Mitropolitul Hilarion îi vorbește papei despre criza cu Constantinopolul
De Iacopo Scaramuzzi
Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, "ministru de externe" al Patriarhiei de Moscova și a tuturor Rusiilor, a vorbit papei despre ciocnirea cu Constantinopolul în cursul audienței acordate vineri, 19 octombrie 2018, de papa Francisc.
"Sper să pot vorbi cu el despre multe probleme referitoare la relațiile dintre Biserica Catolică romană și Biserica Ortodoxă Rusă și despre situația pe care o trăim", a declarat înainte de audiență șeful departamentului pentru relații externe al Patriarhiei de Moscova, la Roma ca delegat fratern la Sinodul despre tineri în desfășurare în aceste săptămâni (3-28 octombrie), într-un interviu dat la SIR și la inBlu Radio. "Nu ne așteptăm ca papa să intervină în această situație sau să încerce să găsească o soluție, dar îi voi face cadrul deciziei luate de Sfântul Sinod" rus, a spus mitropolitul la agenția de presă rusă Tass.
Audiența vine după ce Sinodul prezidat la Istanbul de patriarhul ecumenic Bartolomeu și încheiat la 12 octombrie a acordat autocefalia (stravropigion) Bisericii ortodoxe din Ucraina, până acum dependentă de Patriarhia de Moscova, cerere înaintată în aprilie de autoritățile din țară și după ce același Hilarion a informat că Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, reunit la Minsk la 15 octombrie 2018, a considerat imposibil de continuat "legătura euharistică" cu Patriarhia de Constantinopol considerând "ilegitimă" decizia Fanarului.
În 2016 s-a ținut la Creta un conciliu panortodox, convocat de Bartolomeu, la care, cu puțin înainte de începerea sa, au dat forfait Biserica ortodoxă bulgară, cea de Antiohia, cea de Georgia și, ultima, cea rusă. "N-a fost un conciliu panortodox ci un conciliu de zece Biserici", spune acum Hilarion.
"Noi nu vom participa la nicio celebrare euharistică împreună cu patriarhia de Constantinopol și credincioșii noștri nu vor putea primi împărtășania în bisericile legate cu Constantinopolul", a spus Hilarion în interviul acordat la SIR și la inBlu Radio. "În afară de asta, noi nu vom participa la niciun organism organizat sau prezidat de patriarhul de Constantinopol sau de reprezentanții săi. Pentru noi, această patriarhie se află într-o situație de schismă, deci am șters numele patriarhului Bartolomeu din lista oficială a patriarhilor pe care noi îi numim diptici. Deci nu va fi comemorat de Biserica Ortodoxă Rusă și vom începe dipticul de la patriarhul de Alexandria. Este ceea ce în realitate a ales însuși patriarhul Bartolomeu. Putea alege să fie centrul de coordonare pentru toate Bisericile ortodoxe sau să fie în schismă. El a optat pentru schismă".
Într-un alt interviu la BBC din zilele trecute, prezentat de situl mitropolitului, Hilarion a explicat că actualul conflict "se dezvoltă pe două planuri. Există un plan politic și un plan eclezial. Pe planul politic, există un conflict între Ucraina și Rusia. Președintele ucrainean Poroshenko crede că are dreptul nu numai să vorbească despre probleme ecleziale ci și să ia decizii legate de organizarea vieții Bisericii din Ucraina. La rândul său președintele rus și structurile din cadrul jurisdicției cred că au dreptul să vorbească despre aceste teme. Dar este o problemă politică în timp ce misiunea sfântului sinod al Bisericii noastre este să răspundă la acțiunile Constantinopolului pe un plan strict canonic. Nu ne privesc problemele politice".
Hilarion a intervenit în dimineața de joi 18 octombrie la Sinodul Episcopilor despre tineri subliniind vocația comună a Bisericii Ortodoxe și a Bisericii Catolice de a apăra valorile creștine în lumea secularizată.
Jorge Mario Bergoglio primise o reprezentanță de la Moscova, condusă de Hilarion, miercuri, 30 mai, înainte de audiența generală în piața "Sfântul Petru".
(După Vatican Insider, 20 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 24.