Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Albania: "Rozariul m-a salvat". Istorii de martiriu, istorii de credință

De Mons. Gjergj Meta

Episcop de Rrëshen

Stojan este un sat la marginea diecezei mele, în partea de sud a ei. Am mers acolo, în urmă cu câteva săptămâni, pentru sărbătoarea hramului, sfântul Ioan de Capestrano (23 octombrie). Am și miruit șapte tineri și în biserică erau în total douăzeci de persoane.

Este o biserică foarte mică, reconstruită pe ruinele vechii biserici care a fost distrusă în timpul comunismului. Misionarul fidei donum din Brescia, părintele Gianfranco, m-a condus să vizitez și vechea casă parohială care odinioară a fost un convent de frați minori.

După liturghie, am vizitat două familii sărace, dar primitoare și generoase. La sărbătoarea hramului toate casele din sat sunt deschise pentru a primi oaspeți la prânz și la cină. Am gustat un pic de țuică așa cum este tradiția și apoi în cele din urmă am mers în casa lui Gjon care mă aștepta, pentru că știa că va veni episcopul.

Gjon are 97 de ani. Îi place să vorbească în italiană și se face bine înțeles. Și cu mine vrea să vorbească în italiană, dar eu îi repet că sunt un episcop albanez... El zâmbește, spunându-mi că știe asta, dar preferă tot italiana! A învățat limba în 1939 când lucra ca salahor pentru o firmă minieră italiană la Rubik, tot în dieceza de Rrëshen. Ține rozariul în mână și începe să-mi povestească: "Am luptat 74 de ani împotriva «celui care-l ține departe pe Dumnezeu»", și vorbește despre diavol al cărui nume nu vrea să-l menționeze. Pentru el diavolul are fața regimului totalitar al comunismului.

"Am fost arestat de trei ori și destinat împușcării, dar încă sunt viu și m-a ținut în viață rugăciunea. Eu eram un tip sanguin - povestește Gjon -, țineam mereu pistolul cu mine. Aș fi vrut să-l și folosesc uneori, însă rugăciunea m-a reținut fără să omor pe cineva. A omorî este un păcat. «Cel care-l ține departe pe Dumnezeu» m-a ispitit de multe ori să mă răzbun împotriva celor care mă persecutau, dar n-am făcut-o". Continuă: "Rozariul - și mi-l arată ținându-l în mână -, iată ce m-a salvat".

Și apoi glumește cu privire la istoria sa, face și autoironie. Amintește când un secretar al partidului comunist voia să-l facă să-l înjure pe sfântul Anton și el s-a prefăcut că este dement declarându-se incapabil să insulte o broască țestoasă. Și în acea ocazie, spune el, "sângele mi se urcase la cap și voiam să-l omor, dar ceva din afara mea m-a reținut. Erau timpuri grele. Viața era legată de un fir. Mi-au făcut de toate, dar nu au învins. Credința a învins. Era credința tatălui meu și a mamei mele... Când eram copii ne rugam rozariul de trei ori pe zi".

Gjon nu vrea să se oprească, are atâtea de povestit, o întreagă viață care peste trei ani va ajunge la cota 100. Eu îi spun: ai făcut bine că ai rezistat. Iată, degetele tale folosesc pentru coronița rozariului și nu pentru a apăsa pe trăgaciul pistolului. Zâmbește și este de acord.

Apoi îi spun: "L-am adus pe Isus la tine dat fiind că tu n-ai venit la biserică". Începem să ne rugăm toți împreună. Este lângă el soția, a doua soție, pentru că prima a murit lăsându-i copiii mici de crescut. Acum amândoi sunt bătrâni și se roagă împreună rozariul în fiecare seară. El spune că uneori se scoală și noaptea și când nu reușește să doarmă se roagă rozariul.

Recităm Tatăl nostru și apoi îi arăt ostia spunând: "Iată mielul lui Dumnezeu...". Gjon este absorbit și primește împărtășania reculegându-se în tăcere. Rămânem câteva clipe toți în tăcere și ne rugăm. Apoi îi împart binecuvântarea și îi cerem permisiunea să ne luăm rămas bun de la el. Ar vrea să ne însoțească afară, dar nu-i permitem. Este bătrân și se ridică cu greutate. Îi promit că îl voi vizita din nou și îi spun: "Mulțumesc pentru mărturia ta frumoasă".

(După agenția SIR, 21 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat