Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Femeia, pentru că e capabilă!

Într-o zi am făcut gripă! "Ce mare suferință?", ar spune unii. "Hm, un fleac!", ar spune o femeie. "Lasă, că îți prinde bine!", ar spune mama. "Când îți spuneam să te îmbraci bine, nu mă ascultai, acum trage!"

Eu însă, pentru că a fost destul timp și pentru "meditație", în timp ce mă zvârcoleam de durere, că mă dureau toate oasele și în timp ce mă ardeam chiar și de pijamaua, din cauza marii temperaturi, mi-a venit o idee interesantă: "Hm, îmi spun eu din creuzetul încercării, o fi dat Dumnezeu femeii durerile nașterii, dar nouă, bărbaților, ne-a dat gripa..."

De ce o fi rezervat Dumnezeu durerile nașterii pentru femei? Oare pentru același motiv pentru care Fiul său, Isus, a ales să moară pe cruce pentru păcatele noastre? Înțeleg că Dumnezeu nu dă orice oricui, ci doar celor sau celui care poate duce, care se învrednicește..., să spunem de-a dreptul, doar celui care e capabil? Așa e!

Dumnezeu a "scăpat" bărbatului durerea oaselor pe la câte o gripă, pe la câte un dinte, la vreo operație, dar femeii i-a "oferit" din plin: ei i-a dat "durerile nașterii", le-a dat pe toate pe care le are și bărbatul, i-a dat durerea despărțirii, a dorului, a copilului care îi plânge noaptea și nu mai știe ce să-i facă, a copilului care nu mai vrea să mănânce și nu știe cum mai poate trăi astfel, a copilului care pleacă pentru prima dată la grădiniță, apoi la școală, la liceu, la facultate și apoi în viață, ei i-a dat "eșecul" copilului, așa cum i-a dat "patimile" soțului, "grija" bucătăriei și "spălatul" din spălătorie, ei îi revine "mizeria" casei, așa cum tot ea trebuie să "viseze" la binele zilei de mâine. Nu că bărbatul nu face parte din ecuație, dar, înainte ca el să gândească, ea a acționat deja!

Când toți se odihnesc, pentru că au muncit și "au dreptul", ea continuă să muncească cu "dreapta" sau la nevoie și cu stânga, pentru ca atunci când se vor trezi cu toții, odihniți, ei să continue să aibă "drepturi"...

Femeia și durerea, femeia și munca, "două dualități" care "se duelează" o viață și, culmea, nu se epuizează niciuna. Durerea va continua să insiste, de cele mai multe ori imprevizibilă, dar va insista cu regularitate. Iar munca? Femeia care nu muncește, abia ea este epuizată!

Și în timp ce gripa mea trecut, continui să aud de femei care au născut sau urmează să nască. Înseamnă că în timp ce durerea mea s-a epuizat, a femeii continuă...

Vindecat de-a binelea, fac primii pași pe un trotuar oarecare. Un copil, care abia știe să spună "pâine", tocmai aruncă o bucată în spațiul verde de lângă marginea drumului, sub privirea îndurerată a mamei. Ea știe care îi este prețul! Ceea ce încă nu știe e că surioara mai mare a copilului nerecunoscător tocmai are să-i spună că a luat o notă mică la matematică, în timp ce ea, mama, i-a făcut până și patul, lăsându-i timp să învețe! Hm, și asta nu e tot. Aceeași femeie va auzi diseară târziu reproșuri destul de aspre de la vecina, precum că soțul ei împreună cu... al ei, dar mai mult al ei, decât al ei, s-au îmbătat astăzi la serviciu și șeful i-a trimis acasă. Iar de mâine, dacă mai vor de muncă, să se gândească bine!

Și dacă totul s-ar termina aici, ar fi bine, dar luna aceasta ceva se întâmplă, nu mai e la fel ca în lunile celelalte... Să fie iar...? Da, urmează din nou durerile nașterii. O nouă viață e pe drum, iar ea, mama, femeia, cu durerile ei, continuă să fie acolo..., s-o aștepte, să o aștepte cu tot ceea ce presupune ea. Și iar de la capăt: naștere, nopți nedormite, plânset, urlet, obrăznicii, nemulțumiri, mâncare, haine curate, educație...

De ce le ai tu pe toate? Pentru că poți! Iar noi, cei care suntem coroana ta, diademe sau uneori spini, noi îți mulțumim, femeie, mamă, Marie...

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 368.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat