Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărți

YOUCAT pentru copii - Catehismul catolic pentru copii și părinți, scrisă de o echipă de specialiști de la YOUCAT- Foundation, Domnul este păstorul meu. Cântări ale iubirii, de pr. Petru Ciobanu, Elevii cu subrealizare școlară: perspective de abordare, scrisă de sr. Hanelore Roth și Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică, scrisă de pr. Petru Ciobanu sunt patru noi titluri propuse de Editura "Sapientia".

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea YOUCAT pentru copii - Catehismul catolic pentru copii și părinți, scrisă de o echipă de specialiști de la YOUCAT- Foundation și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Farcaș. Cartea, însoțită de o prefață a Papei Francisc, apare în colecția "Cateheza", în formatul 17x24 cm, are 240 pagini color, coperți tari, cusută, și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 45 lei.

Dragi copii, dragi părinți,

Un copil de 8 ani din Canada mi-a pus cândva întrebarea: "Ce făcea Dumnezeu înainte de a fi creat lumea?" M-am gândit la aceasta și apoi am răspuns: "Înainte ca Dumnezeu să fi creat ceva, el iubea. Aceasta este ceea ce făcea el: El iubea. Dumnezeu iubește încontinuu. De aceea, atunci când a creat lumea, nu a făcut altceva decât să iubească".

Răsfoind acest YOUCAT pentru copii, descopăr întrebări pe care copiii le pun de milioane de ori părinților și cateheților lor, de aceea îl consider la fel de util ca și Catehismul mare, pentru că aici se găsesc răspunsuri la cele mai importante întrebări ale vieții: De unde vine această lume? De ce exist eu? Cum și pentru ce trebuie să trăim aici? Ce se întâmplă după moarte? YOUCAT pentru copii este un catehism cu totul altfel decât cel pe care l-am folosit eu. Este făcut ca părinții și copiii să-l parcurgă împreună și, astfel, să descopere tot mai mult iubirea lui Dumnezeu.

Dragi părinți, să aveți la voi acest mic catehism și să vă faceți timp ca să-l citiți împreună cu copiii voștri. Pagină cu pagină, mister de credință cu mister de credință, întrebare cu întrebare. Ajutați-i pe copiii voștri să descopere iubirea lui Isus! Aceasta îi va face puternici și curajoși. Eu vă încredințez vouă YOUCAT pentru copii. Să nu obosiți în a întreba și a povesti despre credința voastră. Să nu rămâneți tăcuți atunci când întrebările copiilor voștri vă forțează puțin, ci să aveți mereu puterea de a fi mediatori ai credinței pe care și voi ați primit-o de la părinții voștri. Fiți un lanț viu care să facă posibil de la o generație la alta ca evanghelia să fie mereu prezentă în familiile noastre, în comunități și în Biserică.

Vă binecuvântez din toată inima și vă rog să vă rugați pentru mine.

Papa Francisc

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică, scrisă de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", în formatul 14x20, are 366 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Ori de câte ori folosesc la sfânta Liturghie Rugăciunea euharistică I sau Canonul Roman, îmi împreunez mâinile pentru a-i pomeni în fața lui Dumnezeu pe toți cei "care au mers înaintea noastră cu semnul credinței și dorm somnul păcii". Între aceștia sunt și înaintașii noștri care au trăit pe aceste pământuri basarabene, păstrându-și cu grijă și tenacitate credința pe care ei înșiși au primit-o de la părinții lor, credință pe care au transmis-o, ajungând astfel până la noi, cei care astăzi formăm Biserica Catolică din Republica Moldova. Episcopi, preoți și laici, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, îmi revin mereu în amintire și în rugăciunea mea de mulțumire, convins fiind că, dacă există creștini catolici în Biserica noastră locală, se datorează mai ales lor.

În intenția de a-i cunoaște pe acești înaintași ai noștri, de a cunoaște istoria pe care au făurit-o și ai cărei actori au fost, am inițiat încă din anul 2005 o muncă de cercetare, ale cărei roade sunt publicate în revista noastră istorică Analecta catholica, ajunsă deja la al zecelea volum. Toate aceste studii mi-au răspuns afirmativ la întrebarea pe care mi-o adresasem mie însumi în volumul I al revistei: au oare catolicii de pe aceste meleaguri istorie?

Afirmativ la această întrebare răspunde și studiul de față al Pr. Petru Ciobanu, fiu al acestui pământ, a cărui elaborare am urmărit-o eu însumi pas cu pas. Nu puține erau momentele când părintele, înflăcărat de informațiile pe care le găsea, mi le împărtășea imediat, întrucât spunea că nu poate ține doar pentru el bucuria acestor descoperiri pe care le făcea. Astfel, am avut și eu marea plăcere să aflu tot mai multe lucruri despre istoria catolicilor din Basarabia în perioada cât aceasta s-a aflat în componența României Mari.

Mi-a plăcut faptul că autorul, în studiul său, a pornit de la începuturile Bisericii, explicându-mi că astfel dorește să înrădăcineze istoria noastră mai recentă în istoria seculară a Bisericii Catolice de pe aceste meleaguri. Citind textul lucrării, am aflat multe lucruri pe care arhivele le-au ținut până acum ascunse. M-a impresionat volumul imens de documente pe care autorul le-a găsit în mare parte în Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași și unele chiar în arhiva noastră, documente pe care nu le cercetase nimeni până astăzi.

Am făcut cunoștință mai îndeaproape cu oamenii acelor timpuri, cu modul exemplar în care își trăiau credința, cu problemele și grijile lor, apreciind faptul că au rămas mereu atașați de episcopii lor de la Iași, care, de altfel, nu o dată i-au vizitat. Aș putea spune că eu însumi am început să devin, într-un fel, contemporan cu păstorii comunităților care s-au îngrijit de catolicii noștri, unii dintre ei devenind puncte de referință în memoria credincioșilor noștri. Îmi amintesc că, la venirea mea la Chișinău, în 1990, am găsit un grup de persoane adunate în curtea bisericii, care, cu rozariul în mână, se rugau pentru păstorii lor de ieri și de astăzi, spunându-mi că "așa ne-au învățat să ne rugăm ksičdz Glaser sau ksičdz Szczurek".

Indiferent de cât va fi apreciat de alții, pentru noi acest studiu rămâne ca un punct de referință, pentru că vine să umple un gol în istoria noastră ca Biserică și popor. Mă bucur că această lucrare apare în acest an - al 2018-lea de la Nașterea Mântuitorului -, an cu o semnificație aparte pentru Biserica noastră locală, care sărbătorește al 25-lea an de la înființarea primei ei structuri centrale. Dar este și în Anul Centenarului și apreciez faptul că autorul dorește ca această carte să fie un prinos de recunoștință adus celor "care au mers înaintea noastră cu semnul credinței" și care au realizat evenimentele de la 1918 și de la 1993.

Pentru Biserica noastră locală, însuși Pr. Petru Ciobanu este un dar de neprețuit al Providenței divine, fapt pentru care îi aduc mereu mulțumiri, conștient fiind că dânsul ne-a fost trimis ca răspuns la rugăciunile noastre pentru această slujire atât de importantă. Mai sunt și alți istorici care au încercat să se apropie de tainele trecutului nostru. Și unii au reușit chiar foarte bine să lumineze anumite aspecte ale lui. Însă un slujitor al Domnului ce-și pune ca scop să elucideze trecutul are avantajul că el însuși se identifică cu istoria mântuirii și, astfel, poate mai ușor să găsească legătura dintre evenimente și Providența divină care pe toate le orânduiește spre binele celor ce-l iubesc. Îmi amintesc de faptul că autorul, obosit de muncă, ieșea uneori din casă pentru a intra în biserică, pentru a găsi acolo odihnă și noi forțe. Dumnezeu să primească rugăciunea noastră de mulțumire.

În cele din urmă, doresc să aduc un sincer cuvânt de felicitare autorului pentru că, după ani de cercetare, își vede încununat efortul. La mai mult și la mai mare, mai ales că studiul istoriei nu se oprește aici. Felicit și breasla istoricilor, pentru că se mai îmbogățește cu încă un studiu despre trecutul celor care au locuit între Prut și Nistru în perioada interbelică. Iar faptul că, prin publicarea studiului, legătura între Dieceza de Chișinău și Dieceza de Iași va fi și mai armonioasă poate fi considerat, dacă nu altfel, ca un efect colateral.

PS Anton Coșa, episcop de Chișinău

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Domnul este păstorul meu. Cântări ale iubirii, scrisă de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Poezie religioasă", în formatul 14x20, are 112 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.

Iubirea pe care o avea regele David față de cel căruia îi spune că "Tu, Doamne, ești păstorul meu și nu voi duce lipsă de nimic" (cf. Ps 23,1) s-a revărsat în ceea ce sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Toate Scripturile sunt sfinte, dar psalmii au ceva mai mult". În psalmi, acest tezaur inepuizabil de credință, speranță și iubire, s-au revărsat din inima lui David cuvintele frumoase, opera pe care dorea să i-o prezinte Regelui, Păstorului, Domnului și Dumnezeului său.

Există numeroase moduri ca din inima noastră să se reverse cuvinte frumoase spre a fi prezentate Regelui. La unii, aceste cuvinte iau forma sunetelor muzicale, la alții devin picturi, la alții iau forma sculpturilor sau a imenselor simfonii în piatră, pentru alții, ele devin opere de caritate. La alții, aceste cuvinte frumoase revărsate din inimă rămân cuvinte inspirate de Duhul Sfânt, uneori trecute și prin sita rațiunii, apoi așternute pe foaie, citite, rostite, oferite lumii, pentru ca și ceilalți să-l descopere pe Dumnezeu. Ceea ce este frumos în om se răspândește de la sine, întrucât bonum est diffusivum sui.

Astfel de cuvinte frumoase se revărsă din inima Pr. Petru Ciobanu pe paginile acestei cărți, cu un titlu pe care-l ia din Cartea Psalmilor: "Domnul este păstorul meu". Această carte este a treia din seria de "cântări" pe care autorul i le aduce Regelui. Prima, cu titlul "Dumnezeu este iubire", ne invita să-i înălțăm lui Dumnezeu "cântări ale credinței"; a doua, "Bucurați-vă!", conținea "cântări ale speranței"; aceasta, la rândul ei, îi oferă Treimii "cântări ale iubirii".

Într-adevăr, lectura poeziilor ne cufundă în oceanul infinit al iubirii lui Dumnezeu față de noi, dar și în iubirea pe care Pr. Petru Ciobanu o are față de Păstorul nostru. Este de remarcat consecutivitatea poeziilor, aleasă de autor nu la întâmplare, ci ca un crescendo, de la întruparea și nașterea Mântuitorului, urmând apoi viața sa publică ce culminează cu misterul pascal, în special cu acel Exultet ce ne invită la bucuria Învierii, pentru ca apoi această bucurie să se transforme în rugăciune, în implorare a Duhului Sfânt, în cerere de iertare și de ajutor în a trece peste ziduri.

Fiu spiritual al sfântului Ioan Paul al II-lea, autorul a învățat de la el iubirea pe care o are față de sfânta Fecioară Maria și iarăși, prin cuvinte frumoase, îi prezintă Reginei opera sa, pentru care caută cele mai alese cuvinte, cele mai fine expresii. Fiu și al unei mame pământești - față de care are o iubire nu mai mică și o demonstrează prin alte cuvinte frumoase pe care i le adresează într-o poezie -, el pune pe buzele acestei mame rugăciunea pe care ea a înălțat-o și o înalță în continuare pentru copilul ei Mariei. Este o invocare a Fecioarei ce poate deveni rugăciunea oricărei mame.

În sfârșit, implicat activ în munca depusă în cadrul Diecezei de Iași pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, Pr. Petru Ciobanu s-a atașat atât de mult de figura acestui păstor, încât nu a pierdut ocazia să-și reverse din inimă și pentru el cuvinte frumoase, prin care vrea să îndemne să urmăm în viața noastră exemplul de credință, speranță și iubire prin care fericitul Anton Durcovici și-a câștigat cununa mântuirii.

O carte de poezii? Nu! Un univers al iubirii; o simfonie a cuvintelor frumoase ieșite de sub pana unui scriitor iscusit, a căror citire sau ascultare ne poate ajuta să ajungem la pășuni verzi, la ape de odihnă; o catedrală gotică - din acelea pe care le iubește autorul - în care îl putem găsi pe Dumnezeu, pe cel care este Păstorul nostru.

Mons. dr. Benone Farcaș

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Elevii cu subrealizare școlară: perspective de abordare, scrisă de sr. Hanelore Roth și tradusă în limba română de pr. Emil Ioan Robu. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14x20, are 151 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Fenomenul subrealizării școlare, așa cum este el cunoscut și tradus în literatura de specialitate din țara noastră, a devenit un "fenomen educațional" care atrage interesul unui număr din ce în ce mai mare de specialiști. În fapt, acest subiect a fost întâlnit permanent în școli, în toate sistemele educaționale existând copii cu subrealizare școlară. Diferența față de zilele noastre este dată de interesul și cercetările centrate pe cauzele apariției lor și pe modalitățile prin care putem preveni sau interveni în ameliorarea și recuperarea elevilor aflați într-o astfel de situație școlară. Astăzi se discută din ce în ce mai mult despre diverse cauze responsabile de apariția subrealizării școlare la unii elevi, cele mai multe dintre ele interesând familia, mediul școlar, curricula școlară sau anumiți factori psihologici din sfera volitiv-motivațională sau cea afectiv-relațională, fără a minimaliza aspectele referitoare la aspirațiile, interesele sau potențialul intelectual și aptitudinal al elevilor.

Lucrarea autoarei Hanelore Roth, rod al preocupărilor sale în domeniul pedagogiei și al practicilor școlare directe cu copiii de diverse vârste și categorii școlare, încearcă și, în cele mai multe situații, reușește să prezinte informații și soluții practice în concordanță cu tendințele și orientările actuale din domeniu, oferind soluții și sugestii utile practicienilor din acest domeniu. În plus, publicarea acestei lucrări reprezintă o restituire, însoțită de un gest de reverență față de persoana și personalitatea sorei Hanelore Roth, implicată și devotată activităților din domeniul științelor și practicii educaționale.

Prof. univ. dr. Alois Gherguț

Dacă sr. Hanelore ne-a vorbit în lucrarea de față despre strategii de motivare a elevilor subrealizați școlar, doresc și eu să mărturisesc câteva motivații ale mele cu privire la apariția acestui volum în limba română.

Din principiu, am dorit ca această carte să reprezinte traducerea unei lucrări de specialitate în domeniu și pentru a fi utilă "practicienilor din domeniu" - după cuvintele domnului prof. univ. dr. Alois Gherguț -, dar să însemne și o carte oarecum comemorativă, scoțând în relief persoana și personalitatea sr. Hanelore Roth, ca o "restituire morală" față de dânsa.

Deși nu am cunoscut-o pe sr. Hanelore Roth în mod direct, mărturisesc că ceea ce m-a determinat la realizarea acestei cărți, în mod special la faptul de a traduce și publica lucrarea de față în limba română, la a releva însemnătatea studiului științific realizat de sr. Hanelore Roth, a fost întâmplarea fericită când am descoperit și am înțeles valoarea micii opere scrise de sr. Hanelore, a lucrării ei de licență - care aduce elemente de noutate și însemnătate aparte în câmpul educației școlare. De asemenea, ceea ce m-a determinat a fost că am înțeles mesajul ei din conținutul lucrării ei ca un fel de testament spiritual, pentru că doar după o lună și câteva zile după ce a susținut examenul final și prezentarea tezei de licență, avea să-și împlinească jertfa vieții ei, la vârsta tânără de 33 de ani, avea să moară din cauza unei boli necruțătoare, a unei tumori, după o viață oferită lui Dumnezeu și slujirii fraților, după o viață dedicată formării și educării copiilor cu multă dragoste.

Pr. Emil Ioan Robu

* * *

YOUCAT pentru copii - Catehismul catolic pentru copii și părinți
Ed. "Sapientia", 2018, 17x24 cm, 240 p., ISBN 978-606-578-347-8, 45 lei

Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică
Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2018, 366 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-348-5, 25 lei

Domnul este păstorul meu. Cântări ale iubirii
Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2018, 14x20 cm, 112 p., ISBN 978-606-578-299-0, 10 lei

Elevii cu subrealizare școlară: perspective de abordare
Hanelore Roth, Ed. "Sapientia", 2018, 14x20 cm, 152 p., ISBN 978-606-578-339-3, 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat