Iași: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor
Duminică, 20 ianuarie 2019, în capela Surorilor Providenței din Iași, a avut loc a treia celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost părintele Paul Budău, responsabilul Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice Iași. S-au alăturat celebrării și preoți din zona Iașului. Numeroși credincioși au umplut capela surorilor, venind să se roage împreună, convinși de faptul că Dumnezeu nu încetează să reverse darul Duhului Sfânt, care se roagă Tatălui cu "suspine negrăite".
Celebrarea a început prin cuvântul pr. Paul, care reamintit tema din acest an și scopul important al întâlnirii, rugăciunea.
Celebrarea a cuprins, asemenea celorlalte două întâlniri, momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca și fundament dorința pentru unitate a Mântuitorului Isus Cristos, care a distrus "zidul despărțitor".
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Ioan-Cătălin Gașpal, de la Seminarul "Don Orione" din Iași. Sfinția Sa a reamintit de gândul evanghelistului Ioan care evidențiază în opera sa faptul că iubirea cere cunoaștere. Pe lângă aceasta, părintele a evidențiat o lipsă de cunoaștere între confesiunile creștine, fapt ce poate duce la fundamentalism și la extremism. În acest sens, spunea părintele, cunoașterea fraternă și îmbogățirea reciprocă a experienței de credință sunt de dorit. Trebuie să fim capabili să împărtășim bucuria întâlnirii cu Cristos, o bucurie care unește și edifică. De altfel, noi, prin rugăciunea euharistică de la sfânta Liturghie, imediat după rugăciunea "Tatăl nostru", cerem cu privire la Biserică, "și binevoiește a-i dărui pacea și unirea, după voința ta". Pe lângă aceste gânduri pe care părintele le-a împărtășit, a explicat și semnificația pericopei evanghelice a genealogiei lui Isus. Ideea centrală a acesteia, spunea părintele, constă tocmai în faptul că Dumnezeu își asumă istoria și o conduce spre împlinire ei prin persoana lui Isus din Nazaret. Unitatea poate fi înțeleasă în optica iubirii. În acest sens, Sfinția Sa a evocat înțelesul carității ca dăruire.
A urmat un moment în care s-au distribuit iconițe ce cuprindeau pe verso scurte mesaje care ofereau imbolduri concrete spre realizarea unității. Spre exemplu: manifestarea solidarității față de persoane defavorizate din punct de vedere social, iubirea față de aproapele, dăruirea, sinceritatea, rugăciunea. După acest moment s-a procedat la câteva momente de meditație, de aprofundare și de angajament personal la realizarea unității, pornind de la propria persoană.
Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc luni, 21 ianuarie, la ora 17.00, în capela mănăstirii "Don Orione", Iași (Păcurari, Str. Rediu, 21-C).
Vă așteptăm cu căldură, amintindu-vă că rugăciunea și prezența dumneavoastră sunt cele mai bune semne reale ale împărtășirii fraterne. Discipolii, împreună cu Maria, s-au adunat în Cenaclu, acolo unde Duhul Sfânt s-a revărsat asupra lor cu haruri îmbelșugate. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, Maica Unității, să mijlocească Domnului revărsarea Duhului Sfânt, pentru ca noi să avem curajul de a colabora la unicul plan de mântuire înfăptuit de Isus Cristos, pentru mântuirea tuturor oamenilor!
Marian Păuleț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 ianuarie: Iași: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor
* * *
Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.
lecturi: 840.