Papa Francisc: Angelus (17 februarie 2019)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Evanghelia de astăzi (cf. Lc 6,17.20-26) ne prezintă Fericirile în versiunea sfântului Luca. Textul se împarte în patru fericiri și patru avertismente formulate cu expresia "vai vouă". Cu aceste cuvinte, puternice și incisive, Isus ne deschide ochii, ne face să vedem cu privirea sa, dincolo de aparențe, dincolo de suprafață, și ne învață să discernem situațiile cu credință.
Isus îi declară fericiți pe cei săraci, pe cei înfometați, pe cei mâhniți, pe cei persecutați; și avertizează pe cei care sunt bogați, sătui, care râd și sunt aclamați de oameni. Motivația aceste fericiri paradoxale se află în faptul că Dumnezeu este aproape de cei care suferă și intervine pentru a-i elibera de sclaviile lor; Isus vede asta, vede deja fericirea dincolo de realitatea negativă. Și la fel acel "vai vouă", adresat celor care astăzi se simt bine, folosește la "trezirea lor" din înșelăciunea periculoasă a egoismului și la deschiderea lor la logica iubirii, atât timp cât mai pot face asta.
Pagina din Evanghelia de astăzi ne invită așadar să reflectăm asupra sensului profund al faptului de a avea credință, care constă în a ne încrede total în Domnul. Este vorba de a-i dărâma pe idolii lumești pentru a deschide inima la Dumnezeu viu și adevărat; numai El poate da existenței noastre acea plinătate atât de dorită și totuși dificilă de obținut. Frați și surori, de fapt sunt mulți, și în zilele noastre, aceia care se propun ca împărțitori de fericire: vin și promit succes în timp scurt, mari câștiguri la îndemână, soluții magice la orice problemă, și așa mai departe. Și aici este ușor de a aluneca fără să ne dăm seama în păcatul împotriva primei porunci: adică idolatria, a-l înlocui pe Dumnezeu cu un idol. Idolatrie și idoli par lucruri din alte timpuri, dar în realitate sunt din toate timpurile! Și de astăzi. Descriu unele atitudini contemporane mai bine decât multe analize sociologice.
Pentru aceasta Isus ne deschide ochii cu privire la realitate. Suntem chemați la fericire, să fim fericiți, să devenim fericiți încă de acum în măsura în care ne punem de partea lui Dumnezeu, a Împărăției sale, de partea a ceea ce nu este efemer ci durează pentru viața veșnică. Suntem fericiți dacă ne recunoaștem nevoiași în fața lui Dumnezeu - și acest lucru este foarte important: "Doamne, am nevoie de tine" - și dacă, asemenea Lui și cu El, stăm aproape de cei săraci, de cei mâhniți și de cei înfometați. Și noi suntem așa în fața lui Dumnezeu: suntem săraci, mâhniți, suntem înfometați în fața lui Dumnezeu. Devenim capabili de bucurie de fiecare dată când, posedând bunuri din această lume, nu-i facem idoli cărora să ne vindem sufletul, ci suntem capabili să le împărtășim cu frații noștri. Cu privire la asta astăzi liturgia ne invită încă o dată să ne întrebăm și să facem adevăr în inima noastră.
Fericirile lui Isus sunt un mesaj decisiv, care ne determină să nu ne punem încrederea în lucrurile materiale și trecătoare, să nu căutăm fericirea urmărind vânzători de fum - care de atâtea ori sunt vânzători de moarte - profesioniștii amăgirii. Nu trebuie urmați aceștia, pentru că sunt incapabili să ne dea speranță. Domnul ne ajută să deschidem ochii, să dobândim o privire mai pătrunzătoare asupra realității, să ne vindecăm de miopia cronică pe care spiritul lumesc ne-o contagiază. Cu paradoxalul său Cuvânt ne zdruncină și ne face să recunoaștem ceea ce într-adevăr ne îmbogățește, ne satură, ne dă bucurie și demnitate. Așadar, ceea ce într-adevăr dă sens și plinătate vieții noastre. Fecioara Maria să ne ajute să ascultăm această Evanghelie cu mintea și inima deschise, pentru ca să aducă rod în viața noastră și să devenim martori ai fericirii care nu dezamăgește, aceea a lui Dumnezeu care nu dezamăgește niciodată.
_______________
După Angelus
Iubiți frați și surori!
De joi până duminica viitoare va avea loc în Vatican o întâlnire a președinților tuturor Conferințelor Episcopale despre tema protejării minorilor în Biserică. Invit să ne rugăm pentru această întâlnire, pe care am voit-o ca act de puternică responsabilitate pastorală în fața unei provocări urgente a timpului nostru.
Salut familiile, parohiile, asociațiile și cei care au venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii; îndeosebi, pelerinii care provin din Croația, din Toulon, Marseille și Londra; studenții din Paris și din Badajoz. Salut credincioșii din Sassari, Fermo, Castiglione del Lago, Concorezzo; familiile din Trentino Alto Adige și pelerinii din Dieceza de Vicenza.
Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 398.