Iași: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac?" - Zilele Seminarului
În perioada 22-24 martie 2019, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a organizat "Zilele Seminarului", moment de discernământ vocațional prin care unui număr de 20 de tineri li s-a oferit prilejul de a-și pune întrebări cu privire la chemarea pe care le-o adresează Dumnezeu.
În cadrul acestor trei zile pe care aceștia le-au petrecut în mijlocul comunității seminarului au avut parte de momente de întâlnire cu Dumnezeu și cu familia seminarului. Printre aceste momente se numără în special momentele de rugăciune prin care s-au prezentat în fața celui care cheamă, unindu-se într-un glas cu cei care deja cultivă sămânța vocației, seminariștii. Am recitat împreună și am cântat psalmii, am parcurs Rozariul Sfintei Fecioare și Calea Crucii Fiului său, dar în primul rând ne-am adunat la aceeași masă euharistică unindu-ne întru Cristos la sfânta Liturghie. Așadar au fost momente de comuniune și de împărtășire a vieții de seminarist, ne-am plimbat prin Iași împreună, am mâncat împreună și chiar am urmărit meciul împreună. Această comuniune de trăiri a fost deschisă vineri seara de un scurt moment de cunoaștere și împărtășire.
Aparte de aceste momente în comun, acești tineri au avut parte și de câteva întâlniri cu părinții formatori din seminar care le-au făcut cunoscute diferitele aspecte vocaționale și formative cu privire la seminar, aspecte care ar fi fost, de altfel, imposibil de perceput pe parcursul unui timp așa de scurt.
Această experiență s-a încheiat duminică, 24 martie, cu sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care le-a oferit un cuvânt de încurajare acestor căutători ai lui Dumnezeu și ai răspândirii iubirii sale în lume. I-a felicitat pentru faptul că au avut curajul să vină în această casă a lui Isus și să-și verifice chemarea. Întrucât - după cum a subliniat pr. dr. Lucian Păuleț, profesor formator în cadrul seminarului, în predica sa - este nevoie de curaj pentru a da la o parte pretextele ce ne împiedică să ascultăm chemarea lui Dumnezeu, precum falsa umilință, necunoașterea lui Isus, anonimatul creștin. Dacă le dăm pe acestea la o parte vom putea vedea că "rugul din noi s-ar putea să ardă și să ne cheme", cum s-a întâmplat cu Moise.
Ciprian Fechetă
Impresii ale unor participanți:
"De ceva timp așteptam să vizitez seminarul din Iași. Am fost extrem de surprins de aerul familiar cu care am fost primit. Nu găsesc nimic de reproșat. Sper ca până când voi ajunge și eu aici în toamnă să nu se schimbe nimic". (Dominic Brandiu)
"Au fost zile pline de harul lui Dumnezeu. Cel care a venit să caute un răspuns cu privire la frământarea l-a găsit aici. Este o experiență specială și frumoasă pentru un tânăr în căutarea adevărului. Am descoperit în acest loc că Dumnezeu te cheamă în orice zi, la orice oră, în fiecare moment". (Alexandru Mârț)
"În opinia mea, aceste momente de fraternitate aspiranți-seminariști au fost pline de bucuria cunoașterii fără bariere de vârstă". (Cosmin Petrașc)
Mai multe fotografii au fost publicate pe site-ul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, www.itrciasi.ro, de unde a fost preluat acest articol.
lecturi: 691.