Nicolae Bălcescu: Funeraliile părintelui Mihai Budău (sr.)
Pr. Mihai Budău (senior) a fost condus pe ultimul drum luni, 8 octombrie 2018. Liturghia cu requiem a fost prezidată de PS Petru Gherghel, coleg al părintelui răposat. Au participat PS Aurel Percă, peste 100 de preoți și numeroși credincioși din comunitatea de origine și din cele păstorite de părintele defunct.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Mihai Budău a fost expus încă de duminică în biserica parohială din Nicolae Bălcescu, pentru ca aceia care l-au cunoscut și îndrăgit de-a lungul vieții să aibă posibilitatea de a rosti o rugăciunea și de a înălța un gând de recunoștință pentru cel care a fost slujitorul altarului mai bine de 53 de ani. Liturghia a început cu procesiunea din casa parohială la ora 11.00. În cuvântul de salut, PS Petru Gherghel a mărturisit că toți cei prezenți sunt adunați pentru a celebra cu pr. Mihai Budău ultima sa Liturghie pe acest pământ.
În predica sa, pr. Ieronim Budulai a exprimat realitatea duală a morții: una tristă și una plină de speranță. Aceasta este ilustrată în Italia prin prezența a doi îngeri la intrarea în unele cimitire: unul cu fața tristă și cu făclia stinsă, iar celălalt cu față plină de speranță și făclia arzândă. El a subliniat că "pentru noi, preoții, moartea trebuie să aibă o față plină de speranță", să fie privită ca o soră a noastră. În viața părintelui Mihai s-au verificat cuvintele din cartea lui Iob: "O luptă este viața omului pe pământ" (Iob 7,1). La numai un an de viață își pierde tatăl care moare în război și este nevoită să trăiască o copilărie în lipsuri. Sfințit preot, nu i se dă voie să celebreze prima sfântă Liturghie decât târziu. Spre sfârșitul vieții, o boală cumplită l-a țintuit la pat. În aceste condiții, părintele a dat dovadă de seninătate și încredere în slujirea sa.
Moartea trebuie să fie motiv de bucurie pentru toți, mai ales pentru un preot, deoarece aceasta deschide perspectiva nemuririi și actualizează răsplata veșniciei. Pe ton exortativ a încheiat părintele predicator, îndemnând pe cei prezenți să primească pe cât posibil zilnic pâinea vieții pentru a se învrednici de fericirea veșniciei, de visio beatifica pe care ne-o promite credința noastră.
|
Pr. Mihai Budău (sr.) |
La sfârșitul sfintei Liturghii, un reprezentant al Parohiei "Sfântul Iosif" din Piatra Neamț a ținut un discurs omagial, exprimând în numele comunității mulțumirea pentru tot ceea ce pr. Mihai Budău a făcut în cei 20 de ani de păstorire (1996-2006). A menționat numărul celor care a fost botezați, căsătoriți sau purtați pe ultimul drum de către cel care le-a fost atâta timp paroh și a evidențiat evlavia pe care acesta a avut-o față de Fecioara Maria, pe care o numea adesea "Măicuța", exprimându-și la final convingerea că, deși pr. Mihai nu mai este fizic prezent, roadele înfăptuite rămân și vorbesc în numele lui.
Un mesaj de mulțumire și de rămas bun a exprimat pr. prof. Wilhelm Dancă din partea IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, pentru misiunile și predicile pe care pr. Mihai Budău le-a ținut pe teritoriul arhidiecezei de-a lungul timpului, calificându-l drept "preot de companie", în sensul etimologic al cuvântului, com-panis, adică cei care împart pâinea împreună. Părintele a știut să împarte seninătate, să aibă fața zâmbitoare. Mai ales a știut să împartă pâinea euharistică.
În încheiere PS Petru Gherghel a transmis un gând de prețuire pentru activitatea și viața sacerdotală a pr. Mihai Budău, făcând referire la testamentul acestuia: "Când am citit testamentul, m-a impresionat începutul: «Lucruri mari mi-a făcut cel atotputernic» (Lc 1,49). Părintele a avut un fundament profund pentru a spune așa ceva. Ne gândim la darul vieții, darul preoției, darul de a asculta spovezi. El a scris aceste cuvinte pentru dragul lui tată, pentru draga lui mamă". Știind că părintele a trăit fără a putea spune vreodată cuiva, în sens vocativ "tată", PS Petru Gherghel a afirmat exclamativ: "Fericit omul care are o mamă bună!" Părintele a dat în acest fel o lecție de viață, aceea de a nu uita de părinții noștri. Pentru tot ce a făcut, Dumnezeu să binevoiască a-l răsplăti cu bucuria veșnică!
După încheierea sfintei Liturghii, în timp ce sicriul era purtat spre mașină, credincioșii, ca ultim semn de rămas bun, au aplaudat îndelung. Corul a intonat cântecul "Cerul e dorul meu". Coroanele așezate împrejurul catafalcului au fost luate și purtate de femei îmbrăcate în costum național spre cimitir, spre locul unde trupul neînsuflețit al părintelui așteaptă clipa solemnă a învierii morților. Mormântul părintelui se află în cimitirul vechi, în apropiere de mormintele a alți doi preoți, Albert Weber și Anton Budău.
Requiescat in pace!
Pr. Cristian Diac
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
8 octombrie: Nicolae Bălcescu: Funeraliile părintelui Mihai Budău (sr.)
* * *
A trecut la Domnul pr. Mihai Budău (sr.)
lecturi: 53.