Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lucruri noi și lucruri vechi. Limbajul papei Francisc în Panama

De Vincenzo Bertolone

Un limbaj care încălzește inima. Ca întotdeauna, sunt multe și bogate stimulentele oferite de o călătorie apostolică precum aceea a papei Francisc de la 23 la 28 ianuarie pentru ZMT. Recitind cu suflet obiectiv intervențiile sale, câteva cotituri cu tehnica întrebare-și-răspuns a mulțimii, sau cu repetarea corală a frazelor-bază, bate la ochi marea sa capacitate de a se sintoniza nu numai cu limbajul, ci chiar cu "jargonul" tineretului. Un adevărat cărturar, cum este pontiful, știe să scoată, ca un stăpân al casei, din comoara creștină lucruri noi și lucruri vechi (Mt 13,52). În Panama, de la Darién până la Chiriquí și Bocas del Toro, era într-adevăr condensată a șaisprezecea parte a tineretului mondial. Mai mult, Panama era de acum centrul lumii. La 24 ianuarie, la întâlnirea cu autoritățile, preluând o frază a lui Simón Bolivar - "Dacă lumea ar trebui să aleagă capitala sa, istmul Pana ar fi semnalat pentru acest destin măreț" - papa Francisc, de altfel, a identificat acea țară geografică ca o punte între oceane și pământul natural de întâlniri. În acest mod Panama, țara cea mai strâmtă din tot continentul american, a devenit cu adevărat simbolul capacității de a crea legături și alianțe între popoare vechi și recente, tradiționale și moderne, popoare native (Bribri, Buglé, Emberá, Kuna, Nasoteribe, Ngäbe și Waunana , a spus Francisc) și popoare contemporane. Și acolo papa - Petru în Panama - a vorbit într-adevăr cu un limbaj care știe să înflăcăreze inima, trăgând la bordul bărcii lui Petru și pe cei mai "depărtați", (minunată acea frază adresat celor 700 de mii și repetată de mai multe ori: "Voi nu sunteți viitorul, voi sunteți prezentul, acum-ul lui Dumnezeu!"). De exemplu amintind cuvintele lui Ricardo Miró, care, cântând patriei atât de iubite, spunea: "Pentru că văzându-te, o, patrie, s-ar spune / că te-a format voința divină / pentru ca sub soarele care te luminează / să se unească în tine întreaga omenire" (Patria de mis amores).

Panama, un hub al speranței. Ca un dispozitiv care creează diferiții utilizatori la server, sau ca un mare aeroport de pe care tranzitează numeroase rute. Panama a devenit, cuvânt al papei, un hub al speranței. În acest sens tinerii care au participat la a 34-a zi mondială a lor au fost mari. Nu o măreție materială, adică una care nu se apreciază în termeni monetari sau consumiști. De fapt, a repetat Francisc, măreția nu înseamnă numai a avea ultimul model de mașină, sau a cumpăra ultima tehnologie de pe piață. Fără a bypass-a marile "de ce"-uri existențiale, cuvintele papei Francisc au permis persoanelor, fețelor concrete, să fie, să existe. Nimeni n-a încetat să existe, așa cum uneori se întâmplă în orașele opulenței și consumismului, a conexiunii full time și a rețelelor tehnologice. Adică nimeni n-a încetat să existe pentru alții, pentru familie, pentru societate, pentru comunitate. Având conștiința, preluată de papa, că nu este suficient a sta tată ziua conectați pentru a se simți recunoscuți și iubiți. Și asta împotriva tuturor vederilor mioape care, seduse de resemnare, de lăcomie, sau prizonier al paradigmei tehnocratice, cred că singurul drum posibil trece prin "jocul competitivității", al speculației, "și al legii celui mai puternic, unde cel puternic îl mănâncă pe cel mai slab" (Evangelii gaudium, nr. 53).

Atâta culoare și atâta căldură. Una dintre observațiile cele mai incisive ale Sfântului Părinte a fost aceea conform căreia nicio diferență nu-i poate opri pe tineri. Adică s-a declanșat impulsul fraternității, care a apropiat, întocmai, atâtea culori și atâta căldură din toate părțile globului. Toate acestea sunt posibile numai pentru că, a continuat papa, știm că există Cineva care ne unește, care ne face frați, tineri și frați colorați; dar "nu pentru a crea o Biserică paralelă un pic mai «distractivă» sau «cool»", ci ca efect vizibil al harului invizibil al Duhului Sfânt, care de atâtea ori realizează noi Rusalii. În această logică, episcopul de Roma a desfășurat și a invitat să se desfășoare o slujire concretă, nu, așa cum a spus el, o slujire așa, "de figurine". Deja cu faptul de a pleca și a merge cu tinerii, el a descris plastic ucenicia creștină. De altfel, așa cum au ascultat toți, dacă unul începe să meargă, este deja un discipol. A merge știind că sunt obstacole, mai ales marele obstacol diabolic dacă este adevărat, așa cum este adevărat, că diavol este literalmente cel care se pune de-a curmezișul. Toate acele discursuri se concentrează și se angajează în a crea dezbinare, a reafirmat Petru în Panama, toate acele discursuri care încearcă să excludă și să alunge pe cei care "nu sunt ca noi", dau credit tatălui minciunii: "știm că tatăl minciunii, diavolul, preferă mereu un popor dezbinat și certăreț. El este maestrul dezbinării și îi este frică de un popor care învață să lucreze împreună".

Nu ca papagalii, ci ca "influencer" a lui Dumnezeu. A lua viața așa cum vine, a merge împreună, cu încredere, a depăși obstacolele. Dar asta nu înseamnă nici ca toți să gândească același lucru, nici ca toți să trăiască egali făcând și repetând aceleași lucruri: asta, a amintit papa, o fac papagalii, nu persoanele. În schimb, "«creștinismul este o Persoană care m-a iubit mult, care dorește și cere iubirea mea. Creștinismul este Cristos» (Sf. Oscar Romero, Omilie, 6 noiembrie 1977). Spunem asta toți împreună? [împreună cu tinerii] Creștinismul este Cristos. Încă o dată: Creștinismul este Cristos. Încă o dată: Este Cristos!". Discipolii-pelerini, plini de Duh Sfânt, strigă la unison ca un slogan, amintesc și mențin viu visul care ne face frați și care, a insistat papa, suntem chemați să nu lăsăm să se congeleze în inima lumii: oriunde ne vom afla. Chiar dacă viața ne-ar rezerva cruci - crucile atâtor creștini care merg alături de noi -, a spus la via crucis din 25 ianuarie: "El merge, suferă în atâtea fețe care suferă datorită indiferenței satisfăcute și anesteziante a societății noastre, societate care consumă și care se consumă, care ignoră și se ignoră în durerea fraților săi". Totul nu numai la dimensiune antropologică, ci ecologică, ba chiar integrală: "Via crucis a Fiului tău se prelungește în strigătul mamei noastre pământ, care este rănit în măruntaiele sale de poluarea atmosferei, de sterilitatea ogoarelor sale, de murdăria apelor sale și care se vede călcată în picioare de disprețul și de consumul înnebunit dincolo de orice rațiune". Concretețe de analiză chiar dacă în optica creștină a speranței, așa cum s-a întâmplat în veghea din 26 ianuarie, când jucând cu metafora pomului vieții, Francisc a amintit că nu este vorba de o mântuire atârnată "în nori", ci de un fapt concret. În acest fapt, strălucește Maria, prezentată în mod surprinzător de Francisc ca "influencer" a lui Dumnezeu: "tânăra din Nazaret nu apărea în "rețelele sociale" ale epocii, ea nu era o influencer, însă fără a voi asta și fără a căuta asta a devenit femeia care a avut cea mai mare influență în istorie". Această influencer a lui Dumnezeu, cu puține cuvinte a avut curajul să spună "da" și să se încreadă în iubire, să se încreadă în promisiunile lui Dumnezeu, care este singura forță capabilă să reînnoiască, să facă noi toate lucrurile. De aici invitația la o reflecție creștină profundă: "Să ne gândim un pic: ce anume vreau eu ca Dumnezeu să reînnoiască în inima mea?"... Maria n-a cumpărat o asigurare pe viață! Maria a intrat în joc, și pentru aceasta este puternică... «Da»-ul și dorința de a sluji au fost mai puternice decât îndoielile și decât dificultățile".

În sfârșit, se realizează visul unui nou limbaj care să ne facă să ne îndrăgostim de Cristos. Așa cum a repetat papa Francisc la Casa Hogar a bunului samaritean, la 27 ianuarie, trebuie "să visăm lumea mai umană și, de aceea, mai divină".

(După L'Osservatore Romano, 8 februarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 489.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat