Omilia papei în Sărbătoarea Botezului Domnului 2019
Duminică, 13 ianuarie 2019, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 27 de nou-născuți, 12 băieți și 15 fetițe. După citirea evangheliei, papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.
La începutul ceremoniei v-a fost pusă întrebarea: "Ce anume cereți pentru copiii voștri?" Și voi toți ați spus: "Credința". Voi cereți Bisericii credința pentru copiii voștri și astăzi ei îl vor primi pe Duhul Sfânt și darul credinței fiecare în propria inimă, în propriul suflet. Însă această credința trebuie după aceea să se dezvolte, trebuie să crească. Da, cineva îmi poate spune: "Da, da, trebuie s-o studiez...". Da, când vor merge la catehism vor studia bine credința, vor învăța cateheza. Însă mai înainte de a fi studiată, credința trebuie transmisă, și aceasta este o lucrare care vă revine vouă. Este o misiune pe care voi o primiți astăzi: a transmite credința, transmiterea credinței. Și asta se face acasă. Deoarece credința întotdeauna trebuie transmisă "în dialect": dialectul familiei, dialectul casei, în climatul casei.
Aceasta este misiunea voastră: a transmite credința cu exemplul, cu cuvintele, învățându-i să facă semnul Crucii. Acest lucru este important. Vedeți, există copii care nu știu să-și facă semnul Crucii. "Fă semnul Crucii": și fac un lucru așa încât nu se înțelege ce este. Primul lucru, învățați-i asta.
Dar important este a transmite credința cu viața voastră de credință: să vadă iubirea soților, să vadă pacea casei, să vadă că Isus este acolo. Și îmi permit un sfat - scuzați-mă, dar eu vă sfătuiesc asta -: nu vă certați niciodată în fața copiilor, niciodată. Este normal ca soții să se certe, este normal. Ar fi straniu contrariul. Faceți asta, dar ei să nu audă, ei să nu vadă. Voi nu știți angoasa pe care o primește un copil când îi vede pe părinți certându-se. Acesta, îmi permit, este un sfat care vă va ajuta să transmiteți credința. Este urât să vă certați? Nu întotdeauna, dar este normal, este normal. Însă copiii să nu vadă, să nu audă, pentru angoasă.
Și acum vom continua ceremonia Botezului, dar să aveți asta în minte: misiunea voastră este să le transmiteți credința. A o transmite acasă, pentru că acolo se învață credința; după aceea se studiază la cateheză, dar acasă [se primește] credința.
Și înainte de a continua, aș vrea să vă spun un alt lucru: voi știți că astăzi copiii se simt într-un mediu care este straniu: un pic prea cald, sunt acoperiți... Și simt aerul zăpușitor... Apoi plâng pentru că le este foame, le este foame. Și un al treilea motiv al plânsului este "plânsul preventiv". Un lucru straniu: nu știu ce se va întâmpla și se gândesc: "Eu plâng mai întâi, apoi vom vedea...". Este o apărare. Vă spun: să fie comozi. Fiți atenți să nu-i acoperiți prea mult. Și dacă plâng pentru că le este foame, alăptați-i. Mamelor le spun: Alăptați-i pe copii, liniștite, Domnul vrea asta. Pentru că, unde se află pericolul? Doar au și ei o vocație polifonică: începe să plângă unul, și celălalt face contrapunct, și apoi celălalt, și la sfârșit este un cor de plâns!
Și astfel mergem înainte cu această ceremonie, în pace, având conștiința că vă revine vouă transmiterea credinței.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 416.