Traian: Ședință decanală
Luni, 22 octombrie 2018, a avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian ședința decanală. Întâlnirea a început cu salutul părintelui decan Irinel-Iosif Iosub. A urmat apoi proclamarea unui text din evanghelie după care, întrucât suntem în apropierea lunii noiembrie, lună dedicată rugăciunilor pentru cei răposați, părintele decan ne-a vorbit la meditație despre purgator.
Bazându-se pe Sfânta Scriptură, Catehismul Bisericii, învățătura sfinților și experiențele misticilor, părintele a atins pe scurt următoarele puncte: Ce este purgatorul? Vechiul Testament și Purgatorul; Noul Testament și Purgatorul; Focul Purgatorului; Locul Purgatorului; Suferința în Purgator și O mărturie dată de Ecaterina Emerick, mărturie pe care o redau în totalitate.
"Deși ea însăși suferindă, întrucât primise în trupul ei stigmatele Mântuitorului, suferința pe care trebuia să o suporte în trupul ei, pare că nu o afecta atât de mult, sau altfel spus, era un nimic față de suferințele sufletelor din Purgator, la vederea cărora, Ecaterina izbucnea mereu în lacrimi. De multe ori îngerul mă ducea în niște închisori, pentru ca să mă rog. La vederea acelui loc de suferință, eu plângeam în genunchi și îl rugam pe bunul Dumnezeu ca să mă asculte" (Don Eugenio Pilla, Le rivelazioni di Caterina Emmerick, 80)
"Îngerul mă îndemna să ofer toate lipsurile și sacrificiile mele pentru ajutorul acelor suflete binecuvântate care sunt atât de mult uitate de lume... Tot ceea ce facem pentru ele, rugăciuni sau fapte bune, totul se convertește imediat în ajutorul și mângâierea lor. Acele suflete se bucură foarte mult și sunt enorm de recunoscătoare atunci când noi de pe pământ facem ceva pentru ele. Mă întristează indiferența care există față de harurile pe care le posedă Biserica și care sunt la dispoziția credincioșilor cu atâta abundență; nu le prețuiesc, pe când săracele suflete din purgator le doresc și se topesc aproape de ardoarea vie de a le avea" (Don Eugenio Pilla, Le rivelazioni di Caterina Emerick, 81).
Aici Ecaterina se referă la nenumăratele posibilități pe care creștinii le au la îndemână pentru a veni în ajutorul acelor suflete: spovada, împărtășania, indulgențele, rugăciunea în general, dar mai ales sfânta Liturghie.
Părintele a profitat de ocazie pentru a ne aminti să nu uităm să celebrăm câte o liturghie pentru fiecare preot din dieceza noastră, care pleacă la Tatăl.
În al doilea punct, părintele a prezentat subiectele care s-au dezbătut la Consiliul Prezbiteral care a avut loc miercuri, 17 octombrie, la Iași. Tot în cadrul ședinței s-a hotărât ca "Întâlnirea Tineretului" de anul viitor la nivel decanal să aibă loc în Parohia "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Tămășeni.
Pentru ca aceste întâlniri ale tineretului la nivel de decanat să nu fie împovărătoare pentru parohia organizatoare, s-a hotărât ca fiecare parohie să contribuie financiar la organizarea Zilei Tineretului de către parohia gazdă.
Tot în cadrul ședinței, părintele decan l-a invitat pe părintele Adrian Faraoanu să ne vorbească despre greutățile financiare cu care se confruntă pentru a întreține Centrul "Gaudium et Spes" din Traian. În urma acestei discuții s-a hotărât ca întâlnirile decanale să aibă loc în fiecare lună, așa cum a fost și până acum, și să se desfășoare la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian. Totodată s-a hotărât suplimentarea "ofertei", tocmai pentru a da o mână de ajutor la întreținerea centrului.
S-a mai hotărât ca fiecare întâlnire lunară din decanat să se desfășoare plus minus în felul următor. Un preot (prin rotație) va ține o meditație; apoi va urma o jumătate de oră de adorație, Ora Medie și binecuvântarea cu preasfântul sacrament. Fiecare întâlnire se va încheia, bineînțeles, cu prânzul.
La sfârșitul întâlnirii de astăzi, părintele decan a mulțumit celor prezenți apoi a urmat un moment de rugăciune și prânzul.
Pr. Iacob Mădălin-Răzvan
lecturi: 18.