Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poroshenko: războiul, alegerile, Bisericile

De Vladimir Rozanskij

S-a ținut ieri la Kiev o reuniune secretă a conducătorilor tuturor instituțiilor ucrainene legate de apărare și de forțele armate. A fost făcut un bilanț al celor 30 de zile de regim de război, proclamat de Poroshenko și acum suspendat în așteptarea evenimentelor.

Regimul de război în 10 regiuni de graniță între Ucraina și Rusia a fost introdus la 26 noiembrie, după incidentul din strâmtoarea Kerch din Marea Azov în care rușii au sechestrat trei nave ucrainene, evaluat de autoritățile ucrainene ca un „act de agresiune de război directă”. Atât rușii cât și ucrainenii au concentrat trupe și mașini de război în zonele de frontieră și ucrainenii au denunțat pericolul de invazii maritime din partea navelor rusești.

Singura măsură restrictivă adevărată în ultima lună a fost, de fapt, reducerea intrărilor cetățenilor ruși între 16 și 60 de ani în țară. Au fost refuzate peste o mie de intrări, între care multe femei, după verificarea motivelor călătoriei. Această restricție va fi prelungită pe timp nedeterminat prin decizia Consiliului de Securitate; controalele vor fi întărite ulterior în perioada sărbătorilor de început de an.

Președintele Poroshenko a declarat că el consideră oportun să se prelungească starea de război, dar s-a abținut de la decizie pentru a nu ajunge la anularea alegerilor prezidențiale din 31 martie; la sfârșitul lui decembrie ar trebui să înceapă oficial campania electorală. Suspendarea stării de război este datorată și presiunii opozițiilor, care îl acuză pe președinte că folosește amenințările rusești pentru a-și salva fotoliul. Și cu pozițiile agresive anti-rusești din ultima lună, Poroshenko continuă să fie în nesiguranță în sondaje.

Diferiți exponenți ai opozițiilor cer mai degrabă o puternică acțiune diplomatică, pentru a-i elibera pe cei 24 de marinari arestați de ruși, prizonieri ai unui joc politic mult mai mare decât ei. Poroshenko răspunde numai că măsurile excepționale au permis să se pregătească pentru posibilele provocări rusești, care pe de altă parte denunță la rândul lor acțiuni asemănătoare din partea ucraineană.

Autoritățile ucrainene continuă să avertizeze cu privire la o escalation războinică a rușilor în timpul sărbătorilor de an nou, care conform diferitelor calendare durează practic trei săptămâni, până la Botez (Epifanie), 19 ianuarie. Citând și surse americane, mulți observatori la Kiev subliniază că demisia ministrului apărării american James Mattis ar permite rușilor să acționeze fără a provoca reacții foarte hotărâte din partea SUA și a celorlalte țări occidentale. Tocmai președintele ucrainean în aceste zile repetă apelurile la Occident pentru ca să intensifice presiunile împotriva Rusiei, nelimitându-se numai la sancțiuni.

În țară este evidentă oboseala populației, după cinci ani de conflict „hibrid”, și nu toți susțin pozițiile radicale ale lui Poroshenko, care a folosit și contrastul ecleziastic din Kiev, Constantinopol și Moscova pentru a întări propriile poziții. Conform sondajelor, partidul președintelui rămâne pironit la circa 11%, cedând în fața celor conduși de fostul-premier Yulia Timoshenko (21%) și de actorul filo-rus Vladimir Zelinskij (14%). Peste 50% dintre cei intervievați, deși în incertitudinea cu privire la vot, declară oricum că sunt contrari președintelui care-și termină mandatul.

Mulți consideră că dat fiind insuccesul relativ al „stării de război” pentru propriile succese politice, Poroshenko va folosi în mod și mai explicit arma „ecleziastică” pentru a mări consensul. La 6 ianuarie, președintele îl va însoți la Constantinopol pe noul mitropolit Epifanie de Kiev pentru a primi Tomos-ul de autocefalie de la patriarhul Bartolomeu, iar lunile de campanie electorală vor fi folosite în organizarea structurii noii Biserici, încercând să sustragă de la ruși cel mai mare număr de biserici posibile.

(După agenția AsiaNews, 29 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat