Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Te Deum laudamus, pentru familia noastră

Te Deum laudamus, pentru momentele în care familia noastră nu și-a îndeplinit bine misiunea în anul care se încheie, astfel ne-ai permis să intuim bucuria, aerul proaspăt pe care-l respirăm cu tine, pentru că în noi există ceva care fără tine nu funcționează.

Te Deum laudamus, pentru momentele când ne-am vorbit mai răstit, am fost indispuși, aceste momente nu au fost o coincidență, problema este că noi chiar nu funcționăm bine, avem un defect, cel al concupiscenței, iar această nefuncționare a noastră ne amintește că tu ești Salvatorul nostru și al familiei noastre.

Te Deum laudamus, pentru toate acele momente când am căzut și ne-ai ajutat să ne ridicăm privirea pentru ca din întunericul nostru să te vedem pe tine și, încet, încet, să ne ridicăm. Noi singuri n-am fi fost în stare, suntem supraponderali, nu doar în corp, ci în toate.

Te Deum laudamus, și pentru "momentele funcționale", de fapt tu ești cel care ai funcționat atunci, noi doar am renunțat la planul desenat de noi; mulțumim și pentru calitățile pe care ni le-ai oferit, sunt muniții de folosit pe front, și-ți mulțumim că ni le-ai dat așa de bine amestecate cu defectele noastre reciproce, nu putem să privim la unele, fără să le vedem pe altele.

Te Deum laudamus, pentru fiecare moment în care ai permis celor pe care-i numim "incomozi" să pună în lumină nefuncționalitatea noastră, pe moment nu am înțeles că era un bine pentru noi, de obicei medicamentele au gust amar; ne-ai dăruit harul de a ne vedea păcatele, protestatarii trimiși de tine ne-au corectat cu iubire și se roagă pentru convertirea noastră, adevărat har.

Te Deum laudamus, pentru că ne constrângi cu delicatețe să ne luăm privirea de pe noi înșine și să o fixăm pe Tine dacă nu vrem să murim dezgustați de infinitatea limitelor noastre.

Te Deum laudamus, pentru acele momente când ne-am rușinat că cineva ne-a spus că suntem o familie exemplu, ne-am trezit și ne-am revizionat incoerența cu numele de familie creștină și am simțit că familia noastră are nevoie disperată de iubirea ta, familia noastră nu funcționează fără tine.

Te Deum laudamus, pentru că suntem atât de diverși noi, bărbatul și femeia, și ne-am trezim uneori, ce-i drept, foarte rar, și ne-am dat seama cât de bine ne completăm. Am experimentat că jumătatea noastră ne iubește într-un mod atât de îndepărtat față de ceea ce dorim, ea dorește declarații romantice, el slujește familia în liniște; ea vorbește mult, el este neatent și tăcut, însă, dacă ar fi atât de ușor să ne iubim, căsătoria nu ar fi cale de sfințenie. În familia noastră am văzut că în diferența fecundă dintre un el și o ea, se deschide calea către un Altul, care este Creatorul lor, cel care se ascunde după chipul creaturii.

Te Deum laudamus, pentru ceea ce a fost contrar cu voința noastră în anul care se încheie, acest lucru ne schimbă încet, încet, ne apropie de viața în tine și ne îndepărtează de viața după gustul egoismului nostru, gust căruia i-am acordat destulă încredere până acum crezând că ne pot face fericiți lucrurile sau relațiile, practic umblând după firimituri ale iubirii.

Te Deum laudamus, pentru că și în anul acesta care se încheie ai avut răbdare cu familia noastră și ne-ai plăsmuit precum un vas de lut, cu delicatețe, nu ne-ai cioplit cu dalta ca pe un bloc de marmură, ai avut multă răbdare cu noi, știm că tu nu suporți să fii suportat, tu dorești să fii iubit, iar soții care au copii înțeleg bine acest lucru.

Te Deum laudamus, pentru că în gândurile incontrolabile care uneori păreau să preia controlul bărcii familiei noastre, ne-ai trezit și ne-ai amintit că doar cu tine, cu acele scurte momente de rugăciune, cu însăși trupul cu care ne-am hrănit la sfânta Liturghie, am reușit să ne menținem cât de cât fideli în locul pe care ni l-ai încredințat nouă, adică în familia noastră.

Te Deum laudamus, pentru că ne-ai trimis păstorii spirituali care ne-au propus modul de a testa dacă suntem soți creștini buni, adică felul în care ne folosim timpul și banii (cât stăm pe facebook și cât ne rugăm; cât cheltuim pe haine și încălțăminte, și cât oferim celor nevoiași; cât ajutăm copiii defavorizați și cât stăm în vacanțe; cum ne comportăm cu un om care nu are ce să ne ofere și cu unul care are putere lumească).

Te rugăm, Doamne, ca în anul care începe să ne înveți să ne apărăm de pornirile noastre egoiste, continuă să ne salvezi zilnic pe noi și familia noastră, continuă să crezi în noi, chiar și atunci când noi credem în tine doar pe jumătate.

Eugenia Dămătăr


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat