Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Emiratele Arabe Unite (5 februarie 2019)

Gisotti:

Bună după-amiază, Sfinte Părinte, bună după-amiază vouă tuturor. Noi, jurnaliștii, folosim adesea adjectivul "istoric" și uneori ne spun că îl folosim prea frecvent, însă probabil că pentru această călătorie este bine. Mulți l-au folosit în atâtea limbi diferite. Într-adevăr o călătorie scurtă în durată dar cu un orizont într-adevăr lung, și toți își doresc ca roadele să fie de lungă durată, din semințele din aceste zile. O călătorie care a avut astăzi, cu puține ore în urmă, întâlnirea cu un popor din atâtea popoare: spuneau organizatorii locali că erau aproape o sută de naționalități prezente. Și ieri acest Document, într-adevăr de valoare extraordinară, o surpriză, însă una dintre surprizele pe care îmi imaginez că toți colegii au avut plăcerea de a o relata datorită importanței sale. Nu știu dacă înainte de întrebări, Sfinte Părinte, vreți să faceți o mică introducere.

Papa Francisc:

Înainte de toate bună ziua și mulțumesc pentru companie. A fost o călătorie prea scurtă, însă a fost o experiență mare. Cred că fiecare călătorie este istorică și chiar fiecare zi a noastră înseamnă a scrie istoria de fiecare zi. Nicio istorie nu este mică, niciuna. Fiecare istorie este mare și demnă, și chiar dacă este urâtă, dacă demnitatea este ascunsă, mereu poate să iasă la iveală. Multe mulțumiri pentru colaborarea voastră.

Gisotti:

Începem cu întrebările, așa cum este tradiție, pornind de la jurnaliștii locali. Acest Document, care este așa de plin de conținuturi, într-adevăr provoacă atâtea întrebări, atâtea reflecții. Primul care adresează întrebarea, Sfinte Părinte, este Imad Atrach, de la "Sky News Arabia".

Imad Atrach:

Sanctitate, care vor fi rezultatele acestei călătorii și care este impresia dumneavoastră cu privire la țară, cu privire la Emiratele Arabe Unite?

Papa Francisc:

Am văzut o țară modernă, m-a impresionat orașul, și curățenia orașului... Și curiozități mici: de exemplu cu reușesc să ude florile în acest deșert. Este și primitoare pentru atâtea popoare care vin aici, precum și o țară care privește la viitor: exemplul este educația copiilor, îi educă să privească la viitor, mereu. Așa mi-au explicat. Apoi lucrul care m-a impresionat este problema apei... caută pentru viitorul apropiat să ia apa mării și s-o facă potabilă, precum și apa umidității aerului... Mereu caută lucruri noi. Și am auzit de la cineva: "Într-o zi se va termina petrolul și ne pregătim pentru acea zi, pentru că vom avea ceva mai mult de făcut". Aceasta este o țară care privește la viitor. Apoi, mi s-a părut o țară deschisă, nu închisă. Și religiozitatea: islamul este un islam deschis, nu închis, de dialog, un islam fratern și de pace. Cu privire la asta subliniez vocația la pace pe care am simțit-o prezentă, cu toate că există problemele câtorva războaie în zonă, dar asta am simțit-o. Apoi, a fost pentru mine foarte emoționantă întâlnirea cu înțelepții cu înțelepții islamului, un lucru profund; erau cam peste tot, de diferite culturi. Și asta indică și deschiderea acestei țări la un anumit dialog regional, universal, religios. Apoi am fost impresionat de întâlnirea interreligioasă: un fapt cultural puternic; și în afară de asta - am menționat asta în discurs - de ceea ce au făcut aici, anul trecut, cu privire la protecția copiilor în mass-media, în internet. Pentru că într-adevăr pornografia infantilă este astăzi o "industrie" care dă atâția bani și profită de copii. Această țară și-a dat seama de asta și a făcut lucruri pozitive. Cu siguranță există și probleme și aspecte negative, dar într-o călătorie de mai puțin de trei zile aceste lucruri nu se văd și dacă se văd, unul privește în altă parte... Și mulțumesc pentru primire.

Gisotti:

Acum vă adresează întrebarea Nour Salman, de la "Emirates News Agency".

Nour Salman:

Călătoria a fost marcată de semnarea documentului despre fraternitate: cum va fi aplicat în viitor și care este gândirea dumneavoastră cu privire la anunțul principelui Mohammed Bin Zayed despre construirea bisericii "Sfântul Francisc" lângă moscheea "Imam Ahmed El-Tayeb"?

Papa Francisc:

Documentul a fost pregătit cu atâta reflecție precum și cu rugăciune. Fie marele imam cu echipa sa, fie eu cu a mea, ne-am rugat mult pentru a reuși să facem acest Document. Deoarece pentru mine există un singur pericol mare, în acest moment: distrugerea, războiul, ura dintre noi. Și dacă noi cei care credem nu suntem capabili să ne dăm mâna, să ne îmbrățișăm, să ne sărutăm și chiar să ne rugăm, credința noastră va fi învinsă. Acest Document se naște din credința în Dumnezeu care este Tată al tuturor și Tată al păcii și condamnă orice distrugere, orice terorism, de la primul terorism din istorie care este cel al lui Cain. Este un document care s-a dezvoltat în aproape un an, dus, întors, rugăciuni... Dar a rămas așa să se formeze, rezervat, pentru a nu se naște copilul înainte de vreme, pentru ca să devină matur. Mulțumesc.

Gisotti:

Sfinte Părinte, înainte de următoarea întrebare există un omagiu al jurnalistului de la Alittihad. [oferă Sfântului Părinte un tablou]. Acum vă adresează întrebarea colegul Joerg Seisselberg de la "ARD" germană.

Joerg Seisselberg:

Sfinte Părinte, a fost o călătorie plină de întâlniri, de impresii, de imagini. Mi-a rămas în minte și imaginea sosirii dumneavoastră: ați fost primit cu onorurile militare, cu avioanele militare care au desenat culorile Vaticanului pe cer. Eu mă întreb: cum se conciliază asta cu papa Francisc, cu papa care vine cu un mesaj de pace? Ce simțiți și ce gândiți în aceste momente? Și tot în această temă, apelul dumneavoastră pentru pace în Yemen, ce reacții ați primit în întâlnirile dumneavoastră care vă fac să sperați că acest mesaj va fi primit, că se vor face pași spre o pace în Yemen? Mulțumesc.

Papa Francisc:

Mulțumesc. Eu interpretez toate gesturile de bun-venit ca gesturi de bunăvoință. Fiecare le face după propria cultură. Ce am găsit aici? O primire așa de mare încât voiau să fac totul, lucruri mici și lucruri mari, pentru că simțeau că vizita papei era ceva bun. Cineva a spus că era și o binecuvântare: asta o știe Dumnezeu, dar ei știu asta, dacă interpretez bine, un lucru bun, și voiau să facă să mă simt că eu eram binevenit. Cu privire la problema războaielor: dumneavoastră ați menționat unul. Știu că este dificil de dat o opinie după două zile și după ce am vorbit despre această temă cu puține persoane; dar pot spune că am găsit bunăvoință în demararea proceselor de pace. Această [atitudine] am găsit-o cam ca o denumire comună când am vorbit despre situațiile de război - dumneavoastră l-ați menționat pe cel din Yemen -. Am găsit bunăvoință pentru a demara procese de pace.

Gisotti:

Vă adresează acum întrebarea Domenico Agasso de la "La Stampa". Este la al doilea zbor papal, dar aceasta este prima ocazie pentru a vă adresa o întrebare în conferința de presă din avion. Te rog, Domenico.

Domenico Agasso:

Sfinte Părinte, după semnarea istorică de ieri a documentului despre fraternitate, care vor fi după părerea dumneavoastră consecințele în lumea islamică, gândindu-ne mai ales la conflictele din Yemen și din Siria? Și care vor fi consecințele și printre catolici, dat fiind faptul că există o parte dintre catolici care vă acuză pe dumneavoastră că vă lăsați instrumentalizați de musulmani?

Papa Francisc:

Dar nu numai de musulmani! Mă acuză că mă las instrumentalizat de toți, și de jurnaliști! Face parte din munca [mea]. Dar un lucru, da, vrea să-l spun. Asta o reafirm clar: din punctul de vedere catolic Documentul nu s-a depărtat niciun milimetrul de Conciliul al II-lea din Vatican. Chiar este citat, de câteva ori. Documentul a fost făcut în spiritul Conciliului al II-lea din Vatican. Am voit, înainte de a lua decizia, să spun: "Este bine așa, îl semnăm așa" - cel puțin din partea mea -, l-am dat să-l citească unor teologi și oficial și teologului Casei Pontificale, care este un dominican, cu frumoasa tradiție a dominicanilor, nu de a merge la vânătoare de vrăjitoare, ci de a vedea lucrul corect, și el a aprobat. Dacă unul se simte deranjat, eu îl înțeleg, nu este un lucru de toate zilele, și nu este un pas înapoi, este un pas înainte, dar un pas înainte care vine după 50 de ani, de la Conciliu care trebuie să se dezvolte. Istoricii spun că pentru ca un Conciliu să aibă rădăcini în Biserică este nevoie de 100 de ani. Suntem la jumătatea drumului. Și asta poate provoca perplexitate, și mie. Eu vă voi spune, am văzut o frază [din Document] și mi-am spus: "Dar această frază, nu știu dacă este sigură...". Era o frază din Conciliu! Și pe mine m-a surprins! În lumea islamică există diferite păreri, există unele mai radicale, altele nu. Ieri în consiliul înțelepților era și cel puțin un șiit, cu o universalitate foarte mare, și a vorbit bine... Pot să existe și între ei - nu cunosc bine - dar pot să existe discrepanțe... Este un proces și procesele se maturizează, ca și florile, ca și fructele.

Gisotti:

Mulțumim, Sfinte Părinte. Acum trecem la grupul francofon al lui Matilde Imberty de la "Radio France".

Matilde Imberty:

Bună seara, Sfinte Părinte. Dumneavoastră tocmai ați încheiat vizita în Emiratele Arabe și peste foarte puțin timp veți merge în Maroc: și acolo o călătorie importantă. Ni se pare să înțelegem că ați ales să vorbiți cu interlocutori foarte preciși ai islamului. Este o alegere a terenului? Apoi, tot cu privire la islam, Documentul istoric semnat ieri este foarte ambițios pentru educație: după părerea dumneavoastră poate într-adevăr să-i atingă pe credincioșii musulmani? Mulțumesc.

Papa Francisc:

Eu știu și am auzit de la unii musulmani că [Documentul despre Fraternitatea Umană] va fi studiat în universități, cel puțin la Al-Azhar cu siguranță, și în școli. Studiat, nu impus. Asta, începând de la sfârșitul întrebării dumneavoastră. Apoi, este cam întâmplătoare apropierea celor două călătorii, pentru că eu voiam să merg la Marrakech, la întâlnire [Summit-ul despre Global Compact], dar existau treburi protocolare: nu puteam merge la o întâlnire internațională fără a face mai întâi o vizită în țară, și nu aveam timp pentru asta. Și pentru aceasta am amânat vizita, care va fi puțin după aceasta. Și a mers la Marrakech secretarul de stat. Este o problemă diplomatică, precum și de educație, dar nu este un lucru planificat. Și în Maroc voi merge pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea, care a mers acolo: a fost primul care a mers acolo. Va fi o călătorie plăcută. Apoi au venit invitații din alte țări islamice, dar nu este timp anul acesta. Vom vedea anul viitor, eu sau celălalt Petru, dacă cineva va merge acolo! Mulțumesc.

Gisotti:

Bine. Maria Sagrario Ruiz de la "Radio Nacional de España". Mulțumesc.

Maria Sagrario Ruiz (Radio Nacional de España):

Bună seara, Sfinte Părinte. Eu pun întrebarea în spaniolă. Diplomația Vaticanului are o istorie lungă de a practica această diplomație a pașilor mici în medierea conflictelor. Vreau să amintesc concret anul 1978, când Ioan Paul al II-lea, medierea sa, a evitat un război între țara dumneavoastră Argentina și Chile. Am aflat ieri că Nicolás Maduro, și ne întoarcem la Venezuela, a trimis o scrisoare cerând să reînceapă dialogul, aparține secretarului de stat Parolin care cunoaște perfect această țară. Ce face Vaticanul sau ce vă gândiți să faceți? Dumneavoastră ați spus că sunteți dispus să mediați dacă așa o cer. În ce stadiu suntem, în ce moment?

Papa Francisc:

Mulțumesc. Medierea dintre Argentina și Chile a fost cu adevărat un act curajos al sfântului Ioan Paul al II-lea, care a evitat un război, ce era iminent. Sunt pași mici și ultimul este medierea. Sunt pași mici inițiali, facilitatori, dar nu numai din Vatican, în toată diplomația: apropiere unul de altul pentru a demara posibilități de dialog. Așa se face în diplomație. Cred că de la Secretariatul de Stat vor putea explica bine toți pașii diferiți care se pot face. Înainte de călătorie eu știam că urma să vină cu valiza diplomatică o scrisoare a lui Maduro. Această scrisoare încă n-am citit-o. Vom vedea ce se poate face. Dar pentru ca să se facă - să luăm ultimul pas - o mediere, este nevoie de voința ambelor părți: ambele părți vor trebui s-o ceară. A fost cazul cu Argentina și Chile. Sfântul Scaun în Venezuela a fost prezent în momentul dialogului în care era și compatriotul dumneavoastră, Rodríguez Zapatero: o primă reuniune cu mons. Tscherrig, și apoi a continuat mons. Celli. Și acolo a fost "născut un șoricel": nimic, fum. Noi suntem mereu dispuși. Este același lucru ca atunci când oamenii merg la paroh pentru că este o problemă între soț și soție. Vine unul, și se spune: "Dar cealaltă parte vine sau nu vine? Vrea sau nu vrea?". Mereu ambele părți, acesta este secretul. Și pentru țări, aceasta este o condiție asupra căreia țările trebuie să se gândească înainte de a cere o facilitare sau prezența unui observator sau o mediere. Ambele părți, mereu. Mulțumesc. Și... voi merge, în Spania!

Gisotti:

Acum vă adresează întrebarea Nicole Winfield de la "Associated Press".

Nicole Winfield:

Sfinte Părinte, săptămâna trecută revista feminină din L'Osservatore Romano a publicat un articol denunțând abuzul sexual al femeilor consacrate în Biserică - femei adulte, surorile - din partea clerului. În urmă cu câteva luni și Uniunea Internațională a Superioarelor Generale a făcut un denunț public al acestei probleme. Știm că reuniunea de peste câteva săptămâni din Vatican va trata despre abuzul asupra minorilor, însă putem să ne gândim că Sfântul Scaun poate să facă ceva pentru a trata și această problemă, poate cu un document sau niște linii directoare? Mulțumesc.

Papa Francisc:

Eu voi răspunde la asta, tu rămâi aici, dar eu prefer să termin cu călătoria și după aceea prima întrebare la care voi răspunde va fi a ta. Este bine așa?

Gisotti:

Atunci, în timp ce Nicole rămâne aici, vine aici Maria Angeles Aconde de la "Rome Reports".

Maria Angeles Aconde:

Bună seara, Sfinte Părinte. Eu vă pun întrebarea în numele grupului de limbă spaniolă. Ați avut o întâlnire cu Consiliul Bătrânilor. În măsura posibilului, ceea ce ne puteți povesti, ce teme ați atins și dacă dumneavoastră vă întoarceți la Roma cu impresia că mesajul a ajuns la interlocutorii dumneavoastră?

Papa Francisc:

Bătrânii într-adevăr sunt înțelepți. A vorbit mai întâi marele imam, apoi fiecare dintre ei, începând de la cel mai bătrân, care vorbea spaniolă - da, pentru că era din Mauritania și acolo o învățase, bătrân, optzeci de ani - și până la cel mai tânăr, care este secretarul și a vorbit puțin, dar a spus totul într-un material video, specialitatea sa, este un comunicator. Mi-a plăcut această întâlnire, a fost un lucru foarte frumos. Au vorbit începând cu cuvântul cheie: "înțelepciune", și apoi "fidelitate". Au subliniat că este un drum al vieții în care această înțelepciune crește și fidelitatea se întărește, și de acolo se naște prietenia între popoare. Erau de diferite... nu știu cum să explic: unul era șiit, alții cu diferite nuances... Și apoi acest drum de înțelepciune și de fidelitate te duce la construirea păcii, pentru că pacea este o lucrare a înțelepciunii și a fidelității, fidelitate umană, între popoare și toate acestea. Am rămas cu impresia că sunt în mijlocul unor adevărați înțelepți; și aceasta este o garanție, pentru marele imam, să aibă acest consiliu.

Angelina:

Sunteți satisfăcut, îmi imaginez...

Papa Francisc:

Da, foarte satisfăcut, mulțumesc.

Gisotti:

O avem și pe Sofia Barbarani de la "The National", care este un ziar foarte important pentru Abu Dhabi.

Sofia Barbarini:

Bună ziua, întrebarea pe care voiam să v-o adresăm, tot din grupul de titluri de la Abu Dhabi era: astăzi o fetiță v-a adus o scrisoare - am văzut - a alergat la dumneavoastră când erați în mașină. Voiam să știm dacă ați citit deja scrisoarea și dacă știați ce spunea...

Papa Francisc:

Nu am avut timp. Scrisorile sunt acolo, mi le clasifică pentru a le citi după aceea.

Sofia Barbarini:

Ne puteți spune ce impresie v-a făcut când ați văzut această fetiță venind spre dumneavoastră?

Papa Francisc:

Acea fetiță e curajoasă! A fost oprită, iar eu am zis: "Nu, lăsați-o să vină!". Fetița aceea are viitor, are viitor! Și aș îndrăzni să spun: sărmanul soț! [râde, râd]. Are viitor, e curajoasă. Mi-a plăcut, pentru că este nevoie de curaj pentru a face asta. Și apoi alta a urmat-o, erau două: a văzut-o pe cealaltă și a prins curaj.

Gisotti:

Așadar, sunt alte întrebări despre călătorie: Inés San Martín și Franca Giansoldati, dacă sunteți foarte rapide.

Franca Giansoldati:

Sanctitate, imamul Al-Tayyeb a vorbit, a denunțat islamofobia, frica de islam. Pentru ce nu s-a auzit ceva despre creștinofobie, sau oricum despre persecuția creștinilor?

Papa Francisc:

Într-adevăr eu am vorbit despre persecuția creștinilor, nu în acel moment, dar vorbesc despre asta frecvent. Și în această călătorie am vorbit - nu-mi amintesc unde - dar am vorbit despre asta. Nu știu, cred că Documentul era mai mult despre unitate și despre prietenie, și am subliniat asta. Acum îmi vine în minte: și Documentul este condamnator, condamnator al violenței. Și unele grupuri care se declară islamice - chiar dacă înțelepții spun că nu este islamul - îi persecută pe creștini. Îmi amintesc de acel tată la Lesbos cu trei copii. Avea 30 de ani, nu mai mult, și plângea, și mi-a spus: "Sunt islamic, femeia mea, soția mea, era creștină, și au venit teroriștii din ISIS, au văzut crucea și i-au spus: «Convertește-te!». Și ea a spus: «Nu, eu sunt creștină». Și în fața mea i-au tăiat gâtul". Aceasta este pâinea cea de toate zilele a grupurilor teroriste. Nu numai față de creștini, ci și distrugerea, distrugerea persoanei. Pentru aceasta Documentul a fost puternic condamnator în acel sens.

Gisotti:

Tot despre călătorie, Inés San Martín de la "Crux".

Inés San Martín:

Sfinte Părinte, o întrebare legată de realitatea pe care tocmai a adresat-o colega mea, pentru că nu am avut timp s-o coordonăm. Însă, așa cum v-am spus în călătoria trecută, am avut posibilitatea de a-l intervieva pe arhiepiscopul de Mosul în Irak, care spune mereu că sunt disperați și neagă că, în această privință, episcopii discută, ci doar așteaptă. Dumneavoastră ați vorbit despre libertatea religioasă, ați spus că libertatea religioasă merge dincolo de libertatea de cult. Dacă puteți vorbi un pic mai clar despre această temă? Pentru că astăzi am fost, sau tocmai ne întoarcem dintr-o țară care este cunoscută pentru toleranța sa, totuși, mulți dintre catolicii care erau astăzi pe stadion, abia astăzi pentru prima dată, de când au ajuns în Emiratele Arabe Unite au putut să fie deschiși în privința credinței lor și a credințelor lor. Așadar, se poate avea o schimbare care să meargă dincolo de ziua de astăzi?

Papa Francisc:

Procesele au principii, nu-i așa? Unul poate pregăti un act și astfel se face actul și apoi există un înainte și un după. Eu cred că libertatea merge în proces mereu, trebuie să meargă în proces, tot mai mult, nu trebuie să se oprească. M-a impresionat un colocviu cu un băiat de 13 ani, înainte de a pleca, la Roma, a voit să mă vadă și l-am așteptat și mi-a spus: "Ei bine, unele lucruri mi se par interesante, însă vreau să vă spun că eu [continuă în italiană] vreau să vă spun că eu sunt ateu. Ce trebuie să fac ca ateu pentru a deveni un om al păcii?". I-am spus: "Fă ceea ce simți tu", și i-am vorbit un pic. Dar mi-a plăcut curajul băiatului: este ateu dar caută binele, caută acest drum. Și acesta este un proces, un proces pe care trebuie să-l respectăm și să-l însoțim. A însoți toate procesele pentru bine, toate, de orice "culoare" ar fi. Aceștia cred că sunt pași înainte. Mulțumesc.

Gisotti:

Iată, Sfinte Părinte, timpul se termină. Însă este un răspuns de dat...

Papa Francisc:

Este adevărat, maltratarea femeilor este o problemă. Eu aș îndrăzni să spun că omenirea încă nu s-a maturizat, femeia încă este considerată de "a doua clasă". Să începem de aici: este o problemă culturală. Apoi se ajunge până la uciderea femeilor. Există țări în care maltratarea femeilor ajunge la uciderea lor. Și înainte de a ajunge la întrebarea dumneavoastră concretă, o curiozitate pe care mi-au spus-o, dar voi faceți investigația pentru a ști dacă este adevărată sau nu. Mi-au spus că originea bijuteriilor feminine a fost într-o țară foarte veche - nu știu, din Orient -, unde era legea de a alunga femeia, de a-i da drumul [a o repudia]. Dacă soțul, în acea țară - nu știu dacă este adevărat sau nu - îi spunea: "Pleacă", în acel moment, cu ceea ce avea pe ea, trebuia să plece, fără să ia nimic. Și atunci femeile au început să-și facă bijuterii, din aur și pietre prețioase, pentru a avea ceva ca să supraviețuiască. Nu știu dacă este adevărat sau nu, dar este interesant. Faceți investigația. Acum întrebarea dumneavoastră [despre abuzarea călugărițelor din partea clericilor]. Este adevărat, în Biserică au existat clerici care au făcut asta; în unele culturi este un pic mai puternic decât în altele; nu este un lucru pe care-l fac toți, dar au existat preoți și chiar episcopi care au făcut asta. Și eu cred că se mai face, pentru că nu este un lucru care, din momentul în care tu îți dai seama de asta, se termină. Treaba merge înainte așa. De mult timp lucrăm cu privire la asta. Am suspendat unii clerici, i-am trimis, pentru asta. Și chiar - nu știu dacă s-a terminat procesul - a trebuit să desființăm și unele congregații călugărești feminine care erau foarte legate de acest fenomen, o formă de corupție. Nu pot să spun: "Acasă la mine asta nu există...". Este adevărat. Trebuie să se facă mai mult? Da. Avem voința să facem asta? Da. Dar este un drum care vine de departe. Papa Benedict a avut curajul să desființeze o congregație de un anumit nivel, pentru că intrase în ea o formă de manipulare a femeilor, chiar o manipulare sexuală [așa cum a explicat directorul ad interim al Sălii de Presă, Sfântul Părinte, folosind termenul sclavie, înțelegea "manipulare" o formă de abuz de putere care se reflectă și într-un abuz sexual] din partea clericilor sau a fondatorului. Uneori fondatorul le ia surorilor libertatea, golește de libertate surorile, și poate să ajungă la asta. Despre papa Benedict aș vrea să subliniez că este un om care a avut curajul să facă atâtea lucruri cu privire la asta. Există o anecdotă: el avea toate hârtiile, toate documentele, despre o organizație religioasă care avea corupție în interiorul său, sexuală și economică. El [cardinal fiind] mergea acolo și existau filtre, și nu putea să ajungă. La sfârșit, papa [sfântul Ioan Paul al II-lea], cu intenția de a înțelege adevărul, a făcut o reuniune și Joseph Ratzinger a mers acolo cu dosarul și toate documentele sale. Și când s-a întors, a spus secretarului său: "Pune-l în arhivă, a învins cealaltă parte". Noi nu trebuie să ne scandalizăm pentru asta, sunt pași ai unui proces. Dar imediat după aceea, devenit papă, primul lucru pe care l-a spus a fost: "Adu-mi din arhivă acele documente", și a început... Folclorul despre papa Benedict îl arată ca atât de bun, da, pentru că este bun, bun, o bucată de pâine este mai rea decât el, este bun! Dar îl arată și ca slab și în schimb nu are nimic slab! A fost un om puternic, un om consecvent în lucruri. El a început... Și acolo, în acea congregație, era această problemă pe care o spuneți dumneavoastră. Rugați-vă ca să putem merge înainte. Eu vreau să merg înainte... Există cazuri, în unele congregații, în special noi, și în unele regiuni mai mult decât în altele. Da, asta este treaba. Lucrăm.

Gisotti:

Mulțumim, Sfinte Părinte. Și mulțumesc vouă tuturor. Dar există un final surpriză pentru un coleg care a ajuns la o țintă foarte, foarte importantă.

Papa Francisc:

Mi-au spus că sărbătorim 150 de ani ai Valentinei [Alazraki, la a 150-a călătorie papală a sa]! [râde, râd]. Dar eu n-o văd așa de mumificată! Este o femeie care are rădăcini interesante. Odată i-am spus: "Dacă dumneavoastră mergeți să vă ia sânge, îl veți pune în încurcătură pe hematolog!".

Multe mulțumiri! Rugați-vă pentru mine, nu uitați, am nevoie. Mulțumesc!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 456.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat