Iași: Un nou pas spre reabilitarea clădirii Filarmonicii
La sediul Episcopiei Romano-Catolice Iași, a fost semnat, marți, 4 decembrie 2018, contractul de administrare a celor două clădiri din strada Cuza Vodă, la numărul 29, în care își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat "Moldova" Iași, fiind încredințate Consiliului Județean Iași pentru o perioadă de 22 de ani.
În prezența doamnei notar Gabriela Lungu, la eveniment au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, dr. ing. Maricel Popa, președinte al Consiliului Județean Iași, Șerban Mereuță, director adjunct al Filarmonicii Moldova, juriști, consilieri, oficialități locale, reprezentanți ai mass-media.
Semnatarii acestui contract sunt Episcopia Romano-Catolică Iași, proprietarul acestor imobile, prin PS Petru Gherghel, și Consiliul Județean Iași, în calitate de administrator beneficiar, prin dr. ing. Maricel Popa.
Administratorul și-a luat obligația să reabiliteze aceste clădiri în care își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat "Moldova" Iași în termen de trei ani de la data autentificării contractului de administrare.
Durata totală a administrării acestor clădiri este de 22 de ani, perioadă în care Filarmonica de Stat "Moldova" Iași împreună cu Universitatea Națională de Arte "George Enescu" au drept de folosință gratuită asupra clădirilor.
Înainte de semnarea contractului, PS Petru Gherghel a vorbit despre importanța Filarmonicii pentru Iași și pentru Moldova, despre Congregația "Notre Dame de Sion", care a ridicat clădirea devenită ulterior Filarmonică și despre rolul cultural și educațional pe care această congregație l-a avut pentru orașul Iași.
Preasfințitul Petru a amintit despre demersul care s-a făcut până acum pentru reabilitarea clădirilor obiect ale contractului, mulțumind pentru această preocupare arătată de Consiliul Județean Iași, "spre bucuria celor din Iași și spre edificarea lor".
Vorbind despre contractul de administrare, PS Petru Gherghel a insistat asupra faptului că "noi avem doar un singur interes, acela ca acest edificiu, o adevărată operă de artă, să fie în beneficiul ieșenilor, în slujba muzicii. Mă bucur că, iată, astăzi, facem acest pas împreună. Așteptăm să revedem Filarmonica Moldova susținând concertele sale deosebite acasă, unde îi este locul", "Filarmonica să rămână mai departe ca o amintire a ceea ce au făcut Biserica și surorile «Notre Dame de Sion» pentru orașul Iași".
Președintele Consiliului Județean a prezentat faptul că în prima etapă a proiectului se va consolida sala principală de concerte, mărind și numărul de locuri, urmând ca în a doua etapă să se consolideze partea destinată activităților administrative și sala de repetiții. Totodată se dorește și aducerea unei orgi de concert.
Pr. Adrian Blăjuță
lecturi: 45.