Zaragoza: Zile dedicate familiei
Comunitatea catolică română din Zaragoza am avut onoarea de a-l avea între noi, în perioada 15-17 martie 2019, pe părintele Felician Tiba care a avut bunăvoința de a împărtăși cu credincioșii din Zaragoza experiența sa despre familie în credință, în cadrul misiunilor despre familie.
În prima predică părintele Felician ne-a vorbit despre semnificația Căsătoriei ca sacrament și ca dar pe care Dumnezeu îl oferă soților. Ni s-a atras atenția asupra importanței deciziei pe care soții au luat-o pentru a se căsători, când erau încă prieteni sau când s-au logodit. "De ce vrei să te căsătorești cu ea și nu cu alta?" "De ce vrei să te căsătorești cu el și nu cu altul?"
Decizia de a se căsători nu trebuie să fie un răspuns al atracției fizice, al frumuseții. Acestea dispar cu anii, apar ridurile, îmbătrânim și alegerea făcută e complet greșită. Când luăm decizia de a ne căsători trebuie să fie pentru că iubim pe acea persoană, pentru că vedem la ea ceva ce ne completează. Aceste virtuți care ne atrag la cealaltă persoană și care ne îndrăgostesc sunt, de fapt, un dar de la Dumnezeu. Dumnezeu ne oferă în dar virtuțile celuilalt pentru a ne completa.
Soții nu trebuie să se perceapă unul pe celălalt ca o proprietate, deoarece ei nu au plătit pentru a-l avea pe celălalt: ei sunt darul pe care Dumnezeu l-a oferit celuilalt. Căsătoria însăși trebuie înțeleasă ca darul oferit de Dumnezeu soților și de aceea, indiferent de încercările făcute de unii soți de a se despărți, ei în fața lui Dumnezeu vor fi mereu soți. De aceasta este atât de importantă iubirea între soți, pentru că atunci când ei se oferă unul altuia, ei de fapt și-l oferă pe Dumnezeu.
Prin a doua sa predică, părintele Felician ne-a explicat cât de importantă este familia pentru ea însăși: soții trebuie să fie împreună și să stea împreună indiferent de greutățile care apar în viețile lor și, mai important, ei trebuie să se ofere celuilalt. Soții sunt sprijinul celuilalt, iar ei trebuie să le arate asta copiilor lor: copiii sunt oglinda familiilor. Când acești copii cresc și ajung să își întemeieze ei însăși propriile familii, adesea pot apărea probleme: soții nu se respectă, se jignesc, se bat... Dacă am putea analiza cum a fost copilăria acestor soți și dacă am putea vedea comportamentul părinților lor, am înțelege de ce se comportă într-un anumit fel acum: este ceea ce au văzut. Însă pasul cel mai important pentru a împlini datoria noastră ca familii este să urmăm învățătura lui Isus Cristos: trebuie să iertam greșelile părinților noștri și să ne schimbăm noi înșine pentru ca familiile noastre să fie familii creștine.
Dacă soțul este pentru soția sa când aceasta are nevoie și dacă soția este pentru soțul ei când el are nevoie, Dumnezeu este prezent in viața noastră de familie pentru că iubirea este între soți.
Familia este paradisul pe pământ: când două persoane se cunosc, se îndrăgostesc, uită de tot ce se petrece în jurul lor, ei însăși strălucesc (precum strălucea chipul lui Isus Cristos când s-a schimbat la față pe Muntele Tabor) și totul este bine. După căsătorie însă, când anii trec, încep să apără problemele. Până la căsătorie totul era bine, fericire, încercarea de a convinge pe cealaltă persoană pentru a ne căsători, iar aceasta nu ne lăsa să vedem, de fapt, cum viitorul soț sau viitoare soție sunt în realitate și problemele pe care fiecare le are. Soții trebuie să treacă peste aceste greutăți, trebuie să își reamintească de iubirea care i-a unit și trebuie să fie unul pentru celălalt. Ei trebuie să strălucească pentru că așa le vor arată celorlalți ce este bucuria și cum este paradisul.
Soțul și soția trebuie să pună fiecare pe celălalt pe primul loc în viețile lor. Casa, munca, banii, copii nu pot fi mai importante pentru soț și soție decât soția pentru soț și soțul pentru soție. Dumnezeu ni se oferă el însuși prin soția și prin soțul care ni i-a oferit și de aceea celălalt trebuie să fie primul pentru noi, pentru că prin asta, Dumnezeu va fi primul pentru noi.
Pentru a încheia mesajul său, părintele Felician ne-a explicat cât de importantă este familia nu doar pentru ea însăși, ci și pentru țara sa.
"Familia este primul organism din care formăm parte, este prima imagine pe care o avem despre viață. Dacă această familie are probleme sau nu există, toate organismele din care vom face parte în viața noastră vor avea probleme, iar noi vom da greș în toate funcțiile și responsabilitățile pe care le vom avea".
Pentru ca familia să existe așa cum Dumnezeu a conceput-o este nevoie de un bărbat și o femeie, de un soț și o soție, pentru că ei, prin diferențele lor, se completează unul pe celălalt. Ei sunt un dar de la Dumnezeu și dacă se pun unul pe celălalt pe primul loc în viețile lor, Dumnezeu face parte din familiile lor creștine.
Bianca Doboș
Mai multe imagini și înregistrări video de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de Facebook a Comunității Catolice Române din Zaragoza:
lecturi: 348.