Papa Francisc: Angelus (30 septembrie 2018)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Evanghelia din această duminică (cf. Mc 9,38-43.45.47-48) ne prezintă unul din acele amănunte foarte instructive ale vieții lui Isus cu discipolii săi. Aceștia au văzut că un om, care nu făcea parte din grupul ucenicilor lui Isus, alunga diavoli în numele lui Isus și de aceea voiau să-i interzică asta. Ioan, cu entuziasmul zelos tipic al tinerilor, îi prezintă acest lucru Învățătorului căutând sprijinul său; însă Isus, dimpotrivă, răspunde: "Nu-l opriți; căci nimeni care face o minune în numele meu nu poate îndată să mă vorbească de rău, pentru că cine nu este împotriva noastră este pentru noi" (v. 39-40).
Ioan și ceilalți discipoli manifestă o atitudine de închidere în fața unui eveniment care nu intră în schemele lor, în acest caz acțiunea, fie ea și bună, a unei persoane "externe" cercului ucenicilor. În schimb Isus apare foarte liber, pe deplin deschis la libertatea Duhului lui Dumnezeu, care în acțiunea sa nu este limitat de nicio graniță și de niciun țarc. Isus vrea să-i educe pe discipolii săi, și pe noi astăzi, la această libertate interioară.
Ne face bine să reflectăm asupra acestui episod și să facem un pic de cercetare a cugetului. Atitudinea discipolilor lui Isus este foarte umană, foarte obișnuită, și o putem întâlni în comunitățile creștine din toate timpurile, probabil și în noi înșine. Ba chiar, în bună credință, cu zel, s-ar vrea să se protejeze autenticitatea unei anumite experiențe, ocrotindu-ul pe fondator sau pe lider de imitatorii falși. Însă în același timp există parcă teama "concurenței" - și acest lucru este urât: teama concurenței - cineva poate să sustragă noi ucenici, și atunci nu se reușește să se aprecieze binele pe care-l fac alții: nu este bine pentru că "nu este dintre ai noștri", se spune. Este o formă de autoreferențialitate. Ba chiar, aici este rădăcina prozelitismului. Și Biserica - spunea papa Benedict - nu crește prin prozelitism, crește prin atracție, adică ea crește prin mărturia dată altora cu puterea Duhului Sfânt.
Marea libertate a lui Dumnezeu în a ni se dărui nouă constituie o provocare și un îndemn de a modifica atitudinile noastre și raporturile noastre. Este invitația pe care ne-o adresează astăzi Isus. El ne cheamă să nu gândim după categoriile de "prieten/dușman", "noi/ei", "cine este înăuntru / cine este afară", "al meu / al tău", ci să mergem mai departe, să deschidem inima pentru a putea recunoaște prezența sa și acțiunea lui Dumnezeu în locuri neobișnuite și imprevizibile și în persoane care nu fac parte din cercul nostru. Este vorba de a fi atenți mai mult la autenticitatea binelui, frumosului și adevăratului care este făcut, decât la numele și la proveniența celui care-l face. Și - așa cum sugerează partea următoare din Evanghelia de astăzi - în loc de a-i judeca pe alții, trebuie să ne examinăm pe noi înșine și să "tăiem" fără compromisuri tot ceea ce poate scandaliza persoanele mai slabe în credință.
Fecioara Maria, model de primire docilă a surprizelor lui Dumnezeu, să ne ajute să recunoaștem semnele prezenței Domnului în mijlocul nostru, descoperindu-l oriunde s-ar manifesta El, chiar și în situațiile cele mai inimaginabile și neobișnuite. Să ne învețe să iubim comunitatea noastră fără gelozii și închideri, mereu deschiși spre orizontul vast al acțiunii Duhului Sfânt.
_______________
După Angelus
Iubiți frați și surori,
Exprim apropierea mea populațiilor din insula Sulawesi, în Indonezia, lovită de un puternic tsunami. Mă rog pentru răposați - din păcate numeroși -, pentru răniți și pentru cei care și-au pierdut casa și locul de muncă. Domnul să-i mângâie și să susțină eforturile celor care se angajează să ducă ajutor. Să ne rugăm împreună pentru frații noștri din insula Sulawesi: Bucură-te, Marie...
Astăzi, la Marsilia, este proclamat fericit Jean-Baptiste Fouque, preot diecezan, care a rămas vice-paroh toată viața. Frumos exemplu pentru cățărători! A trăit între secolele XVII-XVIII, a promovat numeroase opere de asistență și sociale în favoarea tinerilor, bătrânilor, săracilor și bolnavilor. Exemplul și mijlocirea acestui apostol al carității să ne susțină în angajarea de primire și împărtășire față de persoanele mai slabe și dezavantajate. Aplauze pentru noul fericit Jean-Baptiste!
Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări. Îndeosebi, salut credincioșii din Calpe (Spania), grupul de primari și administratori din regiunea Salzburg, delegația internațională de persoane surde cu ocazia Zilei Mondiale a Surdului.
Salut membrii Comunității "Sfântul Egidiu" din Campania, tinerii din Mișcarea Shalom din Fucecchio, credincioșii din Foggia și cei din Rapallo.
Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 18.