Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rusia: Patriarhul Chiril în apărarea libertății religioase și de conștiință în Ucraina. La Kiev primul sinod al Bisericii autocefale

Un apel al patriarhului Chiril de Moscova și al întregii Rusii adresat liderilor Bisericilor creștine - și papei Francisc - guvernelor din Franța și Germania și Națiunilor Unite pentru a denunța interferența "evidentă" a statului ucrainean în Biserica ortodoxă ucraineană și a cere în lumina unei serii foarte lungi de încălcări făcute în dauna episcopilor și preoților respectarea libertății religioase și de conștiință în țară. Apelul a fost difuzat astăzi de patriarhia de Moscova, în ajunul primului sinod unit al Bisericii autocefale ucrainene care se va ține mâine la Kiev, în catedrala "Sfânta Sofia". Președintele Petro Poroshenko a anunțat asta în zilele trecute. În timpul adunării, care va reuni ierarhiile ecleziastice ale Bisericilor ortodoxe independente de patriarhia de Moscova, va fi aprobat statutul nou-născutei Biserici naționale și va fi ales primatul său, care imediat după aceea va merge la Istanbul ca să primească din mâinile patriarhului Bartolomeu tomos-ul, adică atestatul formal al autonomiei.

Patriarhul Chiril a trimis un mesaj în care lansează acuze grave, vorbind chiar despre risc de "persecuție". "Recent, interferența liderilor statului ucrainean secular în problemele ecleziastice a devenit o presiune evidentă asupra episcopatului și asupra clericilor din Biserica ortodoxă ucraineană și asta ne permite să vorbim despre începutul persecuțiilor pe scară largă". Conform lui Chiril, presiunea a crescut din cauza refuzului episcopatului ucrainean (legat de Moscova) să participe la sinodul de mâine care, după părerea rusă, tinde să "înlocuiască" cea mai mare confesiune religioasă din țară care are 13 mii de parohii, peste 200 de mănăstiri și milioane de credincioși, cu o "nouă organizare religioasă creată de președintele Ucrainei, Petri Poroshenko, în concert cu patriarhul Bartolomeu de Constantinopol".

Scrisoarea lui Chiril este lungă și detaliată. Trece în revistă toate încălcările care au fost făcute în această perioadă în dauna Bisericii ortodoxe ucrainene legate de Moscova. Chiril chiar vorbește despre "interogatorii din partea serviciului de securitate din Ucraina" și denunță faptul că la 9 decembrie, același serviciu de securitate i-a negat mitropolitului Hilarion de Donetsk, cetățean ucrainean, intrarea în țară, invocând "instrucțiuni speciale de la Kiev". În listă vine menționată și tentativa din partea autorităților locale de a priva Biserica ortodoxă ucraineană de drepturile sale legale și de a utiliza grotele din Kiev și Pochaev Lavras - principalele locuri sacre ale Bisericii ucrainene. Episcopi și clerici - insistă Chiril - au fost denunțați cu "acuze neîntemeiate" de "înaltă trădare" și "incitare la ură religioasă". Scrisoarea vorbește chiar despre percheziții "făcute în catedrale, administrații diecezane, biserici și, chiar, în casele private ale preoților din Biserica ortodoxă ucraineană în orașul Zhytomir, Ovruch și Korosten".

"Nu știm ce alte acțiuni vor întreprinde autoritățile din Ucraina, pentru a obține obiectivul lor în timpul rămas înainte de alegerile prezidențiale", scrie patriarhul rus făcând referință la Petro Poroshenko și la iminentele alegeri prezidențiale din Ucraina. Și adaugă: "Numeroasele fapte de discriminare la care a fost supusă deja Biserica ucraineană ne face să ne temem de încălcări și mai grave ale drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși numai pentru că au comis păcatul că au rămas fideli ortodoxiei canonice".

De aceea, patriarhul Chiril se adresează papei Francisc; arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, conducătorul Comuniunii anglicane; reverendului Olav Fyske Tveit, secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor; lui António Guterres, secretar general al Națiunilor Unite. Dar și președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Angela Merkel. Le cere conducătorilor religioși, oamenilor de stat și responsabililor organizațiilor internaționale, să "facă orice efort posibil pentru a proteja episcopatul, clerul și laicii din Biserica ortodoxă ucraineană de discriminările și de presiunile exercitate de autoritățile ucrainene și să apere libertatea de conștiință și de religie garantate de dreptul internațional".

(După agenția SIR, 14 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat