Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trăi Crăciunul și a nu-l celebra ca obișnuință

De Enzo Bianchi

"De s-ar naște Isus și de o mie de ori la Betleem, la nimic nu-mi folosește dacă nu se naște în mine"! Această frază a misticului Angelo Silesio ne interpelează astăzi mai mult ca oricând, într-o perioadă în care pare chiar că tot ceea ce celebrăm la Crăciun are foarte puțin de-a face cu misterul Întrupării. Și totuși, pentru creștini Crăciunul înseamnă tocmai asta: venirea lui Dumnezeu în mijlocul nostru într-un prunc sărac, slab, fragil din Betleem. Este marele mister al credinței creștine: Dumnezeu făcut om, Dumnezeu în mijlocul nostru! Dar este și o mare veste: Dumnezeu ne-a iubit până acolo încât a devenit ceea ce suntem noi pentru ca noi să devenim ceea ce este El.

Creștinul, conștient de calitatea sa de fiu al lui Dumnezeu, intensifică în ziua de Crăciun rugăciunea și sărbătoare. Dar această fervoare religioasă reînnoită rămâne zadarnică dacă creștinul nu ajunge să trăiască și să roage Crăciunul și dacă se limitează să-l celebreze în virtutea obișnuinței sau ca un adevăr dogmatic care nu-l implică personal. A celebra Crăciunul nu înseamnă a reevoca un fapt de acum izolat într-un trecut mitic, nici a încerca să-l înțelegem intelectual, ci a ajunge să spunem: astăzi se împlinește Crăciunul, pentru noi, aici, acum, ajungând să repetăm în credință cuvântul Evangheliei: "Astăzi s-a născut pentru noi un Mântuitor, Cristos Domnul" (cf. Lc 2,11). Nu e suficient a medita asupra evenimentului Crăciunului, trebuie "să-l vedem", să fim implicați în el cu toată ființa proprie: profetul Sofonia se adresează poporului spunându-i: "Bucură-te, fă sărbătoare, tresaltă de bucurie cu toată inima... pentru că Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău și dansează, tresaltă de bucurie pentru tine, te înconjoară" (cf. Sof 3,14). Acesta este Crăciunul: Dumnezeu care dansează de bucurie și înconjoară omenirea așa cum face un îndrăgostit cu o tânără. A celebra Crăciunul înseamnă a accepta darul lui Dumnezeu care se încredințează omenirii, nouă, și să răspundem cu bucurie, dansând în fața bucuriei lui Dumnezeu care făcându-se om ajunge la omenirea iubită ca la o mireasă. Crăciunul este evenimentul în care Dumnezeu, în nașterea unui prunc, ne încredințează cuvântul său făcut trup și, în întrupare, ni se manifestă nouă pe sine însuși, se face văzut, se comunică în întregime fiecărei ființe umane și îi asumă toată omenitatea.

Desigur această notificare este făcută creștinilor care în ascultarea credinței știu să accepte venirea în lume a lui Dumnezeu care se face trup, care se face om. Însă acesta nu este un privilegiu, ci un compromis radical cu Dumnezeu precum și cu omenirea. De fapt, Crăciunul nostru se situează între prima venire anunțată numai păstorilor din Betleem, săracilor care așteptau mântuirea adusă de Mesia, și a doua venire care va implica toate ființele umane, din orice timp și din orice loc, toată creația, universalitatea ființelor. La Crăciun, Dumnezeu s-a încredințat pentru a implica întreaga omenire în planul de mântuire universală și asta îi compromite pe toți cei cărora le-a fost notificat evenimentul în credință.

Așadar, fiecare comunitate creștină, celebrând Crăciunul trebuie în mod absolut să devină elocventă și pentru aceia care nu se declară creștini, sau care de mult timp nu sunt practicanți... Este vorba de a trăi sărbătorile de Crăciun în așa fel încât bucuria creștină și mesajul de reconciliere și de pace pe care Emanuel l-a adus să ajungă la toți și să fie anunțată vestea cea bună a "păcii pe pământ oamenilor pe care Domnul îi iubește". Nu e vorba de o comunicare făcută simplu cu cuvintele, este vorba despre o "trăire" comunitară care ajunge la frații și la surorile în omenitate.

Într-o perioadă în care daruri universale precum pacea și unitatea, conviețuirea încrezătoare și solidaritatea par pierdute în învălmășeala de frici, Crăciunul poate și trebuie să fie locul, momentul privilegiat pentru a reafirma vestea bună a fraternității pe acest pământ, dar al lui Dumnezeu pentru binele tuturor, comoară care îi aparține numai Lui și pe care noi oamenii o putem doar împărtăși în dreptate, în pace, în bunăvoință reciprocă.

(După agenția SIR, 25 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat