Sărbătoare la Răchiteni - Rugăciuni, bucurie și prețuire
Sâmbătă, 1 decembrie 2018, în ziua Centenarului Marii Uniri, începând cu ora 12.00, în comuna Răchiteni, într-o atmosferă de mare sărbătoare, a avut loc cinstirea eroilor neamului nostru. Uniți în gând și rugăciune, Primăria, Biserica, Jandarmeria și Școala Gimnazială Răchiteni, împreună cu credincioșii comunității au fost chemați să celebreze un recviem solemn pentru toți eroii căzuți pe câmpul de luptă.
Sărbătoarea a debutat la monumentul construit lângă biserică în anul 1918, închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial și restaurat în acest an. S-au spus cuvinte de prețuire pentru eroii neamului nostru de către domnul primar, Petre Doboș, și directorul Școlii Gimnaziale Răchiteni, prof. Violeta Grumăzescu. Parohul de Răchiteni, Inocențiu Arcana, a celebrat un recviem pentru înaintașii noștri care si-au dat viața pentru ca noi să trăim în pace pe aceste meleaguri. Alături de comunitatea noastră a fost și parohul din Mircești, Antonie-Alin Hobincă, preot care slujește pentru comunitatea ortodoxă din Ursărești, sat al comunei noastre. Mare ne-a fost bucuria să-l avem printre noi pentru că de fapt, Marea Unire este lucrarea întregului popor, indiferent de religia sau confesiunea creștină a românilor.
În acordurile "Imnului eroilori", s-au depus trei coroane de flori în cinstea eroilor noștri din partea Primăriei Răchiteni, a Școlii Gimnaziale Răchiteni și a Consiliului Local. După ce credincioșii comunei noastre s-au unit mână cu mână într-o horă, au pornit în procesiune către monumentul eroilor de lângă Primărie, construit și sfințit în anul 2015. Acolo părintele Antonie-Alin Hobincă, a înălțat împreună cu toți credincioșii, rugăciuni pentru cei căzuți pentru patrie în cele două războaie mondiale. Îmbrăcați în costume populare și mândri de misiunea încredințată, patru copii au depus două coroane de flori, din partea Primăriei și a Școlii Gimnaziale Răchiteni.
A urmat o horă a unirii și a înfrățirii noastre în jurul monumentului, după care întregul alai a intrat în căminul cultural.
Programul artistic a debutat cu un moment oferit de un grup de părinți și bunici care îndrăgesc portul și dansul popular. Elevii Școlii Gimnaziale Răchiteni și ai Structurii Izvoarele, animați de cadrele didactice, au prezentat un program artistic dedicat strămoșilor noștri, care pentru făurirea României Mari și-au asumat chiar sacrificiul suprem. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă oferită de către Primăria Răchiteni în cinstea eroilor noștri tuturor participanților.
Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a dăruit această zi, le mulțumim preoților prezenți la această sărbătoare. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la frumusețea acestei zile prin care am putut să aducem un pios omagiu părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. Astfel, am putut să fim din nou alături de eroii noștri și de făuritorii României întregite, înțelegând că viitorul se construiește pe umerii înaintașilor sub ocrotirea lui Dumnezeu, stăpânul timpului și al istoriei.
Fiecare român trebuie să-și înfigă rădăcinile adânc în acest pământ stropit cu sângele strămoșilor și să așeze eroii pe altarul inimii, la loc de cinste!
Prof. Cristina Ghercă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
1 decembrie: Sărbătoare la Răchiteni - Rugăciuni, bucurie și prețuire
lecturi: 38.