Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi titluri

La Editura "Sapientia" au apărut cărțile: Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii. Imagini realizate de Fauke Weldin, tradusă din limba germană de pr. Liviu_Narcis Matieș, Adu-ți aminte, Marie, și de România: începuturile cultului Madonei de Lourdes în România, ediția a doua revizuită și adăugită, scrisă de Dănuț Doboș și Evaluarea rolului rețelelor sociale și de sprijin al migranților români din regiunea Lazio, Italia, scrisă de pr. dr. Egidiu Condac.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii. Imagini realizate de Fauke Weldin, tradusă din limba germană de pr. Liviu_Narcis Matieș. Cartea apare în colecția "Rugăciuni creștine", în formatul 10x15, are 32 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 5 lei.

De mult așteptată, apare acum o carte cu cele mai frumoase rugăciuni pentru copii. Au fost selectate, în special, rugăciuni de dimineață, înainte și după masă, rugăciuni de mulțumire, rugăciuni de seară și cea mai frumoasă rugăciune, Tatăl nostru.

Rugăciunile sunt însoțite de ilustrații realizate de Frauke Weldin.

Cartea se adresează copiilor, dar este recomandată și părinților care doresc să-i introducă pe copii în viața de rugăciune, de dialog cu Dumnezeu.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Adu-ți aminte, Marie, și de România: începuturile cultului Madonei de Lourdes în România, ediția a doua revizuită și adăugită. Cartea apare în colecția "Istorie bisericească", în formatul 14x20, are 272 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

În cei treisprezece ani care s-au scurs de la apariția lucrării Adu-ți aminte, Marie, și de România, am efectuat noi cercetări privind răspândirea cultului sfintei Fecioare de la Lourdes pe teritoriul Vechiului Regat, adică pe teritoriul actualelor Dieceze de Iași și București. Aceste noi investigații au avut drept rezultat descoperirea unor noi informații istorice, făcând posibile extinderea și completarea lucrării din 2005 cu noi capitole. Acestea se referă la entuziasmul manifestat de satele și comunitățile catolice din cele două dieceze - Brăila, Răchiteni, Oțeleni ș.a. -, care, urmând exemplul comunităților parohiale din Galați, Târgu Trotuș, Cioplea și Butea, au inaugurat cultul sfintei Fecioare de la Lourdes în cadrul unor solemnități grandioase, cu participarea episcopului Nicolae Iosif Camilli, în cazul Diecezei de Iași.

Am mai adăugat un capitol care detaliază prezența la Lourdes în august 1885 a primilor pelerini din România, eveniment numit pe drept cuvânt primul pelerinaj românesc la sanctuarul de la Lourdes. Rolul important al fericitului Anton Durcovici în răspândirea devoțiunii mariane în general și al celei față de sfânta Fecioară de la Lourdes în special este prezentat în cadrul unui capitol special. De altfel, această a doua ediție se constituie în același timp într-un omagiu adus fericitului Anton Durcovici, personalitatea care și-a legat numele de readucerea sfintei Fecioare în inimile credincioșilor din România, în spiritul tradiției acestei devoțiuni.

Volumul conține și o serie de relatări din presa diecezană privitoare la organizarea în anul 2006, sub coordonarea Preasfințitului Petru Gherghel, a celui de-al doilea pelerinaj național la Lourdes, eveniment care a condus la relansarea devoțiunii speciale față de sfânta Fecioară de la Lourdes în Dieceza de Iași. Tot în anul 2006, a fost organizată la Butea o manifestare mariană aidoma celei din anul 1886, iar doi ani mai târziu, același eveniment avea loc la Târgu Trotuș.

Viitorul rămâne deschis dezvoltării devoțiunii față de sfânta Fecioară de la Lourdes, după cum o dovedește manifestarea programată la Răchiteni în anul 2019, când parohia locală va aniversa 130 de ani de la aducerea de la Lourdes a statuii sfintei Fecioare.

Dr. Dănuț Doboș

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Evaluarea rolului rețelelor sociale și de sprijin al migranților români din regiunea Lazio, Italia, scrisă de pr. dr. Egidiu Condac. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", în formatul 14x20, are 404 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Activând deja de peste 15 ani în domeniul social în calitate de director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, dar și ca președinte (2006-2010) al Confederației Caritas România, asociație a Bisericii Catolice, am avut șansa de a fi martorul nașterii și evoluției unor inițiative și programe sociale în cadrul Centrului Diecezan Caritas, în noua perspectivă creată începând cu 1990, prin posibilitatea înființării și funcționării asociațiilor și fundațiilor cu profil social. Pe lângă programele social-caritative adresate copiilor, tinerilor, familiilor aflate în situații de risc de sărăcie și excluziune socială, persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități pe care asociația Caritas le-a dezvoltat de-a lungul acestor ani, s-a născut o preocupare tot mai mare și față de situația emigranților, mai ales a celor care aveau aparținătorii rămași acasă.

În acest sens, în perioada 2004-2007, în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a funcționat un program care oferea servicii persoanelor care alegeau calea emigrării. Acest program a fost realizat cu sprijinul Caritas Italiana. Din păcate, din cauza lipsei sustenabilității financiare, din anul 2007 funcționarea programului a luat sfârșit. A rămas însă preocuparea la nivel personal în această direcție, intrând în legătură cu multe persoane emigrate și specialiști în domeniul migrației, participând la diferite inițiative în acest domeniu, mai ales în Italia. Dar unul dintre cele mai semnificative evenimente în care am fost implicat personal în calitate de președinte al Confederației Caritas România a avut loc în anul 2010, când Caritas Italiana și Confederația Caritas România au conlucrat la apariția și prezentarea, atât în Italia, cât și în România, a volumului Românii din Italia, între respingere și acceptare.

Consider că aceste experiențe dobândite în virtutea misiunii pe care o îndeplinesc m-au stimulat în luarea unei decizii în privința realizării unei cercetări doctorale în domeniul social cu tematica migrației. Acest demers nu ar fi fost posibil însă fără sprijinul și îndrumarea specialiștilor, mentorilor și altor profesioniști și persoane de bunăvoință.

În acest sens, simt ca pe o datorie de onoare să aduc mulțumiri în primul rând conducătorului științific al tezei mele de cercetare, doamna prof. univ. dr. Doina Balahur, care mi-a sugerat tema și a coordonat etapele cercetării și redactării lucrării mele pe tot parcursul școlii doctorale, intervenind cu propuneri și soluții prețioase care demonstrează o bogată și îndelungată experiență academică.

Într-un chip deosebit îi sunt recunoscător păstorului diecezei de Iași, episcopul Petru Gherghel, care m-a îndemnat și încurajat să realizez această muncă de cercetare.

Adresez mulțumiri corpului profesoral din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Consiliului de Coordonare Științifică din cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, care mi-au împărtășit într-un fel sau altul din tainele cercetării științifice, insuflându-mi prin competența lor curaj și energie pentru a deveni mereu mai exigent cu mine însumi în munca științifică.

În același timp, mulțumesc profesorilor din comisie care m-au însoțit la fiecare etapă de evaluare din cadrul Școlii Doctorale, venind cu observații și recomandări utile pentru definitivarea prezentei lucrări.

Mulțumirile mele se îndreaptă și către colegii de la Caritas care m-au îngăduit și m-au înțeles în anii de Școală Doctorală. De asemenea, sunt recunoscător tuturor participanților la cercetare: persoane imigrate din Italia, responsabili de instituții, preoți și tuturor celor care m-au ajutat într-un fel sau altul prin contribuția lor valoroasă pe care mi-au pus-o la dispoziție cu toată generozitatea.

Cu deosebită recunoștință mă adresez mamei mele, surorilor, fratelui, cumnaților și altor persoane de bunăvoință care mi-au fost de un mare sprijin moral și m-au susținut pentru a putea duce la bun sfârșit această teză. Îmi exprim deplina speranță de a putea contribui pe viitor și mai mult în domeniul social, prin experiența mea profesională și științifică, la îmbunătățirea metodelor de intervenție și a calității serviciilor în folosul diferitelor categorii vulnerabile din societate, dar și la insuflarea unei atitudini solidare față de conaționalii noștri care au ales calea emigrării și față de cei rămași singuri acasă, mai ales copii și persoane vârstnice.

Pr. dr. Egidiu Condac

* * *

Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii. Imagini realizate de Frauke Weldin
Ed. "Sapientia", 2018, 10x15 cm, 32 p., ISBN 978-606-578-352-2, 5 lei

Adu-ți aminte, Marie, și de România: începuturile cultului Madonei de Lourdes în România, ediția a doua,
Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", 2018, 14x20 cm, 272 p., ISBN 978-606-578-353-9, 20 lei

Evaluarea rolului rețelelor sociale și de sprijin al migranților români din regiunea Lazio, Italia,
Egidiu Condac, Ed. "Sapientia", 2018, 14x20 cm, 404 p., ISBN 978-606-578-349-2, 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat