zilnic în Liturgia cuvântului.

Vă invit să descoperim împreună, prin aceste meditații zilnice, cât de bogat în înțelepciune este cuvântul lui Dumnezeu.

Pr. Paul Cristian Niculăeși

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Scandalul scandalurilor. Istoria secretă a creștinismului, scrisă de Manfred Lütz, în colaborare cu profesor dr. Arnold Angenendt, și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Farcaș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14x20, are 336 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Creștinismul este religia cea mai necunoscută a lumii occidentale. Aceasta nu se datorează unei lipse de informații, ci, din contră, unei supraabundențe de informații. De altfel, aceste informații au de obicei un mod specific demn de remarcat: sunt grotesc de false.

Dintr-un anumit punct de vedere, lucrul acesta nu este chiar atât de rău. Se poate trăi bine având convingeri false. Multă vreme se credea că prin artere ar curge aer, iar mult timp s-a acceptat faptul că ar exista zmei și însăși convingerea că Pământul ar fi sub forma unui disc nu i-a împiedicat pe oameni să ducă o viață plină de sens.

Fake news (știrile false) ar putea chiar să provoace plăcere. Cine ar vrea să vadă lumea de dimineață până seara așa cum este ea? Și chiar la nivel pur personal, reprimarea este o capacitate importantă de a rămâne în viață. Celui care încearcă să lase ca părțile întunecate ale istoriei vieții sale să meargă alături de el îi este greu să trăiască.

Totuși, în privința informațiilor false despre creștinism nu este vorba despre niște mici erori fără semnificație, falsificări făcute de un amator sau de înșelăciuni inofensive. Aceste informații false au zdruncinat creștinismul în inima sa și l-au lipsit de credibilitate (...)

Jürgen Habermas, cel mai cunoscut filosof german, care s-a declarat pe sine ca fiind "afon la nivel religios", cerea de aceea cu cuvinte dramatice cel puțin "traduceri salvatoare" ale terminologiei iudeo-creștine despre asemănarea omului cu Dumnezeu. Doar așa, crede Habermas, s-ar putea asigura acceptarea generală a conceptului de demnitate a omului, un concept central pentru orânduirea societății noastre. El își dorește creștini care să fie percepuți în discursul public drept cetățeni religioși. Totuși, această dorință pioasă din partea unui agnostic se lovește de creștini care tind mai degrabă să treacă sub tăcere credința lor ca o chestiune privată. Înainte de toate, tocmai pentru că ei se rușinează de istoria creștinismului (...)

Cu totul diferită a fost abordarea lui Arnold Angenendt. El n-a voit nicidecum să menajeze Biserica, dar nici n-a acceptat pur și simplu istorii de scandal doar pentru că aspectul lor sinistru suna atât de plăcut sau pentru că povestea lor era mereu repetată. Omul de știință renumit la nivel internațional s-a folosit de mintea lui și de priceperea lui științifică și a cercetat la rece. Cu rezultate impresionante. Această îndelungată muncă se află și la baza cărții de față.

Prin urmare, și aici poate fi vorba doar despre o istorie a scandalului creștinismului, lipsită de prejudecăți, la care s-a lucrat cu scalpelul științei. Este posibil ca la sfârșit scandalurile să fie efectiv scandaluri și chiar dacă s-ar constata că faptele istorice descriu o cu totul altă imagine, nici chiar o istorie a creștinismului fără scandaluri nu ar constitui, desigur, nici pe departe un motiv de a deveni creștin. Există convingeri complet nesănătoase care produc efecte istorice deosebit de vindecătoare. Prin urmare, aici nu este vorba de o mărturisire de credință, ci de istorie, de istoria reală deosebit de interesantă a celei mai mari religii a omenirii din toate timpurile. Iar pentru cititorul interesat, nu în cele din urmă, de formarea occidentală și de iluminismul european în sensul cel mai bun.

Eu am redactat textul, însă substanța istorico-științifică a acestei cărți se datorează în mare măsură profesorului dr. dr. h.c. Arnold Angenendt și colaboratorilor săi, bărbați și femei, care s-au îngrijit ca această carte să transmită dincolo de Toleranz und Gewalt (Toleranță și violență) stadiul cel mai recent al cercetării istorice. Cartea este complet reorganizată și completată cu unele teme pentru a cuprinde pe cât posibil toate evenimentele critice ale istoriei Bisericii (...)

Astfel se poate vedea cum o mică sectă iudaică din Imperiul Roman devine o religie la nivel mondial, apoi modul în care ea va face din acest imperiu un imperiu creștin și cum s-a ajuns, în cele din urmă, ca germanii victorioși să devină germani creștini. Se mai poate descoperi ce au fost cu adevărat cruciadele, la ce cunoștințe uimitoare a ajuns între timp cercetarea cea mai recentă despre Inchiziție, persecutarea vrăjitoarelor și misiunea în mijlocul indienilor și ce datorăm noi Iluminismului și ce nu. La implementarea drepturilor fundamentale ale omului a apăsat creștinismul pe pedala de frână sau pe cea de accelerație - sau pe amândouă? Ce este cu emanciparea femeilor, cu revoluția sexuală și, înainte de toate, cum stă creștinismul cu adevărat față de Holocaust?

Și așa, la sfârșit, a devenit o carte pentru creștinii cărora nu le este teamă de adevăr și pentru toți ceilalți, ca să înțeleagă mai bine de unde vin.

Dr. med. dipl.-teol. Manfred Lütz

* * *

Meditații zilnice
Paul Cristian Niculăeși, Ed. "Sapientia", 2019, 17x24 cm, 636 p., ISBN 978-606-578-366-9, 50 lei

Scandalul scandalurilor. Istoria secretă a creștinismului
Manfred Lütz, în colaborare cu profesor dr. Arnold Angenendt, Ed. "Sapientia", 2019, 14x20 cm, 336 p., ISBN 978-606-578-364-5, 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 808.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat